Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kvůli nedostatku doktorů jde Čechům o život, varuje lékařská komora

Autor: Tomáš Polák - 
21. března 2016
20:23

Jste v bezvědomí a sanitka vás veze do nejbližší nemocnice, tam vás ale nepřijmou. Není místo. Ne, nejde o zlý sen, ale o realitu. V Česku je totiž akutní nedostatek lékařů a sester, kvůli čemuž se ve velkém zavírají oddělení nemocnic, tvrdí Česká lékařská komora. Problém ale není jen ve financích, na které zdravotníci dlouhodobě upozorňují. Změnil se i systém vzdělávání.

Vnitřní lékařství patří vůbec k nejohroženějším oborům vůbec, podle České lékařské komory právě internisté zavírají největší počet oddělení. „Je to dáno tím, že dříve byl ten obor hodně široký. Všichni byli nejdříve internisté a teprve poté se specializovali na kardiologii, na diabetologii, nefrologii a tak dále,“ řekl Blesk.cz MUDr. Michal Sojka, mluvčí České lékařské komory, který sám dříve působil jako internista. „Kdežto v současnosti je plno samostatných atestačních oborů a lékaři se specializují rovnou bez toho, aby se nejdříve věnovali vnitřnímu lékařství,“ vysvětlil Sojka. 

Už kvůli změně v systému vzdělávání budoucích lékařů tak radikálně ubyl počet kvalifikovaných lékařů na vnitřní lékařství. Problém prohlubují i nedostatečné finanční prostředky, kvůli kterým zbylí lékaři odchází do zahraničí nebo na privátní praxi. „Několik oddělení po republice už kvůli personálním nedostatkům musela zavřít,“ uvedl Sojka. Ale personální nedostatky se netýkají jenom internistů.

Smrt v sanitce

Nedostatek lékařů už teď pociťují i sami pacienti. „Sanitka často shání místo pro pacienta, ale oddělení je plné, protože část je uzavřená, nebo jiná nemocnice zavřela oddělení a oni museli převzít za ně a jsou tedy plní,“ řekl Sojka. Než dispečink najde volnou nemocnici, může být pozdě. Jako letos v únoru, kdy pacient z Brna zemřel v sanitce poté, co ho odmítli z kapacitních důvodů přijmout dosahové nemocnice. „To je ten reálný dopad. Pacienti budou jezdit sanitkou a bude se hledat místo, kde pro něj mají volné lůžko,“ řekl mluvčí s tím, že takové situace už se teď dějí.

Další obor, který hlásí náhlou nouzi o lékaře, je gynekologie-porodnictví. I tady mladí lékaři utíkají za lepšími penězi v privátní praxi. „Typický obrázek vypadá tak, že malé zařízení zaměstná mladého lékaře, investuje do něj spoustu času a energie, aby ho naučili rodit, operovat a dělat ultrazvukovou diagnostiku, vyšlou ho na mnohaměsíční stáže do nemocnic vyššího typu. Tento kolega si pak udělá atestaci a v této chvíli přichází za primářem, že odchází do privátu, v lepším případě s tím, že je ochoten nechat si některé služby v nemocnici,“ řekl pro lékařský server tribune.cz David Cibula, předseda Sdružení nemocničních gynekologů a porodníků.

Podle České lékařské komory je zdravotnictví dlouhodobě podfinancováno a proto lékaři a sestry z nemocnic odcházejí. Komora registruje 41 700 činných lékařů, z nich přes 2300 pracuje v zahraničí. Nemocnice hledají prostřednictvím inzerátů asi tisícovku lékařů, ale pakliže by se dodržovaly přesčasy, potřebovaly by nabrat kolem třech tisíc lidí. V úterý kvůli tomu proběhne další tisková konference, na které promluví profesoři Richard Češka a Pavel Pafko a docent Jaroslav Feyereisl.

vseznaleksenior ( 26. září 2016 18:04 )

Brat lekare z ciziny je velke risiko, at je to odkudkoli... Zcela jine vzdelani, zcela odlisna erudice... Myslimn si ze lekar z Ruska nebo Ukrajiny se slopvansky jazyk nauci tak za roki za dva,,,

egyptanka ( 22. března 2016 05:00 )

datelobecny ( 22. března 2016 03:14 )

Ty potřebuješ nutně doktora, ale na hlavu!

...... ( 22. března 2016 00:46 )

Tak přijměte muslimské lékaře. Přichází jich do Evropy spousta. Musí projít nějakými formalitami, zkouškami a tak, ale schopní budou

Zobrazit celou diskusi