Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ordinace v čínské zahradě? Lékařské komoře pije krev čínská medicína v Česku

Autor: kle, všm - 
30. března 2016
05:17

Zdravotnictví je jednou z oblastí, kde se projevují prohlubující se vztahy mezi Českem a Čínou. V Praze a Hradci Králové fungují kliniky tradiční čínské medicíny a vláda by v dubnu měla odsouhlasit další rozvoj asijské medicíny v Česku. České lékařské komoře (ČLK) se to však nelíbí, mluví o „podivných komerčních aktivitách“ a kritizuje Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Od loňského roku nabízí ambulance královéhradecké fakultní nemocnice tradiční čínskou medicínu. Čínská vláda prý už slíbila, že na pozemcích nemocnice postaví celou kliniku čínské medicíny za 250 milionů korun. A vláda by měla do konce dubna vyslovit souhlas se vstupem FN Hradec Králové do Nadačního fondu TCM (tradiční čínské medicíny).

„K podpoře TCM v zemích střední a východní Evropy se zavázaly všechny státy daného regionu, a to na úrovni předsedů vlád,“ uvedla k tomu mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. „Rozhodně neoznačujeme TCM za náhradu odborné lékařské péče. Ministerstvo zdravotnictví ji považuje za možnost doplňku ke klasické medicíně. Zkušenosti z FN Hradec Králové ukazují, že pacienti mají o tento doplněk léčby velký zájem,“ dodala.

„Pouťová atrakce a podivné komerční aktivity“

Jenže něco jiného než ministerstvo si myslí prezident ČLK Milan Kubek. „Nejedná se o nic jiného než o pokračování ostudy. Ministerstvo zdravotnictví by mělo dbát na kvalitu a bezpečnost zdravotních služeb. Tuto povinnost neplní. Svým postojem uvádí pacienty v omyl, neboť člověk bez medicínského vzdělání může nabýt dojem, že pokud je něco podporováno ministerstvem zdravotnictví, tedy státem, pak je to jistě účinné a bezpečné. To ovšem není pravda,“ rozčiluje se Kubek.

Pokud by prý ministerstvo svůj záměr konzultovalo s odborníky, pak by samozřejmě nemohlo obdržet jiné než negativní doporučení. „A právě proto se nezávislých odborníků nikdo na nic neptal. Českému zdravotnictví to pochopitelně nepřinese nic, ale patrně je to pro někoho tak dobrý byznys, že z ostudy kabát nevadí,“ dodává.

„Je škoda,“ pokračuje Kubek v kritice, „že místo pouťové atrakce u nás nepostaví Číňané například moderní nemocnici, v níž by se mohli léčit asijští pacienti žijící v ČR i okolních zemích. Jaký je skutečný účel zvláštní čínské investice v Hradci Králové, o tom můžeme pouze spekulovat. Je však smutné pozorovat, jak tak špičkové zdravotnické zařízení, jakým FN Hradec Králové nepochybně je, dává všanc své dobré jméno kvůli takto podivným komerčním aktivitám.“

Vedoucí lékař ambulance TCM v Hradci Králové František Musil v úterý celý den strávil v Praze s čínskou delegací. Na dotazy Blesk.cz nereagoval.

Čínské terapeuty zařídil i expremiér Nečas

Od loňského roku funguje klinika TCM i v Praze. Jde o první z plánované řady klinik čínské medicíny společného podniku české firmy Delta Capital podnikatele Michaela Brody a největšího čínského státního zdravotnického zařízení Tongrentang. Spolupráci přitom domluvil bývalý premiér Petr Nečas (ODS).

„Náš úvodní vstup na český trh byl provázán s promotion, kdy si na vlastní kůži mohli klienti vyzkoušet naše terapeutické služby zdarma. Nyní se klienti postupně vrací. Očekáváme, že plnou kapacitu klinika získá v následujících dvou kvartálech,“ prozradil pro Blesk.cz Michael Broda. Odmítl však upřesnit, do jaké míry patří mezi klientelu Češi a do jaké míry Číňané žijící v Česku.

„Máme dva čínské odborníky, terapeuty přímo z Pekingu. Vzhledem k narůstajícímu zájmu jednáme o dalších posilách přímo z Číny. Spolupracujeme však také s českými atestovanými odborníky,“ říká k personálnímu obsazení kliniky Broda.

Další akvizice a budoucí investice plánuje na letošní a následující rok. Ve střednědobém horizontu se chce zaměřit na prodej a distribuci produktů nejen v ČR, ale v rámci celé EU. „Jednotlivé procedury se pohybují již od 180 korun. Navíc lze objednat i zlevněné permanentky a balíčky,“ dodává k tomu.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vvogh.t ( 30. března 2016 17:20 )

debilitu kterou trpíš ty a tvoje svinská smradlavá manželka čínská medicína není schopna vyléčit, jedině že by tě čínský mandarín nakopal do vajec blbe

zada ( 30. března 2016 07:50 )

Já bych řekl, že se to netýká "smetánky". Ono si stačí přečíst třeba knihy od MUdr. Jonáše a dalších autorů i celsotní medicíny a může každý začít sám od sebe. Když začne zdravě žít (tím nemyslím veganství atd),prostě jen zdravě žít a přápadné výkyvy hned řešit sám nastolením si "očisty" byť lajcké, tak se nemusí vůbec dostat k lékaři. neříkám, že všechno jde hladce nebo že se to může povést úplně zlikvidovat. Ale je faktem, že my všichni spěcháme , aby jsem měloi nemoc za sebou, a je to chyba - ono se to jen zapouzdří po práškách a injekcích a pak se to vyvalí jinde, později a více. A o tom to je. Skutečně se léčí špětně. Lékaři bohužel léčí rychle od bolesti, ale neléčí vystresované duše a zanešené tělo, které je základem všech nemocí...

zada ( 30. března 2016 07:43 )

Lékařská komora jke pod velkým vlivem farmaceutického průmyslu, a nejen finančním, navzájem si pomáháají k velkým ziskům!!!! A čísnká medicína je založena na úplně jiné bázi, což by farmacii srazilo a srazí! do budoucna vaz. Lidé už se nechtějí spát práškama a dávat si řezat nohy, když je životní styl a medicína "donutí" žít zdravěji, klidněji a ve své podstatě bez stresu o život a zdraví. Ale to přece naši většina našich zdravotníků a farmaceutického průmyslu nepotřebují. Léčí a operují lokální věci, hlavně u lehčích případu, zanášejí játra jedy atd.... Neříkám, že nejsou důležité některé perace, které čínská medicína svou "tolerantní a všetělovou očistou" těla možná nedokáže. Ale čísnká medicína je založena na tom, abychom se do stavu nemožnosti ani nedostali. A to dráždí lékařskou komoru. jejich nadvláda ale končí stejně. Mnoho lidí už to pochopilo. V operacích jsme špičkoví, to je fakt, ale mnoho lidí se k těm operacím nemuselo ani podrobit, kdyby preventivně žili podle "čínské medicíny" a celostní medicíny!!!!! O tom už ví každé malé dítě. Alergiemi počínaje a rakovinou konče!!! Není to šarlatánství, ta čísnká a celostní medicína. Je to styl života a já doufám, že čím dál víc lidí dá přednost zdravému stylu, jídlu a životu než polykat prášky ve stresu. Kařdé malé dítě už ví, že bolavé klouby jsou "zanešené ledviny". Když se nepročistí ledviny - jako mateřský orgán - jde koleno na operaci, a pak to i to druhé - a jste na vozíku - a přitom by stačilo tak málo - ale to Vám naše komora a lékaři neřeknou - za operacvi je hodně bodů, a dlouhodobé léčení taky něco vynese - a vaše tělo je nezajímá!!!!!!!! A tak to je se vším ...... tleskám celostní a čínské medicíně a doufám , že se co nejdříve prosadí!!!!!   A komora a farmacie ať se uklidní - konkurence je potřeba , ne???!!!

kukuku ( 30. března 2016 07:31 )

Tebe by u klávesnice nahradil lehce dementní šimpanz.

mgrmarie ( 30. března 2016 07:23 )

Nervozní dítě tgbg už zase exceluje.

Zobrazit celou diskusi