Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na hradech a zámcích startuje sezona v duchu Karla IV. A končí zákaz focení

  • Autor: ČTK,kle - 
    26. 3. 2016
    06:30

    Letošní návštěvnická sezona, která odstartovala o Velikonocích, bude na státních hradech a zámcích v duchu oslav 700. výročí narození císaře a českého krále Karla IV. Středobodem oslav bude hrad Karlštejn. Národní památkový ústav (NPÚ) zároveň ruší zákaz fotografování a nebude zdražovat vstupné. Blesk.cz přináší přehled míst, která stojí za to navštívit.

  • 1.Nejen Karlštejnský poklad

    Středobodem oslav bude hrad Karlštejn, rádi bychom ale výročí zviditelnili i na jiných památkách, které máme ve své správě a které mají vazbu ke Karlu IV.,“ uvedla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

     

    Vstupné se v nové sezoně na památkách NPÚ nebude zdražovat a novinkou je zrušení zákazu fotografování na těchto památkách. Podle ředitelky může být umístění snímků na sociálních sítích pro NPÚ reklamou; podotkla také, že fotografování v době mobilních telefonů nelze uhlídat. Stále ale platí zákaz fotografování s bleskem, stativem a selfie tyčkami.

     

    Hlavní událostí na Karlštejně bude výstava Karlštejnský poklad. Představí od 7. května soubor téměř 400 předmětů z doby Karla IV. Unikátní soubor světového významu byl nejspíš za husitských válek ukryt v karlštejnských zdech, poklad nalezli až dělníci na konci 19. století při rekonstrukci hradu.

     

    „Na Točníku si připomeneme válečné techniky z dob Lucemburků, tradici rytířství pak cyklem sv. Jiří v Jindřichově Hradci, kdy zpřístupníme středověké prostory tamního hradu. Na hradech Lipnice, Zvíkov, Litice a Bečov si připomene dobu Karla IV. hravější formou,“ uvedla ředitelka.

    Karlštejn bude centrem oslav 700. výročí Karla IV. Karlštejn bude centrem oslav 700. výročí Karla IV. | archiv Blesk

  • 2.Dvě nové expozice nad pražskými střechami

    V Praze se letos turisté dočkají nové expozice na Staroměstské mostecké věži i ve zvonici kostela svatého Mikuláše. Hlavní město chystá i připomínky výročí 700 let od narození Karla IV.

     

    Muzeum hlavního města Prahy otevře na začátku dubna výstavu Mysterium věže ve Staroměstské mostecké věži. V červnu se otevře nová expozice také v Podskalské celnici na Výtoni. „Na přelomu června a července otevíráme druhou část stálé expozice na Svatomikulášské městské zvonici Custos turis – strážce města,“ řekla mluvčí muzea Olga Šámalová.

     

    Další akce se chystají v souvislosti s letošním výročím 700 let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. V listopadu se má otevřít v domě U Zlatého prstenu nedaleko Staroměstského náměstí muzeum Lucemburků. Hlavní město počítá s náklady na vybudování expozice ve výši zhruba 15 milionů korun. Své exponáty zapůjčí skoro čtyři desítky institucí ze všech krajů.

     

    Na 3. a 4. září Praha chystá Korunovační slavnosti, skutečnou rekonstrukci korunovace císaře. Finančně podpoří také akce, které pořádají další instituce a organizace. Vláda vyčlenila na desítky akcí v celé zemi asi 250 milionů korun.

    Pražská mostecká brána Pražská mostecká brána | archiv Blesk

  • 3.Staronový okruh na Bouzově, výtah na Šternberku

    V Olomouckém kraji doprovodí letošní sezonu na hradech a zámcích nové prohlídkové okruhy, zpřístupnění nových prostor a nové expozice. Alespoň na památkách pod správou NPÚ. Některé památky jsou přístupné už od začátku března, návštěvnickou sezonu však podle správců památek otevřou až velikonoční svátky.

     

    Návštěvníci hradu Bouzov na Olomoucku například budou moci projít novou prohlídkovou trasu. „Připravujeme od července obnovení části trasy, která se neprováděla několik let. Je to takzvaný Arcivévodův okruh, opět bychom zde chtěli znovu vodit návštěvníky. Pro návštěvníky máme také připraveno nové návštěvnické centrum, pokladna bude přemístěna do prostoru prodeje suvenýrů,“ řekla kastelánka hradu Zuzana Šulcová.

     

    Na hradě Šternberk se budou moci zájemci podívat na opravený historický osobní výtah z roku 1908, jehož rekonstrukce začala po mnoha letech příprav. Hrad také připravuje obnovu hradní kuchyně. „Chystáme také speciální prohlídky k různým příležitostem, první bude 16. dubna k Mezinárodním dni památek a návštěvníky vezmeme do prostor půdy pod nově zrekonstruovanou střechou,“ řekla kastelánka Helena Gottwaldová. Hrad se připojí k oslavám výročí narození Karla IV. V polovině května se zde otevře výstava Albert II. ze Šternberka ve službách Karla IV., která potrvá do konce sezony.

     

    Novinky chystají i další památky, na zámku Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku se od května otevře III. prohlídková trasa doplněná výstavou Po stopách svítiplynu. „Jde o trasu hostinských pokojů, které každoročně doplňujeme výstavou. Letos to bude po stopách svítiplynu, připomeneme tím 110 let od zavedení plynu na zámku,“ uvedla kastelánka Kateřina Danielová. Novinkou bude také letní kino na nádvoří zámku o letních prázdninách. „Máme vybraných pět termínů, promítat se bude od 21:00 a filmy budou pro děti i dospělé,“ uvedla kastelánka.

     

    Na zámku ve Velkých Losinách se chystá od května výstava Cestičkou do školy. „Návštěvníci se seznámí se školní výukou a pomůckami od 18. století do roku 1970. Půjde o naši stěžejní výstavu přes celou sezonu,“ uvedla kastelánka Marcela Tomášková.

    Hrad Bouzov Hrad Bouzov | archiv Blesk

  • 4.Turínské plátno i válečný telegram chráněný UNESCO

    Státní hrady a zámky ve Zlínském kraji nabídnou tradiční akce i novinky. Na Buchlově chystají nové sociální zařízení a během prázdnin bude zpřístupněn opravený taneční sál. Na zámku v Buchlovicích bude k vidění kopie telegramu o vyhlášení první světové války, ve Vizovicích dva obrazy, které se vrátily na zámek po 25 letech. Kroměřížský zámek láká na repliku Turínského plátna.

     

    Hrad Buchlov začne sezonu velikonočním programem, v květnu a v červnu nabídne akce pro děti Strašidelný hrad a Máme prázdniny. V červnu bude hrad otevřený pro zrakově postižené. Z prázdninových akcí bude pokračovat Buchlovské kování, noci s černou paní i dobývání hradu.

     

    Buchlovický zámek na konci března provoní tulipány a v červnu i výstava růží. Perlou sezony by měla být v květnu otevřená výstava Leopold Berchtold a Velká válka doplněná o telegram s vyhlášením první světové války. „Originál telegramu byl v prosinci loňského roku zapsán na seznam UNESCO,“ řekla Dagmar Šnajdarová, mluvčí kroměřížského pracoviště NPÚ.

     

    Kroměřížský zámek zahájil sezonu výstavou kamélií v Květné zahradě a vernisáží výstavy kopie vzácné církevní relikvie – Turínského plátna. Zámek nabídne v červnu výstavu Marie von Ebner Eschenbach – Básnířka tří století, věnovanou moravské spisovatelce píšící německy. Mezi vrcholy sezony bude patřit i červnový Víkend otevřených zahrad a zářijový barokní festival Hortus Magicus.

     

    Vizovický zámek v závěru loňského roku dokončil ve své kapli obnovu kazatelny s reliéfem Klanění Ježíškovi a plastickou výzdobou pastýřů, která je dílem sochaře Ondřeje Schweigla. Návštěvníci opět uvidí také dva obrazy, které byly na zámek vráceny po 25 letech od doby, kdy byly spolu s dalšími třemi desítkami pláten ukradeny a vyvezeny do zahraničí. Zámek bude pokračovat v kostýmovaných prohlídkách a ukáže lidem i své sbírkové předměty zaměřené na detail.

    Replika Turínského plátna Replika Turínského plátna | ČTK

  • 5.Na Švihov konečně dojedou i hasiči

    Historicky první zpřístupnění vstupní věže hradu Švihov, první řádná sezona pravidelných prohlídek zámku Červené Poříčí, nové výstavy, kulturní programy i návrat vzácných kusů mobiliáře nabídnou letos návštěvníkům státní památky v Plzeňském kraji. Národní památkový ústav navíc v kraji letos vyčlenil téměř 40 milionů korun na rekonstrukce památek a připravují se i žádosti o evropské dotace na tři památky v hodnotě kolem 300 milionů korun.

     

    Pevnější most a přístupovou dlážděnou cestu k národní kulturní památce, k vodnímu hradu, buduje letos Švihov na Klatovsku. Dokončit je chce v polovině května před začátkem hlavní návštěvnické sezony hradu, který loni přilákal přes 32 000 návštěvníků. Radnice projekt plánovala dva roky a spoléhala na evropské dotace, v novém plánovacím období EU žádné takové dotace pro obce nejsou a Švihov se zhruba 1300 obyvateli musí přibližně čtyřmilionovou investici zaplatit ze svých úspor sám, řekl starosta Václav Petrus.

     

    „Žižkova ulice, která je v bezprostřední blízkosti hradu, tvoří spolu s mostem jedinou přístupovou cestu k národní kulturní památce,“ řekl. Most měl dosud nízkou nosnost, jen asi 11 tun, což nestačilo ani z bezpečnostních hledisek. Po rekonstrukci bude mít asi dvojnásobnou tonáž, takže v případě potřeby například hasiči bez problémů projedou k hradu. Ulice kolem hradu, jejíž povrch dosud tvořila ušlapaná hlína a štěrk, dostane žulovou dlažbu, jako je na přilehlém náměstí.

     

    Na prohlídkový okruh národní kulturní památky klášter Plasy se letos vrátí unikátní a vzácný želvovinový oltář, barokní obraz či flakon vyrobený pro bývalého opata. Zatímco o oltáři, který byl v poslední době u premonstrátů na Strahově, se vědělo, stopa barokního obrazu Jana Kryštofa Lišky Sv. Václav v nebeské slávě se ve 20. století na desítky let ztratila. Obraz se našel nedávno v jednom plzeňském kostele. Některé věci se tak na místo svého původního umístění v klášteře dostanou poprvé po 230 letech.

    Švihov Švihov | ČTK

  • 6.Byla ve Frýdlantu Jantarová komnata?

    Akce spojené s oslavami 700. výročí narození Karla IV., netradiční prohlídky i nové trasy nabídnou v nové sezoně státní hrady a zámky v Libereckém kraji. Celoročně přístupný je Sychrov, ostatní památky se otevřely na prodloužený velikonoční víkend. Výše vstupného se oproti loňsku nezměnila.

     

    Památkám v kraji v posledních letech návštěvníci přibývají, loni si osm státních hradů a zámků prohlédlo přes 428 000 lidí. „Byl bych moc rád, kdybychom si stoupající trend udrželi, nebo alespoň rapidně neklesl,“ uvedl ředitel sychrovské územní správy NPÚ Miloš Kadlec. Správci památek se podle něj každý rok snaží přinést nějakou novinku, i když je to stále těžší.

     

    Zámek Frýdlant na Liberecku využije nedávné medializace a v dubnu bude lákat na prohlídky míst, kde hledači pokladů pátrali po slavné Jantarové komnatě. Příhraniční hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou zase chystá na jeden srpnový víkend nepřetržitý provoz, otevřeno tedy bude i přes noc a návštěvníky budou provázet postavy z minulosti. Zámek Hrubý Rohozec u Turnova připravuje na květen svůj první jarmark, který spojí s pohádkovou stezkou pro děti.

     

    S oslavami narození Karla IV. bude zřejmě nejvíce spojený královský hrad Bezděz na Českolipsku, kde se slavný císař zasloužil o vznik Velkého (Máchova) rybníka. Zakládací listina se podepisovala před 650 lety. Tento akt si na Bezdězu připomenou 13. srpna, kdy se na hrad dostaví Karel IV. i s družinou.

     

    Nejpodstatnější změnu v prohlídkových trasách chystá zámek Zákupy na Českolipsku. Od června otevře dva nové okruhy. Jeden připomene, že zámek byl letním sídlem císaře Ferdinanda Dobrotivého, druhý bude zaměřený na významné návštěvy, jež na zámku pobývaly. Zákupy zahájily sezonu už ve čtvrtek 24. března. O prodlouženém víkendu budou lákat na mimořádné prohlídky sklepení pod východním křídlem zámku a zázemí císařova osobního výtahu. Speciální prohlídky nabídne na velikonoční víkend i zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí.

    Frýdlant... zde prý možná byla Jantarová komnata. Frýdlant... zde prý možná byla Jantarová komnata. | archiv Blesk

  • 7.Do podzemí Telče, kde si to oblíbili filmaři

    Většina památek na Vysočině ve správě NPÚ se pro návštěvníky otevřela 25. března. Lidé se mohou v průběhu celé sezony těšit na řadu osvědčených kulturních akcí i novinek. Památky chystají hudební festivaly, noční prohlídky, výstavy i koncerty. Vybrané památky se zapojí také do oslav výročí narození Karla IV.

     

    Na Velký pátek se pro návštěvníky otevřely brány zámků v Jaroměřicích nad Rokytnou, Náměšti nad Oslavou a v Telči. V sobotu se připojí i hrad Lipnice v Lipnici nad Sázavou. Všechny památky budou otevřené až do Velikonočního pondělí. V úterý 30. března budou mít všechny zavírací den. V následujících dnech se návštěvní doba bude řídit podle návštěvního řádu jednotlivých památek. Vstupné zůstává většinou beze změny, v Jaroměřicích mírně vzroste.

     

    Zámek v Náměšti nad Oslavou letos kromě dvou stabilních prohlídkových tras mimořádně zpřístupní depozitář takzvaného Královského apartmá s dětskými pokoji, které obývaly děti posledních majitelů zámku z rodu Haugwitzů. Návštěvníci uvidí také unikátní expozici Stolování na zámku představující šlechtické stolování v 19. a 20. století.

     

    Na zámku v Telči bude od června zpřístupněno podzemí. Prostory pod bývalým gotickým hradem mají dvě patra a zahrnují asi deset místností. Návštěvníci se tak budou moci podívat do míst, která jsou velmi vyhledávána českými i zahraničními filmovými štáby. Na obou prohlídkových trasách zámku uvidí návštěvníci i nově zrestaurované exponáty. Na trase A to bude rytířská zbroj, na trase B budou při výjimečných příležitostech vystaveny svatební šaty hraběnky Podstatské-Lichtensteinové.

    Náměšť nad Oslavou Náměšť nad Oslavou | archiv Blesk

  • 8.Přístupné kasematy a opravy hradeb v Chebu

    Za památkami stojí za to vyrazit i do Karlovarského kraje. Chebský hrad se letos pro veřejnost otevře 1. dubna. Nabídne například nově instalované středověké zbraně. Kasematy si budou lidé moci prohlédnout od 1. května.

     

    Město Cheb dá letos na provoz a opravy chebského hradu přes pět milionů korun. Pokračovat budou hlavně opravy hradeb a stěny hradního paláce. Na návštěvníky také letos čeká zpřístupnění hradních kasemat, řekl starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD).

     

    „Přes dva miliony korun dáváme na provoz a asi tři miliony jdou na investice, kde si kastelán určuje, co by se mělo dělat. Do čeho musíme investovat dlouhodobě, je sanace hradeb, kde se nám občas něco sesune, ať už působením vody nebo zásahy v minulých desetiletích. Naším cílem je tedy opravit hradby do původní podoby,“ uvedl Navrátil.

     

    Největší problémy řeší město, které je majitelem románského hradu, s narušením zdí hradního paláce. Podle Navrátila se původně předpokládalo, že na zdi tlačí vysoká vrstva hlíny na dně nezastřešeného paláce. Jak se ale ukázalo, hlíny je jen tenká vrstva a zbytek je skála. Problémy s vlhkostí zdiva tak může vyřešit odvodnění, které bylo u zdí provedeno.

    Chebský hrad Chebský hrad | Wikipedie

  • 9.Fontána v Hodoníně zahraje 13 písniček

    Na jižní Moravě se v nadcházející sezoně návštěvníci dočkají například zpívající fontány na Masarykově náměstí v Hodoníně. Podle mluvčí hodonínské radnice Hany Rakusové nabídne od dubna do konce listopadu 13 skladeb. Rozvrh se za tu dobu třikrát změní, ale je sestavený tak, aby se žádné skladby v jeden den neopakovaly.


    Zpívající fontána hraje skladby před budovou radnice vždy v 09:00, 11:00, 14:00, 15:00, 16:00 a 19:00. Skladby jsou na tři období, a to od dubna do června, od července do září a na říjen a listopad, uvedla Rakusová.

     

    Lidé si mohou poslechnout například skladbu Hudba pro fontánu od Petra Hapky, Vltavu z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, O slunovratu – Modlitba za vodu od Jiřího Pavlici, Slovanský tanec číslo 8 od Antonína Dvořáka a také skladby od zahraničních autorů. Patří mezi ně například Symfonie číslo 40 od Wolfganga Amadea Mozarta, Sbor Židů z opery Nabucco od Giuseppa Verdiho, Vodní hudba od Georga Friedricha Händela a skladba Orinoco Flow od zpěvačky Enya. Zpívající fontána funguje v Hodoníně od roku 2008.

    Zpívající fontána v Hodoníně Zpívající fontána v Hodoníně | Wikipedie

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi