Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Potyčky kvůli čínské delegaci: V Praze „válčí“ odpůrci, fanoušci i koledníci

Autor: ČTK, val, hoj - 
28. března 2016
15:24

Několik potyček se v pondělí strhlo v souvislosti s příjezdem čínského prezidenta Si Ťin-pchingem do Prahy. Aktivisté napřed nahradili dvě čínské vlajky na Evropské třídě vlajkami Tibetu, načež je policie odstranila a zadržela 12 lidí. Následovala potyčka mezi Číňany připravenými přivítat prezidenta, dalšími aktivisty a kolemjdoucími koledníky. 

Několik lidí vylezlo ještě před příletem čínské hlavy státu na sloupy v Evropské ulici na úrovni s ulicemi Arabskou a Horoměřickou. „Tyto osoby odmítaly uposlechnout policejní výzvy a některé z nich se ke sloupům připoutaly. Vzhledem k tomu policie na místo přivolala hasiče s výškovou technikou a všechny odpůrce svedla na zem," uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle ní policisté převezli zadržené na služebny kvůli podezření ze spáchání přestupku.

Zaplacené autobusy a dalajláma

Další incident se odehrál v nedalekém parku Velvarská u Evropské ulice. Tam se v pondělí objevil billboard s tibetským dalajlámou a bývalým prezidentem Václavem Havlem. Kolem 14. hodiny před průjezdem kolony s čínským prezidentem se před billboardem shromáždilo několik desítek Číňanů s velkými čínskými a českými vlajkami. Při průjezdu prezidentské kolony pak čínskou vlajkou pohled z ulice na billboard s dalajlámou a Havlem zakryli.

Při tom došlo k výměně názorů mezi Číňany a lidmi, kteří na stejném místě demonstrovali na podporu Tibetu. Několik z nich mávalo tibetskými vlajkami. Na místě byli přítomni policejní těžkooděnci a antikonfliktní tým. 

Ještě k potyčce (incidentu) na Evropské (video)Došlo k ní po odvezení aktivistů s tibetskými vlajkami antony. Celou...

Zveřejnil(a) Petr Suda dne 28. březen 2016

Policie podle informací serveru Lidovky.cz zadržela u billboardu s dalajlamou za údajné napadení jednoho agresivního člověka, pravděpodobně čínské národnosti, a odvezla ho k výslechu. Na sociálních sítích se naopak začaly šířit informace, že odveden byl Čech, který na místě točil na kameru. Číňáne prý byli agresivní a zaútočili na koledníky.

Na místo rovněž přijely dva zaplacené autobusy, které protestující Číňany odvezly k Hiltonu, kde je čínský prezident ubytován. Policejní mluvčí Andrea Zoulová zadržení jedné osoby potvrdila, její národnost ale nekomentovala.

Mluvčí dementovala, že by policie na Hlávkově mostu zadržela muže s tibetskou vlajkou. "Proti podobnému tvrzení se policie důrazně ohrazuje. Policejní hlídka tuto osobu kontaktovala na základě důvodné obavy z ohrožení bezpečného průjezdu prezidentské kolony, ale v žádném případě muže nijak neomezovala ani nezadržovala," uvedla. 

Podle reportéra Blesk.cz, který byl na místě, vyskočil muž s tibetskou vlajkou před vyčkávající podporovatele čínského prezidenta. Po mostě tou dobou nejela žádná auta, muž dostal podle svých slov od policie pokutu 200 korun. 

Vítání prezidenta:

Video Vítání čínského prezidenta - Mária Rušinová
Video se připravuje ...

Sundávání vlajek:

Video Dorazil čínský prezident, policie zadržela aktivisty za vlajky Tibetu - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borka30 ( 31. března 2016 10:39 )

Podle tvého vyjadřování budeš patřit do pražské kavárny. Tak tam zalez a neotravuj ostatní. Starej se tam o své ožralce. Špína jsi ty.

joudajoudovy ( 29. března 2016 07:41 )

co s tim delate takovou saradu? kdyz prijel obama, tez se jeho priznivci nepozastavovali nad zlociny americanu, ktere napachali a pachaji na cele planete. zatim nam cina, pro stat i ceske firmy, prinasi penize. do ceska se vali pouze amici, kteri doma neuspeli a tady vyucuji AJ, aniz by se sami naucili cesky.

fpost ( 28. března 2016 20:15 )

Kašlete na politiku, Cinema jede Marilyn

karel_kalafuna ( 28. března 2016 20:09 )

Ruťo žijí http://zpravy.idnes.cz/hromadna-nehoda-na-d11-0ly-/krimi.aspx?c=A160328_200002_krimi_jj

karel_kalafuna ( 28. března 2016 20:06 )

Panečku. Nechal bych to plavat, ale když sem zkratik cúe Obamu.

Zobrazit celou diskusi