Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliardář Pitr na fotbale s ambiciózní právničkou. Šlo o byznys, nebo něco jiného?

Autor: zst, ps - 
22. března 2016
06:20

Slavné fotbalové derby pražských „S“, tedy zápas Sparty se Slavií, si nenechal ujít ani miliardář odsouzený za daňové podvody a nekalé obchody s akciemi Tomáš Pitr. Vedle něj na tribuně usedla pohledná a ambiciózní právnička Kateřina Radostová, která ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidovala za hnutí Úsvit.

Už od listopadu minulého roku se spekuluje o tom, že má Pitr zájem o pozemky zkrachovalé německé společnosti Viktoriagruppe v Chlumci nad Cidlinou. Tedy zároveň o pozemky firmy, která dluží Česku naftu za 1,2 miliardy korun a kterou se stát snaží zatím marně získat zpět.

„Nepřítele státu“, jak Pitra kdysi označil expremiér Jiří Paroubek, má podle zdroje MF Dnes v plánované dražbě areálu zastupovat právě Kateřina Radostová, ovšem oficiální propojení podnikatele s advokátkou nikdy ani jedna strana nepotvrdila. „Nemůžu se vyjadřovat k osobám faktických či potencionálních klientů, zda mými klienty jsou, nebo ne,“ řekla Blesku Radostová.

Proč se sešli na Spartě?

Za jakým účelem se na derby sešla s Pitrem, nechtěla advokátka a zároveň také předsedkyně Odvolací komise fotbalového svazu komentovat. „Ano, pan Pitr šel na ten zápas se mnou,“ potvrdila Radostová, že setkání na tribuně sparťanského stadionu nebyla náhoda. Svého »parťáka« už ale dále komentovat nechtěla.

Sdílnější už byla k zápasu jako takovému: „První půle nuda, druhá půle byla určitě zajímavější. Já musím být ale neutrální a spíš mě zajímá, jakým způsobem dopadnou disciplinární tresty za provinění fanoušků ohledně těch světlic. Předpokládám, že to zase skončí u nás na 'odvolačce'.“

Setkání Radostové s Pitrem na Letné ale nebylo ojedinělé. V pondělí společně přišli na slavnostní vyhlášení ankety Fotbalista roku 2015 do Obecního domu.

Radostová viděla Kříže jako poslední

Radostová, která se specializuje na sportovní právo, se v roce 2014 ucházela také o politickou funkci. Jako „trojka“ figurovala na kandidátce Úsvitu pro volby do Evropského parlamentu, ale Hnutí nedostalo dostatek hlasů. Tou dobou už byla předsedkyní Odvolací komise po Markétě Haindlové. Dříve působila Radostová také jako soudkyně na Praze 3.

Ambiciózní právnička je také jedním z posledních lidí, kteří viděli nezvěstného fotbalového bosse Miroslava Kříže. Bývalý místopředseda fotbalového svazu a exmajitel plzeňské Viktorky zmizel beze stopy v květnu 2010. O Radostové se tehdy mluvilo jako o Křížové pravé ruce, bývalá soudkyně ho zastupovala.

Parťák zavražděného kmotra Mrázka

Tomáš Pitr si měl za daňové podvody odsedět pět let. Před trestem ale utekl v roce 2007 do Švýcarska a zpět se vrátil až o pět let později. Nakonec ve vězení strávil jen 2,5 roku. Propuštěn byl za dobré chování. Dalších šest let si měl odsedět za vytunelování Setuzy. Proces byl ale na jeho žádost obnoven a Pitr nakonec vyvázl s podmínkou.

V současné době je zaměstnancem Energy Ústí nad Labem. „Mám rozsudkem zakázáno živit se jako podnikatel a být ve statutárních orgánech. Jsem pouze zaměstnanec firmy Energy a starám se o parní elektrárnu,“ řekl o svých případných podnikatelských aktivitách Pitr Lidovým novinám.

Pitr proslul jako obchodní partner zavražděného kmotra Františka Mrázka (†48). Neoficiální hlava českého podsvětí byla zastřelena v roce 2006. Policejní spis, který měl vraždu vyšetřit, pojmenovali policisté Krakatice. Vraha se ale nikdy dopadnout nepodařilo, Mrázek zemřel pravděpodobně právě kvůli čachrům s akciemi Setuzy.

petr1982 ( 22. března 2016 17:38 )

 Další ksindl, který má sedět ve vězení. Místo toho fotbálek.

edifanbasten ( 22. března 2016 15:27 )

Plně souhlasím s trestem pro tuto brutální vražedkyni.

pralinen ( 22. března 2016 11:24 )

Zde je nazorne videt, jak jsou navzajem provazani zdanlive ruzni lide. Pravnicka, hajici spravedlnost, kdy jeji povest by mela byt bezuhonna a odsouzeny zlodej, ktery z absence sebereflexe, inteligence a taktu, nehodla ustoupit ze sveho zivotniho stylu. Bohuzel, to je soucasnost a tvrda realita.

ginna15 ( 22. března 2016 11:04 )

Doživotí!

ferrys ( 22. března 2016 11:02 )

Miliardář Pitr s pouze základním vzděláním, inu v Praze je možné všechno, stejně jako s odřenými lokty vyučený a za podvody již za minulého režimu zavřený Rittig.To se ještě měl dát do politiky, třeba do takové odéesky, či ke Kalouskovi mezi sově rovné.To je jenom špička ledovce.Potřebuje to tam ten Augiášův chlév pořádně vymést. 

Zobrazit celou diskusi