Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech, který přežil teror v Bruselu: Život mi zachránilo selhání bomby

Autor: Tadeáš Provazník - 
27. března 2016
05:00

Podnikatel Lukáš Hudec, který unikl jen o vlásek smrti během teroristického útoku na letiště Zaventem v Bruselu, je zpátky doma. Jeho emotivního shledání s rodinou se zúčastnil i redaktor Blesk.cz. „Nejhorší na tom všem bylo čekání v nevědomosti, co se s námi bude dít,“ svěřil se přeživší. Život mu zachránila náhoda – bomba v jeho blízkosti totiž nevybuchla.

Podnikatel s automobily, který denně jedná pracovně i soukromě s muslimy, zažil na vlastní kůži zradikalizovanou podobu jejich víry. Při služební cestě do Bruselu byl na dosah výbuchu bomb, které mají na svědomí životy 31 lidí a další stovky zraněných. Úterního rána totiž seděl v restauraci na bruselském letišti Zaventem, kde zaútočili teroristé.

Právě snídal, když se ozval první tlumený výbuch. „Lidé znervózněli a začali se po sobě dívat, co se děje,“ popisuje prvotní reakce Lukáš. Po chvíli se ale všichni uklidnili a pokračovali prý ve své činnosti. Dokud se neozvala další exploze. Tentokrát mnohem silnější a blízko nich. To už osazenstvo restaurace ovládl strach a zděšení. 

Zamčený únikový východ a čekání na smrt

„Najednou začali v tom koridoru chodit lidé, ze kterých chrčela krev,“ vzpomíná podnikatel. Někteří stolovníci začali v panice utíkat, jiní nepřítomně seděli na svých místech a ostatní se schovávali pod stůl. „V rohu restaurace byl únikový východ, ale ten únikový východ byl zamčený. Dva vysocí černoši do dveří mlátili a kopali, ovšem bylo to k ničemu. Jestli byl zabarikádovaný, to nedokážu říct,“ pokračuje.

Asi 40 lidem v restauraci tak nezbylo než sledovat zakrvácené oběti, které v šoku bezmocně hledaly východ, a čekat, co se bude dít.

„Vedle mě seděla žena v šoku. Na botě měla kus lidského těla. Zeptal jsem se jí, jestli není zraněná. Vůbec si toho do té doby nevšimla,“ říká Lukáš a dodává: „Hrozné na tom bylo, že nejvíce hysteričtí byli lidé, kteří nebyli zranění.“

O chvíli později k němu dorazil i jeho přítel Amir, vzdělaný podnikatel a muslim. Ten byl prý v naprostém šoku. Těsně před výbuchy si šel do kuřárny zapálit cigaretu. Dokouřil o něco dříve než ostatní, což mu zachránilo život. Při jeho odchodu vybuchla bomba, která lidi, se kterými ještě před několika minutami hovořil, roztrhala na kusy.

Mrtví a zranění po explozích v Bruselu Mrtví a zranění po explozích v Bruselu | twitter.com

„Byl hodně otřesenej a běžel ke mně se slzami v očích a popisoval, co se stalo,“ uvádí dále Lukáš. Společně s dalšími lidmi pak čekali, co se bude dít. „Člověk neví, co má v tu chvíli dělat, jestli zůstat na místě, nebo utíkat, a tak prostě čeká,“ vysvětluje muž.

Armáda a útěk na přistávací plochu

Čekání bylo opravdu dlouhé. V restauraci postávali vystrašení lidé více jak deset minut a snažili se zjistit, co by si měli počít. První oficiální pokyny přišly ve francouzštině, takže jim vůbec nerozuměli. „Vystrašili nás vojáci, kteří do restaurace přiběhli, nevěděli jsme, co se děje a jestli mezi námi není další útočník,“ popisuje podnikatel Blesku.

Vojáci, policisté i bezpečnostní pracovníci vytvořili na letišti koridor, kterým usměrňovali tisíce zmatených lidí k nejbližším východům. „Velice nepříjemná představa byla, kdyby se ten terorista odpálil v tom davu lidí, co se spolu mačkají, to by byl masakr, paradoxně jsem se tu bál nejvíce,“ vzpomíná přeživší.

O jeho záchranu se přitom postarala nejspíš jen čirá náhoda. A nejen o něho. Na letišti totiž byl nastražený ještě třetí pás výbušnin. Bomba však nevybuchla a zneškodnili ji pyrotechnici. Zda selhala, nebo si čin terorista rozmyslel, je otázkou. 

„Slečna ze Spojených států, se kterou jsem mluvil, byla blízko té první explozi a té předcházela střelba. Podle mě to měl být mnohem větší masakr. Byli tam tři extremisti, kteří měli zabít co nejvíce lidí samopaly a pak se odpálit. To udělal ten první, ale podle mě ten druhý si to rozmyslel a nechtěl vidět ostatní umírat, a tak se odpálil a třetí se toho lekl. Plán tak z půlky selhal a to nám teoreticky zachránilo život,“ myslí si o celém útoku Lukáš Hudec.

Cesta domů a šťastné shledání

Zpátky domů se nakonec podnikatel dostal po několika dnech automobilem. V Praze se tak mohl konečně shledat s rodinou. Maminka Ivana Hudcová už samozřejmě věděla předem, že je její syn naživu a v pořádku. Ještě než se zpráva rozšířila v Česku, jí zatelefonoval. „Já jsem pak byla v klidu a bylo i slyšet, že Lukáš není v šoku. V tu dobu jsem ale nevěděla, že tam byla ještě třetí bomba, to by pak bylo jiné. Jsem ráda, že je zpátky doma v pořádku,“ dodává nakonec paní Ivana.

Brusel: Vše o terorismu na Blesk.cz

Samo ( 27. března 2016 14:32 )

Ty jsi asi na hlavu. Židé s muslimama z Palestiny zachází jak si zaslouží. Jsou-li v klidu, mají klid, napadnou Židy- pak obyčejně nepřežijí a proto se muslimové bojí jenom Židů. Ale takový je správný přístup k muslimům. Žádný soud a doživotní trest, rovnou kulka mezi oči. Za pokus o vraždu ihned poprava, kulka je pro ně ten najrychlejší trest a vyjde nejlevněji.

montevideo ( 27. března 2016 12:24 )

Ano. Přesně toho debila senilního mám na mysli.

honza54.. ( 27. března 2016 11:56 )

myslíš toho blbce Papeže?

montevideo ( 27. března 2016 11:53 )

Hlavně, že už sem necpou tu úchylárnu, jak Franta Vyskoč líbá slimákům nohy .

vseznaleksenior ( 27. března 2016 10:54 )

Ja bycxh to tak nebral... Byl tam, sdelil so videl..

Zobrazit celou diskusi