Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babyboom divokých koní v Milovicích: Narodilo se další hříbě. Třetí za 10 dní

Autor: Jan Doležal - 
23. března 2016
11:37

Rodí jako o závod. Už třetí hříbě divokých koní za posledních deset dní přišlo na svět v rezervaci u Milovic na Nymbursku. Porodila ho klisna Curlew. Spolu s přírůstkem z října loňského roku jsou tak v rezervaci již čtyři hříbata.

Klisna porodila pravděpodobně v úterý ráno a nedlouho po porodu objevil hříbátko zaměstnanec rezervace. V doprovodu svých rodičů šlo na první procházku. „Kolega říkal, že bylo ještě vlhké. Pohlaví hříběte zatím neznáme,“ řekl Blesk.cz šéf ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Klisny rodí samy, bez asistence člověka. Před porodem odejdou stranou od stáda, ke kterému se připojují až poté, co dojde k navázání potřebného pouta mezi matkou a mládětem. Přestože divoké koně nebylo potřeba celou zimu přikrmovat, jsou ve výborné kondici. „Tráva v rezervaci je pro ně totiž skvělou pochoutkou a navíc nižší příjem potravy během zimy je součástí jejich přirozeného biorytmu,“ vysvětlil Dostál.

Zimní pastva prospívá nejenom koním, ale také milovické stepi. Právě během zimy spasou zvířata nejvíce staré trávy, takzvané stařiny, a otevřou tak prostor pro ohrožené druhy rostlin a na ně vázané chráněné živočichy. Vědci tak po loňské sezóně napočítali na pastvině víc než sto nových trsů hořce křížatého. Na mnoha z nich nakladl vajíčka kriticky ohrožený motýl modrásek hořcový Rebelův, který je právě na tomto druhu hořců existenčně závislý.

V bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou jsou v současnosti dvě pastviny o rozloze 160 hektarů. Na jedné se prohání devatenáct divokých koní a čtyři hříbata a šest zpětně šlechtěných praturů. Druhou obývá osm zubrů a patnáct divokých koní.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi