Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ebola už není mezinárodní hrozbou? Zdravotníci opět oznámili konec epidemie

Autor: ČTK, ula - 
29. března 2016
20:45

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že ebola už není světu zdravotní hrozbou. Od roku 2013 zabila tato nemoc 11 tisíc lidí, většinu z nich v Africe. Tam je ale třeba podle WHO zachovat velkou ostražitost. Organizace v posledních měsících ohlásila ukončení epidemie už dvakrát.

Ebola se začala šířit v prosinci 2013 nejprve v Guineji. Posléze zasáhla i Sierru Leone a Libérii a několik případů se objevilo rovněž v Nigérii a Mali. Pacienti, kteří se ebolou nakazili v Africe, nemoci podlehli také v USA a ve Španělsku. Celkem se nakazilo přes 28 600 lidí.

Kromě více než 11 300 obětí na životech zasadila epidemie těžkou ránu i místním zdravotnickým systémům i celému hospodářství západní Afriky. Jednalo se o nejhorší epidemii eboly v zaznamenaných dějinách.

Skutečně je konec? A co ebola v Česku?

WHO v posledních měsících dvakrát ohlásila ukončení epidemie, ale vždy se poté objevily nové případy, i když jen izolované. Naposledy guinejská vláda 17. března oznámila, že testy u dvou lidí v zemi prokázaly přítomnost eboly.

A ebola ohrožovala i Česko. Na letišti byly zavedeny speciální kontroly. Ani Česku se nevyhnulo podezření na ebolu, u žádného z pacientů se však smrtící vir nepotvrdil. Při léčbě eboly pomáhali i čeští lékaři v rámci programu Lékaři bez hranic.



joudajoudovy ( 31. března 2016 08:25 )

jakou novou, umele vysazenou epidemii, nam amici predtavi? chemicke a farmaceutiscke korporace z neceho musi zit....

Zobrazit celou diskusi