Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Umělé oplodňování nezadaných zvýší kriminalitu? Hnutí odmítá návrh Marksové

Autor: Tomáš Polák - 
29. března 2016
06:21

Místo toho, aby Marksová řešila, proč je vysoká rozvodovost a nechuť zakládat rodiny, vymýšlí, jak zvýšit procento samoživitelek. Tak reaguje viceprezidentka Hnutí pro život Zdeňka Rybová na návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) umožnit umělé oplodnění i ženám, které nemají partnera. Podle ministryně je hlavním smyslem opatření odstranit rizikové a nedůstojné cesty otěhotnění pro ty, kdo nejsou zadaní. Návrh by mohl také pomoci třeba lesbám.

Lucie (26), stejně jako stovky dalších českých lesbiček, uvažuje o rodině. „Chci mít děti,“ říká jednoznačně. V současnosti jí ale české zákony nedovolují podstoupit umělé oplodnění. „Pokud to nepůjde legální cestou, tak si dítě pořídím jinak, což je samozřejmě spojeno s mnoha zdravotními riziky,“ řekla pro Blesk.cz s tím, že zná mnoho žen, které kvůli tomu riskují sex na jednu noc. Nebo musí žádat kamarády, aby předstírali, že jsou jejich partnery.

V západní Evropě legální cesta je, navíc je přece dokázané, že děti z homosexuálních rodin nejsou častěji homosexuální nebo by se nějak lišily od svých vrstevníků,“ dodala.

Lucie očividně není sama, kterou věc trápí. Podle Michaely Marksové ministerstvo práce a sociálních věcí měsíčně zaplavují desítky dopisů a e-mailů požadujících změnu. Tu chce prosadit i sama ministryně. Její návrh je ale zatím ještě v plenkách. „S ministerstvem zdravotnictví jsme zatím jednali o rozšíření počtu pokusů hrazených pojišťovnou a zvýšení věku ženy, o legalizaci pro ženy bez partnera jsme zatím jednání nevedli,“ uvedla pro Blesk.cz Marksová.

Děti bez otců – kriminálníci?

Ministryně se však už teď setkala s nevolí zastánců „tradičních rodin“. „Takový zákon rodinu oslabuje a vystavuje děti programově k životu v osamění jen s jedním rodičem,“ řekla Blesk.cz viceprezidentka Hnutí pro život Zdeňka Rybová. Prý je prokázáno, že u dětí bez otců je výrazně zvýšená kriminalita a v dospělosti mají navíc problémy v partnerských vztazích. „Z českého prostředí to jasně dokládají například výzkumy u dětí v SOS vesničkách,“ popsala.

Podle Marksové se ale už nyní v Česku rodí mnoho dětí mimo manželství a každá čtvrtá rodina je samoživitelská. „Za ideální stav považuji, pokud o dítě pečují oba dva rodiče. Nicméně chci upozornit na reálnou situaci, kdy se v ČR polovina dětí rodí mimo manželství, přičemž každé druhé manželství je v ČR rozvedeno. Zároveň se u rozvodů ze 70 % jedná o manželství, kde jsou přítomny nezletilé děti,“ řekla Marksová.

Rybová tvrdí, že právě to by mělo ministerstvo řešit. „Místo toho však paní ministryně přichází s návrhem, který celkové procento matek samoživitelek a dětí vyrůstajících jen s jedním rodičem zcela programově a skrze legislativu posiluje,“ uvedla.

Do určité míry s ní souhlasí i lesbička Mirka (30). „Když se nějakého dítěte zeptáte, zda by chtělo vyrůstat jen s jedním rodičem, nebo v úplné rodině, asi jen blázen by si myslel, že dítě odpoví první možnost,“ řekla pro Blesk.cz. Zároveň ale sama rodinu chce, a návrh by tedy podpořila.

Podle odhadů ministerstva by se opatření mohlo týkat několika tisíc českých žen ročně. Ženy bez partnera mohou podstoupit umělé oplodnění například v Beglii, Dánsku, Finsku, Nizozemsku nebo ve Španělsku.