Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zákon může Čechy odříznout od volné přírody. Zavřou hony i louky a sady?

Autor: sou - 
29. března 2016
10:25

V posledních dvou letech značně přibylo konfliktů mezi myslivci a veřejností. V rámci novely zákona o myslivosti se má rozšířit možnost, jak lidem vstup do lesa zakázat. Podle ministerstva zemědělství jde ale spíše o nařízení pohybovat se výhradně po turistických trasách. Kritici však varují, že může vést k omezení pohybu v krajině po značnou část roku, upozorňuje iDnes.cz.

„Doposud byl zákaz také možný, avšak pouze na krátkou dobu. Nyní bude možné uzavřít honitbu na mnoho měsíců,“ uvedl pro iDnes.cz soukromý zemědělec a člen předsednictva Strany zelených Daniel Pitek, který celou novelu kritizuje. O znepřístupnění honitby mohou myslivci přitom žádat už nyní například při rozmnožování, hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo při provádění lovů. Podle kritiků se ale jejich pravomoci natolik zvýší, že můžou vést k prakticky nepřetržitému uzavření honitby. 

Zdaleka se přitom nejedná pouze o lesy. Spadají pod ně i pole, louky, sady a prakticky veškerá volná krajina v Česku. Ministerstvo připouští, že zákon může teoreticky vést k dlouhodobému zákazu vstupu do přírody, ale ten celoroční je zřejmě neodůvodnitelný.

„Příslušný správní orgán musí odůvodnit omezení či zákaz vstupu nejen z hlediska rozsahu, ale i z hlediska časového. V případě, že s tím dotčené osoby nebudou souhlasit, mají možnost se bránit způsobem, který jim poskytuje správní řád,“ uvádí mluvčí resortu Hynek Jordán. 

Půjde spíše o nařízení pohybovat se po vyznačených trasách

Podle něj může jít spíše o nařízení pohybovat se výhradně po vyznačených turistických trasách. Zákaz by se navíc neměl dotýkat například cyklostezek, které se vybudují z evropských dotací a jejich znepřístupnění by evropské úřady mohly vyhodnotit jako porušení podmínky pro jejich získání. Podle připravované novely by zákaz měl platit okamžitě a za jeho porušení bude hrozit pokuta až 30 tisíc.

Jestli ale zůstane v této podobě, je zatím těžké říci. Návrh nyní projednají ministři a poté zamíří do Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že se mnoho zákonodárců myslivosti věnuje, jde tradičně o zákon, který čelí největšímu tlaku lobbistů – a také se nejvíc mění.

Odstřel divokých prasat v blízkosti obydlených částí Ústí nad Labem:

zlataa ( 29. března 2016 16:58 )

Tak minulý týden jsem poslouchala, že je potřeba zavřít obchody o svátcích apod. protože je potřeba aby lidé chodili s dětmi více do přírody, tento týden se bude řešit jak uzavřít přírodu před lidmi. Já už pomalu nevím co si mám myslet, s tou demokracií se to nějak přehání

petrpupkin ( 29. března 2016 15:27 )

Otevřeli se hranice,aby jsme měli volný pohyb po světě a zato nám omezí pohyb doma v naší zemi.Toť svoboda a s demokracií je to tady stéjné.K utahování opasků se přidá utahování smyčky kolem krku.A co příjde příště?

agfor ( 29. března 2016 14:06 )

Se zákony vlády, kterou jsem nevolil si můžu akorát vytřít pr. . .

lqexx ( 29. března 2016 13:27 )

Za komunistů jsem nemohl do německa, teď už nebudu moct jít ani do lesa.Prostě máme demokracii jen pro pár lidí, jinak jenom příkazy, zákazy, pokuty a represe

gabreta ( 29. března 2016 13:26 )

Jo, jo. Hlavně se budou muset spojit, až jim divoký prasata začnou sklízet ůrodu a v zimě rozrejvat pole. No a majitele lesů se zastřelí sami, až jim zvěř z hladu začne v zimě okusovat porosty!!

Zobrazit celou diskusi