Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sklenice piva a sázení stromu: V Lánech vítali čínského prezidenta

Autor: zst, val - 
28. března 2016
18:15

Na tři dny přiletěl do České republiky nejvyšší představitel Číny. Jinou zemi osmadvacítky nenavštíví. Na Si Ťin-pchinga, který přiletěl zhruba dvě hodiny po poledni, čekali v Praze kromě příznivců i odpůrci. Čínské fanoušky na místa mimo jiné svážely zaplacené autobusy. Na bezpečnost dohlížejí v hlavním městě stovky policistů a vojáků. Kolem páté hodiny pak čínského prezidenta přijal v Lánech Miloš Zeman. Dopřáli si sklenici piva a v zámeckém parku spolu zasadili strom. Pak povečeřeli.

++„ČR je jedinou zemí EU, kterou čínský prezident navštíví. Z ČR pak prezident ČLR zamíří do Spojených států amerických,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

++Hlavní program má Si Ťin-pching naplánován na úterý, kdy ho čeká jednání na Pražském hradě společně se slavnostním ceremoniálem a také schůzka se šéfy obou parlamentních komor, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) nebo pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO).

++Do Prahy přiletěla hlava Číny v pondělí ve 14:00

++Policisté zadrželi 12 osob, které na Evropské třídě vyměnily několik čínských vlajek vyvěšených na sloupech veřejného osvětlení za vlajky Tibetu

++Hlavní město kvůli návštěvě zavedlo rozsáhlá bezpečnostní opatření, která ještě umocnily nedávné teroristické útoky v Bruselu. V ulicích Prahy jsou tak navíc stovky policistů i příslušníků české armády.

++Kolem 17:00 Si Ťin-pching dorazil do zámku v Lánech na setkání s českým protějškem Milošem Zemanem. V zámeckém parku spolu zasadili strom a společně povečeřeli. Hlavní představitel Číny se tak stal prvním prezidentem, se kterým se Zeman sešel přímo v Lánech.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze.

Historicky první návštěva čínského prezidenta v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
20:30
28. 3. 2016

Odjezd Si Ťin-pchinga z Lán je plánován kolem 20:30. Tímto se tak loučíme z dnešního on-line přenosu. Druhý den návštěvy budete moci opět sledovat na Blesk.cz.

 
20:12
28. 3. 2016

Takto zněl přípitek, který prezident Miloš Zeman pronesl při večeři se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem:

"Vážený pane prezidente, přípitky mají být neformální a nemají obsahovat fráze. Dovolte mi, abych podle tohoto principu vzpomněl na Váš přípitek, kde jste mi v Pekingu říkal: 'vítám starého přítele'. Přitom jste o deset let mladší než já. Dovolte mi proto, abych připil na svého mladého přítele a popřál mu alespoň takový věk, jehož se dožil Teng Siao-pching, to znamená nejméně devadesát let. Protože k některým projektům potřebujeme vysoký počet let, aby se uskutečnily. Ať je to nová hedvábná stezka nebo cokoli jiného. Na zdraví mého mladého přítele, prezidenta Čínské lidové republiky, a na úspěch jeho velké země."

 
19:39
28. 3. 2016

Takto vypadal slavnostní přípitek na počest návštěvy čínského prezidenta na zámku v Lánech:

 
18:45
28. 3. 2016

Podle webu Hospodářských novin vítající davy organizovala čínská ambasáda. Dostanou jídlo zdarma po celé tři dny, nebo třeba mávátka či čínská trička. Ta byla ale údajně většině účasntíků malá.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
18:25
28. 3. 2016

K večeři budou mít česká i čínská delegace podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka paštiku s lánským pečivem, bažantí vývar s nudlemi, bažanta špikovaného slaninou a několik druhů sorbetů.

 
18:16
28. 3. 2016

Prezidenti si na zámku v Lánech dopřáli mimo jiné také sklenici českého piva.

 
18:11
28. 3. 2016

Křeslo dostal český prezident také od zpěváka a svého obdivovatele Daniela Hůlky k 70. narozeninám v říjnu 2014.

 
18:08
28. 3. 2016

Zeman na oplátku dostal od Si Ťin-pchinga křeslo.

 
18:06
28. 3. 2016

V Lánech došlo na předávání darů. Prezident Zeman daroval svému protějšku české sklo a několik párů bot značky Baťa.

 
18:03
28. 3. 2016

V Praze by měl v reakci na "pročínský směr kurz české zahraniční politiky" vzniknout institut, který bude na porušování lidských práv v nejlidnatější zemi světa upozorňovat. Informoval o tom na svém webu časopis Respekt. Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně vytvořilo společně několik nevládních organizací z Česka i zahraničí. V jejich čele stojí Forum 2000.

 
17:52
28. 3. 2016

"Ať strom prospívá a dožije se mnoha set let," řekl prezident Miloš Zeman po zasazení památného stromu.

 
17:42
28. 3. 2016

Miloš Zeman a Si Ťin-pching zasadili společnými silami na Lánech mladý strom ginkgo biloba, nebo-li jinanu dvojlaločného. Český prezident slíbil, že bude chodit s konvičkou stromek zalévat vždy, když bude na zámku. A na Lánech bývá velmi často.

 
17:38
28. 3. 2016

Čínský prezident informoval Miloše Zemana, že jabloň, kterou od něj dostal během poslední návštěvy české hlavy státu v Pekingu, krásně roste. Obě hlavy státu čeká prohlídka nově zrekonstruovaného palmového skleníku. Odjezd Si Ťin-pchinga je plánován kolem 20:30.

 
17:33
28. 3. 2016

Prezident Miloš Zeman si pro slavnostní návštěvu zvolil trefně červený svetr. Přihlížejícím novinářům kynul společně s čínským prezidentem z balkonu.

 
17:29
28. 3. 2016

Si Ťin-pching se v Lánech podepsal do pamětní knihy.

 
17:11
28. 3. 2016

Prezident Miloš Zeman přivítal svůj čínský protějšek v lánských zahradách.

 
17:10
28. 3. 2016

I do Lán dorazilo několik autobusů s příznivci prezidenta a nejvyššího představitele komunistické strany Číny. Si Ťin-pching dorazil na zámek asi 10 minut po 17. hodině.

 
17:03
28. 3. 2016

Na Evropské v blízkosti billboardu s Václavem Havlem a dalajlámou se střetli ještě před příletem Si Ťin-pchinga odpůrci a příznivci čínského režimu. K incidentu došlo krátce poté, co policie odvezla aktivisty, kteří se snažili nahradit čínské vlajky tibetskými.

Ještě k potyčce (incidentu) na Evropské (video)Došlo k ní po odvezení aktivistů s tibetskými vlajkami antony. Celou situaci jsem natáčel na video. Jednoznačně došlo k napadení občanů České republiky ze strany Číňanů. Z videa je jasně vidět také agresivita, se kterou několik Číňanů vystartovalo na kluky, kteří šli na koledu (s pomlázkami v ruce) a chtěli projít po chodníku. Následně jednomu klukovi, který pouze točil situaci na kameru, a který měl přes ramena tibetskou vlajku, někdo z Číňanů vlajku strhl a ten kluk se vrhl k Číňanům, aby mu ji vrátili. V ten moment se na něj sesypalo několik Číňanů a začali jej mlátit a to i tyčemi od vlajek.Jak celou situaci vyhodnotila policie? Okamžitě odvedla kluka s kamerou a Číňany nechala na pokoji. Z jejich řad nezadržela nikoho. Šel jsem za policií a řekl jim, že mám vše natočené a nechápu, jak mohli sbalit jen Čecha. Navíc, když je evidentně nevinen. A že jim mohu poskytnout video, kde je to jasně vidět.Delší čas to policii nezajímalo. Ale zajímalo to kluky z Primy a České televize, kterým jsem video již poslal. Pak přišel i nějaký policista, a dost nevybíravým způsobem si vyžádal občanku, že si mne prověří. O video žádný zájem a kluka s kamerou stále drželi dva policisté.Až po chvíli přišel jiný policista a ptal se po videu, zběžně jej v mobilu shlédl (ale nemohl vidět nic podrobně) a vzal si kontakt, kdyby mělo dojít ke svědectví.----------------------------Kdo nese odpovědnost? Jednoznačně ten, zde organizoval dopravu Číňanů podél trasy cesty čínského prezidenta. Ten, kdo je vybavil vlajkami, vlaječkami, trumpetkami.Co ovšem nepochopím. Jak to, že POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY nechrání OBČANY ČESKÉ REPUBLIKY před agresivitou cizích státních příslušníků (ČÍNSKÝCH OBČANŮ)? Hlavně, že jich přijelo na místo desítky. Po celou dobu se jejich zájem stáčel pouze na Čechy. Nejen na aktivisty, ale na jednotlivé další náhodné občany. Když byli Číňané přivezeni autobusy, nikdo z policistů se jich vůbec nevšímal.A mimochodem. Odvezeni byli i ti z občanů. kteří drželi tibetské vlajky a pouze stáli na chodníku. Proč i tito? To vědí asi pouze velitelé zásahu.

Zveřejnil(a) Petr Suda dne 28. březen 2016
 
16:59
28. 3. 2016

Čínský prezident míří do Lán na osobní setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Policejní manévry už začaly.

 
16:48
28. 3. 2016

Si Ťin-pching přilétl do ČR v době, kdy Čína řeší pisatele anonymu směřujícímu proti setrvání čínského prezidenta ve funkci. Pisatel či pisatelé v dopise vyzývají Si Ťin-pchinga k rezignaci, policie kvůli němu zadržela už několik lidí. Údajně také rodiny pisatelů.

 
15:58
28. 3. 2016

Čínská televize zachytila doprovod českých stíhaček gripen přímo z prezidentského letadla.

 
15:33
28. 3. 2016

V Lánech už je vše připravené pro zasazení památného stromu, hlásí mluvčí Hradu Jiří Ovčáček:

 
15:23
28. 3. 2016

Bezmála 60 procent Čechů se domnívá, že komunistická Čína je mocnost jako každá jiná, což platí i o jejích investicích v Česku. S omezením kritiky porušování lidských práv výměnou za udržení čínských investic by ale souhlasilo jen 28 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

 
15:11
28. 3. 2016

Podle informací ze sociálních sítí dorazily i do Lán, kde se hlavy obou států setkají, autobusy s podporovateli čínského prezidenta. 

 
15:07
28. 3. 2016

Okolí hotelu Hilton, kde je čínský prezident ubytovaný, podléhá přísným bezpečnostním opatřením. Na místě jsou desítky policistů a provoz v některých přilehlých ulicích je omezený. Kolona se Si Ťin-pchingem už do hotelu dorazila, předpokládá se, že prezident vyrazí kolem 16. hodiny do Lán, kde se má setkat s českým prezidentem Milošem Zemanem. 

 
14:47
28. 3. 2016

Takto protestují aktivisté před čínskou ambasádou v Praze. 

 
14:40
28. 3. 2016

Před hotelem Hilton se snažil proběhnout muž s tibetskou vlajkou. Policie ho zadržela. 

 
14:37
28. 3. 2016

Kolona s čínským prezidentem právě dorazila do hotelu Hilton. 

 
14:36
28. 3. 2016

Policisté zadrželi celkem 12 osob, které na Evropské třídě vyměnily čínské vlajky za vlajky Tibetu. Zadržení jsou podezřelí z přestupku. ČTK to sdělila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Zadržení podle ní odmítali uposlechnout policejní výzvy a někteří z nich se ke sloupům připoutali. Jsou podezřelí ze spáchání přestupku. 

 
14:33
28. 3. 2016

Čínského prezidenta jako první přivítal na letišti ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

 
14:25
28. 3. 2016
 
14:23
28. 3. 2016

Potyčky příznivců a odpůrců čínského prezidenta v Praze se podle reportéra Blesku u billboardu s Václavem Havlem a dalajlamou na Evropské třídě zostřily. Na místě je údajně až 150 lidí. 

 
14:17
28. 3. 2016

Takto podle ČTK probíhaly potyčky, které se sběhly ještě před příletem čínského prezidenta: 

Incident se stal u zastávky tramvaje Červený vrch. Jeden z aktivistů měl na zádech tibetskou vlajku, kterou se z něj Číňané snažili sundat. U konfliktu zasahovala policie, stejně jako u následné potyčky, kdy mladí koledníci Číňanům začali nadávat a vyzývat je k návratu domů.

Číňany přivezly na místo dva autobusy a jeden autokar. Po několika desítkách minut čekání s rozvinutými čínskými prapory se přesunuli na jiné místo na trase.

 
14:09
28. 3. 2016

Podle ČTK přivítal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na červeném koberci před letadlem ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

 
14:04
28. 3. 2016

Lidé vítající čínského prezidenta v Praze se údajně naschvál postavili s transparentem před billboard, na kterém je Václav Havel s tibetským vůdcem dalajlamou. Na místě prý dochází k menším potyčkám. 

 
13:59
28. 3. 2016
 
13:52
28. 3. 2016

Letadlo s čínským prezidentem přistálo v Praze za doprovodu gripenů:

 
13:49
28. 3. 2016

Reportérka Blesk.cz hlásí z letiště, že přílet čínského prezidenta zapříčinil problémy s městskou hromadnou dopravou. Podívejte se na video: 

 
13:42
28. 3. 2016

Letadlo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přistálo v Praze. Prezident bude v Česku tři dny, setká se s ústavními činiteli, čeká se podpis řady dohod.

 
13:34
28. 3. 2016

A ještě jednou z policejního zákroku v Dejvicích. Na videu je vidět policisty, jak odvádějí muže s tibetskou vlajkou:

Zveřejnil(a) David Salomon dne 28. březen 2016
 
13:30
28. 3. 2016

Takto vypadalo sundávání tibetských vlajek v Evropské ulici:

Zveřejnil(a) David Salomon dne 28. březen 2016
 
13:23
28. 3. 2016

Takto svého prezidenta očekávají jeho krajané před hotelem Hilton, kde má být údajně Si Ťin-pching ubytován:

 
13:20
28. 3. 2016

Na prezidentovy výroky ohledně vztahů Číny a Česka, které se prý konečně vymanilo z tlaku EU a Spojených států, okamžitě zareagovali čeští politici. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je prohlášení odpudivé. Jde proti dlouhodobé zahraniční a bezpečnostní politice tuzemska. Odmítá ho i ministr kultury Daniel Hermann (KDU-ČSL) nebo předseda ODS Petr Fiala. Za prezidenta se postavil jeho mluvčí nebo předseda komunistů Vojtěch Filip. Co přesně řekli, si můžete přečíst zde. 

 

 
13:14
28. 3. 2016

"Na místě momentálně zasahujeme, ale zatím nemohu poskytnout víc informací," řekla Blesk.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová na dotaz ohledně sundávání tibetských vlajek. 

 
13:12
28. 3. 2016

Kvůli návštěvě Si Ťin-pchinga v Praze vyrazily do ulic metropole stovky policistů i příslušníků armády. Policisté se samopaly stojí například před čínskou ambasádou, na dejvickém náměstí, u metra Hradčanská nebo v okolí Pražského hradu. Zvýšený počet motorizovaných i pěších policejních hlídek je ale patrný po celém centru hlavního města. Řidiči proto musí počítat s krátkodobými omezeními na území hlavního města a také na trase do Lán, kam čínský prezident odpoledne zamíří na setkání se svým českým protějškem Milošem Zemanem. V Lánech je dnes uzavřen zámecký park a několik přilehlých ulic.

 
13:05
28. 3. 2016

Podle informací na sociálních sítích sundávají hasiči ze stožárů tibetské vlajky, které tam vyvěsili odpůrci čínského režimu.

 
13:03
28. 3. 2016

Příjezd čínského prezidenta očekávají před pražským hotelem Hilton, kde by měl být pravděpodobně ubytován, desítky Číňanů s vlajkami, bubínky a mávátky. Budovu ze všech stran hlídají i policisté. Oficiálně však nebylo místo ubytování čínské hlavy státu potvrzeno.

 
13:00
28. 3. 2016

„Prezidenta ČLR přivítáme důstojně a se všemi poctami,“ avizuje před návštěvou Si Ťin-pchinga hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který tak reaguje na poškozené čínské vlajky v Praze. 

 
12:56
28. 3. 2016

Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce stihla ještě před příjezdem čínského prezidenta obnovit na trase mezi Letištěm Václava Havla a Pražským hradem vlajky ČR a Číny vítající čínského prezidenta. V sobotu někdo přes 50 vlajek poškodil barvou a byly odstraněny k opravě. Zároveň se v parku Velvarská u Evropské ulice objevil billboard s dalajlamou a bývalým prezidentem Havlem. Tady jsou doma tito pánové, uvádí text na něm. Celý článek čtěte zde.

 

 
12:50
28. 3. 2016

O Velikonočním pondělí dorazí do Prahy čínský prezident Si Ťin-pching. Jedná se o vůbec první návštěvu hlavy Čínské lidové republiky v Česku. Blesk.cz bude celou událost sledovat on-line. Vítejte!

Podívejte se na snímky z pondělního příletu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga:

dzambulka007 ( 29. března 2016 00:18 )

Můžete ty chyby vypsat? Velká písmena trochu netradičně použitá, budou tak úmyslně, ty vynechte.

fpost ( 28. března 2016 22:45 )

Vidíme jen Velkého debila tebe.

rego_senior ( 28. března 2016 21:31 )

Neviděli jste tady někde toho našeho malýho debílka rego? Už měl dávno brát léky a někde se fláka, dement.

fpost ( 28. března 2016 20:13 )

Kašlete na politiku, Cinema jede Marilyn

karel_kalafuna ( 28. března 2016 20:05 )

Mě to tak uchvátilo, byly zprávy. To bych radši dal tlumočnici.

Zobrazit celou diskusi