Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

O šikaně na škole s utýranou učitelkou věděl ředitel už od října, řekla inspekce

Autor: ČTK, tmp - 
24. března 2016
10:40

Vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze při řešení šikany učitelky selhalo a porušilo školský zákon, zjistila Česká školní inspekce. Tehdejší ředitel František Bártl o problémech prokazatelně věděl od října, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Pokud by ředitele pražský magistrát jako zřizovatel neodvolal už dříve, inspekce by to navrhla nyní.

Ještě loni v květnu výuka probíhala podle inspektorů v přátelské atmosféře a žáci se k žádné šikaně neuchylovali. Šikana začala až začátkem nového školního roku. „Pravděpodobně i kvůli zhoršujícímu se stavu paní učitelky se začaly projevovat problémy jak v organizaci školní výuky, tak s nekázní některých žáků,“ řekl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Ředitel prokazatelně věděl o nevyhovující úrovni výuky

„Z našeho zjištění vyplývá, že ředitel školy od října loňského roku do poloviny ledna tohoto roku prokazatelně věděl o nevyhovující úrovni výuky anglického jazyka a také o déle trvající nekázni žáků, která v důsledku neřešení celé záležitosti vedením školy vyústila až v napadání učitelky, uvedl Zatloukal na mimořádné tiskové konferenci.

Podle inspekce školy dostával ředitel opakovaně podněty od žáků, dokonce i od žákovského parlamentu. „Dále třídního učitele, předsedkyně předmětové komise, informace měla i statutární zástupkyně ředitele školy,“ uvedl inspektor.

Ředitel neučinil žádná opatření, a to dokonce ani poté, co byly záběry šikany zveřejněny. „Česká školní inspekce hodnotí tento postup jako zásadní pochybení a jako porušení školského zákona,“ uvedl inspektor, podle kterého je primárním úkolem ředitele školy vytvářet ve škole bezpečný prostor a chránit žáky i pedagogy.

Na konferenci vystoupila také ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Ta chce možné šikaně učitelů předcházet mimo jiné posílením statusu učitele, nikoliv však formou úřední osoby.

Valachová chce z učitelů chráněné osoby

„Domnívám se, že bychom měli jít cestou chráněné osoby, to znamená, že by měli mít učitelé zvýšenou míru ochrany jako zaměstnanci v pracovněprávních vztazích s ohledem na to, že škola je skutečně specifické prostředí,“ uvedla ministryně.

Pětapadesátiletou učitelku na střední průmyslové škole v Praze 10 delší dobu šikanovala trojice studentů. V lednu za to byli potrestáni podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zemřela. Vedení školy trvá na tom, že šikana nebyla příčinou učitelčina úmrtí. Magistrát přesto odvolal ředitele školy a vypsal konkurz na nové vedení.


asbe ( 24. března 2016 12:39 )

je mi z toho na blití, raději se uklidnit nějakou blbostí http://www.letenkac.cz/cestovani-ocekavani-vs-realita/

majojo ( 24. března 2016 12:21 )

Znovu se pám: Kdo teď školu řídí? Asi nikdo, kdo by měl pravomoc ty tři grázly vyloučit ze studia. Takže ta paní zástupkyně?

hejhej ( 24. března 2016 11:09 )

Vedení školy mlčelo, protože jeden z těch parchantů měl někoho z rodiny na radnici. Vedení je pryč ze školy, ale násilničtí, hloupí haj.zli jsou ve škole stále. Měli být okamžitě vyloučeni se zákazem studovat jinde a hlavně, měli dostat přádně přes hubu za odporné chování. Takle se chovají jenom slabomyslní, kteří se nedokáží prosadit chytrosti a svým zakrnělým mozkem si myslí, že jsou hrdinové.

Zobrazit celou diskusi