Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Karolína přežila svou smrt: Spadla do 12metrové studny!

Autor: Karel Janeček - 
17. března 2016
10:47

Hrůzných 15 minut 12 metrů pod zemí! Zážitek jako z hororu má za sebou Karolína Ciencialová (25) z Třince. Stačil jeden chybný krok a propadla se do studny v areálu firmy, kde pracuje. Zachránilo ji to, že se dokázala udržet nad vodou.

Všechno začalo nevinně. Do areálu třinecké firmy přišla Karolína Ciencialová otevřít řemeslníkům, kteří si přijeli pro materiál. „Jdu po areálu, jako už tolikrát. Šlápla jsem na sololitovou desku pokrytou listím a už to jelo,“ popsala Karolína. O existenci studny v areálu přitom vůbec nevěděla.

„Bylo to skutečně překvapení. Šlápla jsem, bylo to pevné, udělala jsem krůček dál a už jsem letěla,“ popisuje Karolína Ciencialová. „Jak jsem si připadala? Bylo to jako v tom hororu Kruh,“ dodává.

Vše naštěstí viděli známí, kteří přivolali pomoc. Hasiči byli na místě za několik minut. „Byla jsem najednou pod vodou. Vyplavala jsem, nohama jsem se zapřela o skruž. Pak už na mě volali záchranáři,“ vzpomíná.

To, že se dokázala udržet nad vodou, jí možná zachránilo život. Voda totiž měla kolem dvou stupňů. I tak Karolína skončila s naraženým ramenem a bokem a podchlazená v nemocnici. „Bylo to nakonec velké štěstí. Přežila jsem vlastní smrt,“ uzavírá.

Jak probíhala záchrana

Na záchranu Karolíny použili hasiči lano s evakuačním trojúhelníkem, zvaným „triangl“, a čtyři díly nastavovacího žebříku, také uchyceného na laně. Jeden z hasičů se spustil do hloubky a triangl pomohl upevnit na tělo mladé ženy, která byla při vědomí a s hasiči komunikovala. Pak ji kolegové vytáhli nahoru.

Podle záchranářů měla voda ve studni odhadem kolem svou stupňů Celsia. Netrénovaný člověk vydrží v tak studené vodě plavat zhruba 15–20 minut.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi