Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Naděje pro ženy po rakovině prsu: Lékaři transplantovali vaječník

Transplantace vaječníků: Naděje pro ženy po rakovině prsu (ilustrační foto)
Transplantace vaječníků: Naděje pro ženy po rakovině prsu (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ula - 
22. března 2016
21:58

Čeští lékaři provedli první úspěšnou transplantaci tkáně vaječníku po léčbě rakoviny prsu. Dali tak naději dvaatřicetileté ženě, že jednou bude mít vlastní dítě. Rakovina ženám poškozuje vaječníky a transplantace je jednou z možností, aby mohly v budoucnu otěhotnět.

Transplantaci provedlo pražské centrum reprodukční medicíny Sanatorium Pronatal v půli října 2015 a po třech měsících už pacientce vaječník normálně fungoval. Žena zatím těhotná není, ale možnost otěhotnět už má, řekl dnes novinářům ředitel pro léčebnou péči docent Tonko Mardešić.

Léčba byla úspěšná, poškodila ale vaječníky

Před zahájením onkologické léčby byla ženě odebrána část pravého vaječníku se zárodečnými buňkami, pětimilimetrové proužky tkáně se zmrazily. Po kombinované chirurgické léčbě, tedy vynětí nádoru a mízních uzlin v podpaží, chemoterapii a radioterapii rakovina zcela vymizela. Onkologická léčba ale vaječníky poškodila, přestaly tvořit hormony a nedozrávala vajíčka, popsal situaci Mardešić.

Náročná operace – naděje pro ženy po rakovině

S odstupem 3,5 roku od léčby souhlasil onkolog s transplantací vaječníkové tkáně, která byla uchovávána v tekutém dusíku při teplotě minus 196 stupňů Celsia.
Metoda je podle něj nadějí pro pacientky, jimž rakovina poškodí funkci vaječníků. Více než deset procent zhoubných onemocnění se zjistí u pacientek v plodném věku, které se teprve chystají k založení rodiny. Transplantace je jednou z možností, jak jim znovu dát naději na dítě.
„Je to ale logisticky poměrně náročné, náročnější než ostatní postupy, z toho důvodu se většinou sahá k těm jednodušším postupům. A toto je postup, který se i ve světě používá výrazně méně,“ řekl lékař.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi