Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Romové v sudé dny, ostatní v liché. Provoz slovenského hřiště řeší ombudsman

Autor: všm - 
22. března 2016
05:25

Romové v sudé dny, bílí v liché - takto nastavila před čtyřmi lety slovenská obec Hrčeľ otevírací dobu pro své nové multifunkční hřiště. Podle tamního starosty Rudolfa Baloga prý neměla kvůli neustálým konfliktům mezi oběma skupinami na výběr. Jak tomu bylo ve skutečnosti, podrobně prošetří slovenská veřejná ochránkyně práv Jana Dubovcová.

Ve dnech lichého data je hřiště přístupné ostatním občanům. Ve dnech sudého data je hřiště přístupné romským občanům,“ uváděla obec na svých oficiálních stránkách v sekci, kde informovala o otevírací době tamního multifunkčního hřiště. Po zájmu slovenských médií prohlášení rychle stáhla. 

Starosta pro Denník N uvedl, že je vývěska stará a neaktuální. Zůstala tam prý viset od roku 2012. „Takovéto pravidlo jsme zavedli po dokončení hřiště v roce 2012, protože tam docházelo k šarvátkám mezi lidmi z obou komunit. Platilo asi měsíc, potom se poměry urovnaly,“ vysvětlil Balog. 

Jiné dny pro Romy a jiné pro ostatní obyvatele Jiné dny pro Romy a jiné pro ostatní obyvatele | Printscreen www.obechrcel.sk

I kdyby tomu tak bylo, na věci to ovšem nic nemění. Celou záležitost prošetří úřad veřejného ochránce práv. „Určitě to signalizuje podezření z nerovného zacházení, protože mezi lidmi nemůžeme rozlišovat podle etnického, náboženského, rasového či jiného původu. Podnět jsme k prošetření dostali v neděli v odpoledních hodinách, případem se tak teprve začínáme zaobírat,“ uvedl pro Blesk.cz Ján Glovičko, poradce pro média a komunikaci ombudsmanky. 

S podobným postupem by souhlasil i úřad českého ochránce práv. Tisková mluvčí Iva Hrazdílková ale upozornila, že je třeba znát všechny podrobnosti před tím, než budou vynášeny soudy.

„Abychom mohli říct, jak by se u nás postupovalo, museli bychom znát i další okolnosti. Zákon stanovuje, že v určitých případech je možné nepřímou diskriminaci odůvodnit rozumným cílem, ovšem i prostředky k jeho dosažení musí být přiměřené a nezbytné. I když si myslím, že pokud by to bylo z důvodu rasového, tak by asi těžko bylo nějaké racionální odůvodnění,“ okomentovala pro Blesk.cz. 

21. století a segregace

Na situaci upozornil aktivista z obce Dvorianky Ján Vítkovič. Podnět ombudsmance pak podal předseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a čerstvě zvolený poslanec Ondrej Dostál.

Podle něj je neuvěřitelné, že se něco takového stále děje. „V některých částech Spojených státu měli ještě v 50. letech 20. století v autobusech oddělená místa pro černochy a bělochy. Rosa Parksová se tomu vzepřela, vypukl kolem toho velký konflikt a Nejvyšší ústavní soud rozhodl, že politika segregace není v souladu s ústavou. Z dnešního pohledu se většině z nás zdá neuvěřitelné, že něco takového mohlo v demokratické krajině v 20. století vůbec existovat,“ popsal na svém blogu politik. Hřiště prý navíc nebylo vybudováno z peněz státu či obce, ale z financí z eurofondů. 

Za diskriminaci skončila realitní makléřka před soudem: