Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi patří mezi největší ateisty na světě. Mají „bronz“ za Čínou a Japonskem

Autor: mb - 
25. března 2016
15:40

Česko si užívá Velkého pátku jako nového státního svátku. Je součástí Velikonoc, které jsou klíčové v kalendáři křesťanů. Na rozdíl od sousedních Němců, Poláků či Rusů však Češi patří mezi nejvíce ateistické země světa. „Ostrova ateismu“ v Evropě si všiml i britský deník The Independent, který v přehledu „nejzatvrzelejších ateistů“ přisoudil ČR třetí místo.

„Pro někoho možná překvapivý kandidát na nejméně náboženské země světa, ale v České republice se k ateismu hlásí 30 až 39 procent občanů,“ píše britský deník a poukazuje na nacionalistické kořeny tohoto jevu.

„Slabá podpora tradiční církve může být dědictvím silného českého nacionalismu v 19. a 20. století. Katolicismus byl spojován s Rakouskem a stát ho proto nepodporoval, protestanti vzniklou mezeru nedokázali zaplnit. Obrodu náboženství potlačil v letech 1948–1989 komunistický režim,“ uvedl list.

Česká republika se tak umístila v krátkém žebříčku deníku The Independent na „bronzové“ pozici. První příčku obsadila komunistická Čína, druhou pak Japonsko.

V závěsu za ČR skončila Francie, kde v 18. století došlo během Francouzské revoluce k brutálnímu pronásledování katolické církve. Pátou příčku obsadila Austrálie a šestou Island – tam dokonce v 16. století postavili katolickou církev mimo zákon.

A 90 procent Američanů věří v Boha...

O tom, zda se svět stává více, či méně religiozním, se vedou spory. Fenoménu se věnují sociologové, teologové i akademici z dalších oblastí. Zatímco v Evropě se ke křesťanství hlásí čím dál méně lidí, na kontinentě naopak zažívá rozkvět islám.

Ve srovnání s Evropou působí poměrně religiozně Američané – dle průzkumu Gallupova institutu z roku 2011, v Boha věří přes 90 amerických občanů. Rozkvět zaznamenala po desetiletích útlaku i pravoslavná církev v Rusku.

montevideo ( 26. března 2016 11:44 )

Už je mi špatně i z křesťanů, včetně těch jejich přiblblých velikonoc. Když jsem včera viděla, jak papež bezprostředně po vraždách v Bruselu líbá nohy muslimským přivandrovalcům, šla jsem zvracet.

dzery ( 26. března 2016 11:41 )

zednik ( 26. března 2016 10:38 )

 Jakékoliv dogma, ať už náboženské nebo stranické, je cesta do záhuby. Co je mravné, správné, čestné a nesobecké stačí když rodiče dítěti sdělí doma . Víra v Boha je pro věřící životní berlička a naprostá absence svědomí a zodpovědnosti za své poklesky, nedokonalosti a zlou vůli vůči ostatním. Jim pak stačí zpověď - rozhřešení.A jede se dál.. Vím o čem píši, měl jsem tu čest se s takovými křiváky setkat.

ivoadler ( 26. března 2016 09:45 )

Na Amících se mi líbí, že jsou ochotný se kdykoliv za kohokoli pomodlit.

ivoadler ( 26. března 2016 09:43 )

Naše sdělovací prostředky si daly úkol: zvýšit procento věřících. Bože, jak by to bylo krásné, každou neděli jít do kostela, pak si dát pivo, dámy kávu se šlehačkou, služka mezitím uvaří, odpoledne jít s dětmi na procházku, jó, to by byl život. A nebo si jen tak odskočit pomodlit se do kostelíčka (poslední z filmů o Homolkových). Všichni tihle kumštýři by zasloužili přes držku.

Zobrazit celou diskusi