Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syrská realita: Mezi rezavými kyblíky od krve se denně narodí 15 dětí

Autor: zst - 
20. března 2016
05:59

Ke sterilnímu prostředí mají porodní sály nemocnice v syrském Kobani daleko a k modernímu vybavení západní Evropy ještě dále. Každý den přitom tamní doktoři přivedou na svět 15 dětí a ženy na výběr, kterou nemocnici zvolit, zkrátka nemají. Žádná jiná totiž ve městě nezbyla.

„Tady rodí všechny ženy z Kobani. Každý den zde přivedou na svět 15 miminek. Nic lepšího zde není, protože tahle nemocnice je jediná, která zůstala stát ze čtyř nemocnic, které zde byly před válkou,“ popisuje fotky nezisková organizace, která se snaží podmínky v Kobani na severu Sýrie zlepšit.

Tady rodí všechny ženy z Kobani. Každý den zde přivedou na svět 15 miminek. Nic lepšího zde není, protože tahle...

Zveřejnil(a) SOS Kobaní č.ú. 2700854655/2010 dne 17. březen 2016

Češky, které za ní stojí, mají přitom se Sýrií řadu zkušeností. Markéta Kutilová a Lenka Klicperová se ze země vrátily teprve před několika dny. „Když jsme to viděly, rozhodly jsme se okamžitě koupit novou „kozu“. Stojí cca 30 000 korun. Zároveň s tím nemocnice potřebuje EKG (žádné nemají) za cca 25 000 korun. A když jsme viděly operační stůl – jediný v Kobani – rozhodly jsme se, že prostě musíme vybrat peníze na nový, byť jeho cena je přes 100 000 korun,“ vysvětlují Češky na sociální síti důvody, proč pořádají sbírku.

Odložené vybavení z českých nemocnic navíc použít nemohou, protože ho nemají jak do Sýrie dopravit. Spoléhat se tak musejí na možnosti v Turecku, odkud proudí do země pomoc. „Muselo by se to dopravit do turecké Suruče,“ odhalují organizátorky sbírky úskalí.

vlasticka ( 20. března 2016 17:36 )

No právě, ty ženský jsou těhotný doslova neustále, i když žijí někde ve stanu v uprchlickém táboře, taky mi to nepřijde normální.

hejhej ( 20. března 2016 13:10 )

repelos: Kdysi taky umíralo více děti díky porodům na poli a ve špíně.!!! Ale civilizace pokračovala. V Afrických státech jsou několik staletí za civilizvanými zeměmi. Chlapi oplodňují, ženské rodí a že nějaké dítě umře, nic se neděje, brzy bude na cestě další, tak si přeje jejich Allách. .

drobenakulata ( 20. března 2016 11:37 )

Co to je za zodpovednost delat deti ve valecnem prostredi a potom vydirat ostatni

nyxx ( 20. března 2016 11:06 )

Páří se jak zvířata, v německém tisku byl rozhovor s rodinou, která má 18 dětí. Matka cca 35 let, fotr 43. Je tohle vůbec normální? To už nejsou ani lidi, ale dobytek. Údajně mají strach z války, ale chuť plodit mají pořád, je to hnus, člověk by z nich zvracel.

paralenka ( 20. března 2016 10:23 )

Milé dámy, dojímat se začnu, až se budou hordy ilegálů vracet zpět! Klidně podpořím cokoliv, ale tam u nich. Pokud se chtějí množit i v těchto podmínkách je mi to sice líto, ale ... vidím jen další bojovníky a nebezpečí pro své děti, blízké, spoluobčany! A tomu napomáhat nebudu. V době války mají čas plodit a rodit? Zřejmě vědí, že se o ně posléze postarají ti, co se často neumí postarat o své lidi: Hrajeme falešnou hru na soucit, ale začněme tady, i zde je mnoho těch, kteří potřebují soucit a pomoc!

Zobrazit celou diskusi