„V souvislosti s teroristickými útoky v Bruselu a uzavřením letiště Zaventem doporučujeme těm turistům, kteří plánují letět do evropských metropolí v období Velikonoc, aby si ponechali dostatečnou časovou rezervu a dostavili se na letiště s předstihem,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. V rámci celé Evropy lze podle ní očekávat zdržení na letištích v důsledku posílení bezpečnostních opatření a kontrol.

Ty jsou hlášeny i z českých mezinárodních letišť. Na pražském jsou mimo jiné i specialisté na vyhledávání výbušnin. Policie také zvýšila počet hlídek. „Více hlídek bude u všech terminálů a také v ostatních tranzitních prostorech letiště. Zvýšenou pozornost budeme věnovat také leteckým spojům s Belgií a nadále i s Francií,“ sdělila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Policie bude bezpečnostní opatření podle ní dále upravovat podle vývoje situace.

Zrušené lety budou možná i v dalších dnech

Na Letiště Václava Havla v Praze bylo na úterní den plánováno pět příletů a pět odletů letadel do Bruselu. Ranní linky prý byly ještě bez problému operovány. „Nicméně u dopolední a odpolední došlo ke zrušení,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Letiště Václava Havla Praha Marika Janoušková s tím, že se jedná o čtyři přílety a tři odlety. 

Podle aktuálních informací bruselského letiště se omezení odletů a příletů z Bruselu týkají letů na dnešní den. „Ta situace se nějakým způsobem vyvíjí a už několikrát posunula, takže je samozřejmě možné, že se ta lhůta ještě prodlouží, ale to v této chvíli nedokážu říct,“ upřesnila Janoušková. Cestující by měli sledovat aktuální status svého letu na webových stránkách letiště v sekci příletů a odletů nebo se informovat přímo u své letecké společnosti.  

Brno hlásí relativní klid

Na brněnském letišti se nepředpokládá významné prodloužení odbavovacích časů. „Přesto upozorňujeme cestující, aby se k odbavení dostavovali dostatečně včas s ohledem na podmínky jednotlivých dopravců,“ řekl ředitel Letiště Brno Tomáš Plaček. Pro obsah příručních zavazadel a bezpečnostní kontroly osob podle něj platí nadále dosud stanovená pravidla.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je vhodné si přepravní podmínky leteckých společností prostudovat a dodržovat přísné bezpečnostní předpisy, které se týkají zejména odbavených a příručních zavazadel a předmětů, které si s sebou berou cestující na palubu letadla.  

Na palubu nepatří nůžky na manikúru ani hračky imitující zbraně 

„Na palubu letadla si s sebou smí turisté vzít pouze minimální množství tekutin – do max. objemu 100 ml. Podle platných mezinárodních předpisů je zakázáno mít během přepravy u sebe ani v příručním zavazadle zbraně, střelivo, nože a všechny další předměty bodné a sečné povahy (např. nůžky na manikúru), hračky odpovídající skutečným útočným zbraním (např. pistole, granáty),“ vysvětlila Petříková.  

V současné době nejsou z Brna odbavovány přímé lety do Bruselu. „Cestujícím na pravidelné lince Brno–Mnichov, kteří mohou mít v následujících dnech naplánován navazující let do Bruselu, doporučujeme, aby se o aktuální situaci informovali u dopravce nebo u své cestovní kanceláře či prodejce letenek,“ upřesnil Plaček.

Ostrava: Na letiště nechoďte na poslední chvíli

I na ostravské letiště by cestující rozhodně neměli dojíždět na poslední chvíli před odletem. „Může se stát, že zvýšená bezpečnostní opatření mohou prodloužit dobu odbavení cestujících na jednotlivých letech,“ upozornila mluvčí Letiště Ostrava Michaela Kubešová. Bezpečnostní opatření platná v letecké přepravě jsou podle ní dodržována za všech okolností. „Ostravské letiště nemá přímé letecké spojení s Bruselem,“ uzavřela Kubešová.  

V Bruselu zaútočili teroristé nejen na letišti, ale také v metru nedaleko sídla evropských institucí:

Fotogalerie
41 fotografií