Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prezidenta Číny vítá v Praze les vlajek. „Lezeme jim do zadnice,“ zuří starosta

Autor: zst - 
23. března 2016
13:20

Čínské vlajky podél třídy, po které pojede kolona s čínským prezidentem z letiště. Billboardy vítající Číňany v České republice. Česky, ale také čínsky. Prahu zaplavila výzdoba oslavující návštěvu čínské hlavy státu, naštvala ale starostu jedné z dotčených pražských částí. Hrad mezitím upřesnil, že Si Ťin-pching v pondělí přiletí ve 14 hodin.

Rušná Evropská třída v pražských Dejvicích, kudy denně projedou tisícovky aut, se oblékla do české trikolory a čínské žluté s červenou. Podél silnice se během středy objevily české a čínské vlajky. Příslušná radnice o tom ale dopředu informace nedostala a prstem ukazuje na pražský magistrát.

České a čínské vlajky na jedné z nejrušnějších tříd v Praze. Výzdobu na Evropské posvětil magistrát. České a čínské vlajky na jedné z nejrušnějších tříd v Praze. Výzdobu na Evropské posvětil magistrát. | Blesk / Daniela Soukalová

Daná komunikace je ve správě hlavního města Prahy, která danou ‚výzdobu‘ umisťuje bez našeho vědomí prostřednictvím firmy ElTodo,“ informoval na dotaz Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. Ostře se proti rozhodnutí magistrátu ohradil starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

„Chápu, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisuje protokol a dobré způsoby. Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvláště pak v případě, že se jedná o stát, se kterým nemá Česká republika žádný bližší vztah,“ napsal Kolář v prohlášení.

„Doufám jen, že Evropská ulice nebude 28. března lemována davy lidí s mávátky, kteří budou nadšeně vítat soudruhy, kteří ve velkém porušují lidská práva, utlačují malé národy a neustále se snaží eskalovat napětí v oblasti, kterou považují za svou sféru vliv,“ dodal starosta Prahy 6. Vedení města se podle starosty snaží zavděčit „hradnímu pánovi“.

Čínský prezident bude v Praze jako doma. Vítají ho vlajky i billboardy. Čínský prezident bude v Praze jako doma. Vítají ho vlajky i billboardy. | Blesk / Martin Přibyl

Hrad výzdobu vítá, za vlajkami je Tvrdík

Pražský hrad se k akci nepřihlásil. „Nejde o aktivitu Hradu. V každém případě ji ale kvitujeme, vzácný host si zaslouží přátelském přivítání,“ komentoval vyvěšení vlajek a instalaci billboardů prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Pražský magistrát ale podíl na akci také odmítá. „Čínská ambasáda požádala magistrát o schválení umístění reklamy na sloupech veřejného osvětlení. Magistrát s umístěním reklamy souhlasil, nicméně na akci se nijak nepodílí. Umístění a výrobu reklamy financuje Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. Instalaci na sloupy pak zajišťuje společnost Eltodo,“ informoval mluvčí radnice Vít Hofman.

Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
počet hlasujících: 2763
Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
Ne.
70 %
Ano.
30 %
počet hlasujících: 2763

Za komorou stojí největší spojenec Číňanů v Česku Jaroslav Tvrdík. Ministr obrany tehdejší vlády Miloše Zemana a také Vladimíra Špidly se podílí na čínských investicích v Česku. Tvrdík poukázal na to, že vlajky po Praze visely i během návštěvy jihokorejské prezidentky.

Na počest návštěvy Si Ťin-pchinga založili na Pražském hradě také speciální účet na Twitteru. Zatím je na něm pouze příspěvek o tréninku vojenské přehlídky a základní údaje o návštěvě.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Chystá se také zkouška slavnostních salv, která měla proběhnout už v úterý. Kvůli útokům v Bruselu ji ale Pražský hrad přesunul. Pražany probudí dělostřelecké salvy mezi sedmou a osmou hodinou ve čtvrtek ráno.

Prezidenta Číny vítali i v USA a Velké Británii

Vlajkoslávou ale nevítá čínského prezidenta jen Česko, podobného přijetí se mu dostalo také ve Velké Británii nebo v USA. Ani jedna z těchto zemí ale nemá komunistickou minulost jako Česko.

Na vítání čínského prezidenta ve Velké Británii se můžete podívat na videu:

Podobných poct se Si Ťin-pchingovi dostalo dokonce i v USA.

eyhel ( 23. března 2016 23:40 )

KBELY JSOU 7 LET PERIFERIE LETŇAN, KOUNI SE DO KATASTRU

jarda304 ( 23. března 2016 20:32 )

starosta Kolář stojí za velký kulový.Pro Prahu 6 nezařídí nic, jediné co mu jde je zviditelňovat se na hovadinách. Jak by asi vyváděl, kdyby Zeman vozil Číňana po Praze ve zlatém kočáře nebo kdyby byla nasvícena Petřínská rozhledna v čínských barvách, jako kdysi Eifelovka v Paříži.

ppadys13 ( 23. března 2016 17:25 )

naprostý souhlas

nemamradods ( 23. března 2016 17:17 )

Tento starosta nejenže leze do prd.le Američanům,on ještě lezl do análu Kalouskovi pro požehnání.Ale od dementů této strany nelze očekávat jediný rozumný argument.

hulimihoukolen ( 23. března 2016 17:13 )

Nevim.. asi bych raděj lezl do ***e Číně, než Saudské arábii...

Zobrazit celou diskusi