Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za barákem dálnice? Už nebudete moci protestovat, varují občany aktivisté

Autor: tmp - 
27. března 2016
11:09

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje novelu stavebního zákona, která by mohla lidem výrazně omezit právo mluvit do toho, co se bude v jejich okolí stavět. Upozorňují na to občanští aktivisté. Norma má zjednodušit a zrychlit povolování staveb, informoval Radiožurnál.

Aktivisté se například bojí toho, aby úřady nemohly vyhodnocovat vliv na životní prostředí samy.

„Konkrétně si to můžeme představit tak, že kdyby obec chtěla postavit nějakou spalovnu například v místě bydliště některých občanů, tak celý proces bude pro občany obtížnější, že se do něj nebudou moci tak snadno zapojit jako dříve,“ řekl Radiožurnálu Zdeněk Mihalco z Nadace Via. 

Podle ministerstva ale veřejnost o slovo rozhodně nepřijde, tedy pokud se bude chtít vyjádřit. Tam, kde bude docházet ke změně krajinného rázu v souvislosti s výstavbou, budou tam volně pohybující se živočichové nebo planě rostoucí rostliny, budou občanská sdružení informována příslušným stavebním úřadem a do deseti dnů se mohou přihlásit jako účastník konkrétního stavebního řízení a podávat proti územnímu rozhodnutí nebo stavebnímu povolení opravné prostředky,“ řekl náměstek Jan Blecha (ČSSD).

Aktivisté ovšem upozorňují, že například o kácení stromů kvůli novým stavbám dosud rozhodovaly obce ve správním řízení, kterého se mohli účastnit i občané. Ovšem nová norma by mohla vydat úřadům právo rozhodovat samostatně. Připomínku by k rozhodnutí mohli občané uplatnit až při odvolání.

O novele bude brzy rozhodovat vláda. Veřejnost zpravidla zajímá, co se bude v jejich obci stavět, a často se vyjadřují k velkým developerským projektům, upozorňuje Radiožurnál.

mrd.vola ( 27. března 2016 12:54 )

dobře jsi mu to vysvětlil táto, ještě bys mu měl nakopat kulky debilovi

Zobrazit celou diskusi