Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pes ve žhavé troubě, i pštrosi uhynulí žízní: Týraných zvířat v Česku přibývá

Autor: ČTK, kle - 
19. března 2016
18:44

Opilý mladík (21) z Českokrumlovska strčil svou fenku do trouby. Ta trpěla v rozpáleném pekle tři minuty, ale podařilo se ji zachránit. Celkem šest případů možného týrání zvířat nahlásili loni pracovníci Státní veterinární správy (SVS) na policii. Celkem zkontrolovali 3550 hospodářských chovů a 1990 zájmových chovatelů. Pochybení našli ve více než 800 případech.

Šest případů kvůli možnému týrání zvířat nahlásili veterináři orgánům činným v trestním řízení. V těchto nejzávažnějších případech šlo vždy o život zvířete.
Nejotřesnějším případ se stal na konci července na Českokrumlovsku.

Jedenadvacetiletý mladík tam v opilosti strčil do elektrické trouby svou sedmiletou kříženku labradora. „Ohřev zapnul na více než 100 stupňů, fena byla v troubě tři minuty,“ řekl mluvčí SVS Petr Pejchal. Krajský policejní mluvčí Milan Bajcura pro Blesk.cz doplnil, že psa vysvobodil až spolubydlící: „Mladíkovi hrozí až dva roky vězení. Byl již ve věci obžalován a případ míří k okresnímu soudu v Českém Krumlově.“

Další případy, kdy kromě veterinářů musela zasahovat policie, patří mezi závažné. „Chovatel pštrosů zanechal několik týdnů bez přístupu k vodě a krmení svůj chov pštrosů, protože utekl na Slovensko před policisty, kteří ho stíhali pro jiný skutek,“ říká Pejchal. Pět pštrosů jeho útěk za svobodou nepřežilo.

Veterináři upozornili také ve dvou případech na možné týrání koní. „V jednom případě šlo o rozsáhlá zranění a vnitřní krvácení, ale pachatel zůstal neznámý. V druhém případě byly dvě klisny ustájeny v silně rozbahněném prostoru. Jevily známky kachexie, kulhání, týrání a omezování výživy,“ řekl mluvčí.

Minimálně u 11 štěňat pak v jiném případě kontroloři odhalili kupírování uší. „Musím zmínit i starší případ, který řešíme dlouhodobě od roku 2014. Majitel nechal v tomto případě uhynout hladem a žízní křepelky a slepice. Odjel na dovolenou s tím, že se o zvířata postará soused. Nepostaral. Šlo o stovky slepic a křepelek,“ popsal Pejchal. Přeživší drůbež muselo podle něj usmrtit pohotovostní středisko pro řešení mimořádných situací SVS.

Kontrol v loňském roce provedli veterináři několik tisíc. Jen v hospodářských chovech provedli 3550 kontrol a zjistili chybu u více než desetiny. Nejčastěji šlo o nevhodné podmínky chovu či omezování výživy a napájení.

Tisíce kontrol a pochybení

U zájmových chovatelů loni pak provedli veterináři 1990 kontrol a nějaké pochybení našli u 486 z nich. Nejčastější chovatelskou chybou byly nevhodné podmínky, omezování výživy a napájení, nepřiměřený stres, ale také opuštění zvířete nebo nevhodné způsoby jeho uvazování.

Kontroloři se zaměřili i na naplánované kontroly v podnicích, které zpracovávají nebo manipulují s produkty živočišného původu. Těchto kontrol bylo přes 26 tisíc a veterináři u nich zjistili přes 800 chyb, což bylo dvakrát více než předloni. Dalších 21 tisíc kontrol bylo mimořádných nebo neplánovaných. Při nich pak našli pochybení v 1900 případech.

Na jatkách před a po poražení prohlédli veterináři loni skoro 114 milionů zvířat. Jako nevhodné pro lidskou spotřebu vyřadili skoro 1,5 milionu kusů drůbeže, přes 29 200 velkých jatečných zvířat a přes tisíc králíků.

Co také kontroloři našli:

baronessa ( 20. března 2016 06:35 )

 Klidnější budu až se dovím, že viníci dostali vyšší trest než jen směšnou podmínku. Úchylů je víc než dost a musí být izolováni od slušných lidí. A pod trvalou kontrolou lékařů.

vosavopruz ( 19. března 2016 22:08 )

 kde je pštros klafunda?

pepen ( 19. března 2016 21:49 )

V Česku jsou tresty velmi nízké!!!!!Grázlové se před ničím nezastaví a ničeho se nebojí.Kriminály jsou přeplněné-protože se tam mají velice dobře, nemusí pracovat,žrádlo mají-cvičí,kouří trávu-sex mají s mladými kluky-nic jím nechybí!!!Zpřísnit tresty!!!!

mote ( 19. března 2016 19:42 )

Jsem proti týraní zvířat. Ale dobře si pamatuji v armády, jak chutnal gulášek ze psa.

Zobrazit celou diskusi