Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pražané „cupují“ čínskou výzdobu. „Raději ukázat tibetskou vlajku,“ míní Zdeňka

Autor: sou - 
24. března 2016
05:40

Evropská ulice má v souvislosti s příjezdem čínského prezidenta novou výzdobu. Na lampách tam vyvěsili vedle českých vlajek i ty čínské. Blesk.cz se proto vydal přímo na jednu z nejrušnějších pražských ulic, aby zjistil, co na čínské vzezření ulice říkají pražané. Pozitivně se nevyjádřil ani jeden z nich.

„Raději bychom šly někam s tibetskou vlajkou, až přijede čínský prezident,“ říká zostra třiaosmdesátiletá seniorka Zdeňka. Podle ní je v Číně momentálně situace, která se nedá vyřešit. „Tam je prostě určitým způsobem útisk, ale určitým způsobem jsou spokojení, ti Číňané,“ upřesnila.

Její přítelkyně a vrstevnice s ní ale tak úplně nesouhlasí. „Já si myslím, že útisk je tam velký. Když třeba to posloucháte a vzpomenete si, že mohli mít jen jedno dítě, že v podstatě nemají žádné důchodové zabezpečení, že je můžou kdykoliv přestěhovat, že nemůžou nikdy říct o tom systému pravdu, co si o něm myslí,“ upozorňuje třiasedmdesátiletá Alena s tím, že si myslí, že žádný z českých představitelů nemá právo říkat, že by se Česká republika měla řídit podle Číny. „Ani náhodou ne. Dobře, prosperují, ale za jakou cenu,“ dodala.

Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
počet hlasujících: 2763
Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
Ne.
70 %
Ano.
30 %
počet hlasujících: 2763

Nesouhlas bez věkového rozdílu

Jednadvacetiletá studentka si myslí, že je vyvěšení čínských vlajek na jedné z nejrušnějších pražských ulic tragické. „Vím, že má přijet nějaký čínský papaláš, a přijde mi to naprosto neadekvátní. Myslím si, že věšet tady čínské vlaječky není úplně v pořádku. Při té situaci, která teď momentálně ve světě je, mi to přijde prostě špatné,“ uvedla pro Blesk.cz studentka, která nechtěla být jmenována.

„V rádiu si z toho dělají legraci. Zakázané ale to není. Myslím si, že by pak každý prezident, který přijede na návštěvu, měl mít vyvěšenou svou vlastní vlajku,“ souhlasí s třiatřicetiletou Janou i dvacetiletá Jana. „Každému stejným metrem bych řekla, když už takhle vítají čínského prezidenta, tak by tak měli vítat každého,“ upřesnila s tím, že se jí toto gesto nelíbí i hlavně kvůli tomu, že neuznává čínskou politiku, ať už se týče světa nebo Tibetu.

Video České a čínské vlajky na jedné z nejrušnějších tříd v Praze. Výzdobu na Evropské posvětil magistrát. - Daniela Soukalová
Video se připravuje ...

Za vlajkami lidé vidí politiku Zemana

Ani seniorka na tramvajové zastávce Nádraží Veleslavín je nevnímala pozitivně. „Osobně se o to moc nezajímám, ale myslím si, že by tady být spíš nemusely,“ míní. Jednatřicetiletá Eva si jich nevšimla do doby, než ji Blesk.cz oslovil. „Myslím si, že se to ale dalo očekávat v souvislosti s politikou českého prezidenta Miloše Zemana,“ myslí si.

Ani devětadvacetiletému Filipovi se vlajky moc nelíbí. „Určitě to má význam, aby to upozornilo na nějakou situaci, ale sám si nedokážu ani spojit, s čím to souvisí, a nevím, proč bychom měli někomu lézt do prd*le, když to řeknu jednoduše,“ uzavřel Filip.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

pupak ( 27. března 2016 11:01 )

Jestlipak si taky soudruzi prezidenti dají na letišti pořádného hudlana? Dvojitého Brežněva. Když už se sem mají opět vrátit ty staré, všivé časy. Nicméně, dávám bolševikovi rok, maximálně dva.

jarda304 ( 25. března 2016 06:40 )

Tchajvan, který sebe považuje za jedinou Čínu, jako součást Číny považuje nejen Tibet, ale i Mongolsko a části Indie, Pakistánu a Ruska. Tuší tohle vůbec ti havlisti, kteří vedle sebe vyvěšují vlajky Tibetu a Tchajvanu ? Pokrytectví havlistů je jako obvykle nechutné, když jezdil Číˇnan s anglickou královnou po Londýně ve zlatém kočáře, když Eifelovka byla osvícena v ČLR barvách nebo ve Waschingtonu Obama koukal Číňanovi ze zadku, tak celá tahle pravdaláskařská party byla slouhovsky potichu. Pokřivění lidé tihle halvlisti, fuj.

tgbg ( 24. března 2016 13:53 )

Zrůda bude vítat zrůdy.

djaba ( 24. března 2016 09:40 )

Paní Zdeňko ,kde jste byla tedy za dob normalizace ?

eliska963852 ( 24. března 2016 08:48 )

Návrat k brežněvovskému stylu vítání je úpadkové období naší státní existence.

Zobrazit celou diskusi