Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Starosta stopnul kanalizaci. „Místní vypouští žumpy do pole,“ říká zastupitel

Autor: tmp - 
20. března 2016
19:15

Je úterý a obyvatelé obce Mšených-lázní už si zacpávají nos. Z okolních pěti přidružených obcí totiž z obecní stanice přečerpávají splašky a lázněmi se line nesnesitelný zápach. Okolní vesnice spadající pod stejnou samosprávu totiž nemají kanalizaci, proti čemuž místní už delší dobu protestují. Starosta ji ale odmítá, prý nejsou peníze. O dotace ale zažádat nechce.

Podle směrnice Evropské unie mají členské státy povinnost zajistit, aby byla místa, kde blízko sebe bydlí víc než 2000 obyvatel, vybavena stokovými soustavami městských odpadních vod neboli kanalizací. „Směrnice rady o čištění městských odpadních vod však umožňuje, s ohledem na vysoké finanční náklady, použití individuálních nebo jiných vyhovujících systémů, které zajistí stejnou úroveň ochrany životního prostředí,“ upozornil Blesk.cz na kličku ve směrnici mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Právě toho využilo i vedení Mšených-lázní na Ústecku. Místo kanalizace se rozhodlo zrekonstruovat čističku na odpadní vody, do které nechali přivést pětikilometrové potrubí z nově vybudované centrální přečerpávací stanice. Tam pak obecní traktor vyváží splašky všem, kteří si za to zaplatí. „Lidem za solidární stočné vyvezeme tu žumpu, 8 kubíků za 380 korun a obec doplácí ten svoz a věci týkající se toho pracovníka a ta čistírna to zpracuje,“ řekl Blesk.cz starosta obce Josef Bíža.

Fekálie prý končí v poli

Jenomže toho podle zastupitele Miloše Huji nevyužívá více jak polovina obyvatel. „Spousta lidí to nevyváží, pouští to různě do polí a tak dále, protože za to nechtějí platit,“ řekl Blesk.cz Huja. Většina odpadní vody je tak podle něj likvidována neekologicky a posléze končí ve spodních vodách, což je nelegální a z dlouhodobého hlediska ničí životní prostředí.

Od problému ale starosta dává ruce pryč. „To naštěstí neřešíme my, to řeší odbor životního prostředí v Roudnici nad Labem,“ řekl Blesk.cz. Řešením by byla kanalizace, ta by ale podle starosty stála 120 milionů korun. Dotace využít nechce. „Z dotací obíráte zase někoho jiného, ať to jde raději na školy a na jiné věci, to je můj názor,“ řekl starosta.

Kanalizace v přidružených obcích je tak v nedohlednu. A to i přesto, že podle Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací na území Ústeckého kraje se výhledově předpokládá, že se ke kanalizaci ve Mšených-lázních okolní vesnice připojí. „Jestli se změní rozpočtové přidělení a Praha nebude mít 44 tisíc na jednoho obyvatele a my budeme mít víc, tak tady prosím ta kanalizace může být,“ odůvodnil starosta.

Úterý = zápach

Místní navíc tíží další problém. Právě zmiňovaná stanice, která přečerpává splašky do Mšených-lázní, neskutečně zapáchá. „Když to každé úterý přečerpávají, tak je tady šílený smrad, je to opravdu nesnesitelné,“ řekla zastupitelka Jindřiška Habadová s tím, že nikdo nechápe, proč se nemohla přečerpávací stanice postavit rovnou u čističky a ušetřilo by se na několik kilometrů dlouhém potrubí. „Asi potřeboval někdo dát někomu vydělat, tak jak je to tady se vším,“ řekla Habadová.

O problému se zápachem ví i starosta. „Je to daň za tu čistírnu, protože když to pustíte z té trubky, ze které to vytéká volně, tak to rozčeří ty kaly, které jsou usazené v potrubí a tím pádem to tady smrdí,“ vysvětlil Bíža. Projekt stál podle něj 11 milionů.

V Ústeckém kraji je na veřejnou kanalizaci napojeno 83 % obyvatel. Ostatní musí podle zákona o vodách akumulovat fekálie v žumpě a zajišťovat jejich zneškodňování tak, aby nebyla ohrožena jakost povrchových nebo podzemních vod. Jenže to například podle zastupitelů ve Mšených-lázních většina obyvatel nedělá.

Podle dostupných informací se i nadále v chystané novele vodního zákona uvažuje o zachování dosavadního způsobu zneškodňovaní splaškových odpadních vod akumulací bezodtokové jímce s následným vývozem na čistírnu odpadních vod. Ani novela zákona tak na ekologický problém současnosti nemyslí a kanalizaci nezavádí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

myras ( 26. března 2016 09:12 )

flesch2z:Hmm, i Zemanovi chybí psycholog a psychiatr. Na vašem příspěvku je vidět, komu ten psychiatr chybí.

tgbg ( 21. března 2016 10:53 )

Za socíku tekla žumpa rovnou do potoka.

Zobrazit celou diskusi