Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Včelstva v Česku devastuje mor. Bez spálení včel přežije i desítky let

Ve Středočeském kraji je včelí mor zejména na Kutnohorsku. Jedinou spolehlivou ochranou před šířením je spálení napadeného včelstva.
Ve Středočeském kraji je včelí mor zejména na Kutnohorsku. Jedinou spolehlivou ochranou před šířením je spálení napadeného včelstva.  (Autor: archiv Blesk)
Autor: ČTK, kle - 
16. března 2016
16:20

Především na Kutnohorsku, ale i jinde ve Středočeském kraji je rozšířen mor včelího plodu. Veterináři loni odhalili 18 nových ohnisek, vedle Kutnohorska také na Benešovsku a Příbramsku. Spory moru jsou odolné a přežívají desítky let, včelstva se musí většinou bez milosti spálit, řekl Zdeněk Císař, ředitel středočeské veterinární správy.

Počet nových ohnisek byl podle Císaře ve středních Čechách loni meziročně nižší, předloni veterináři zjistili dokonce 39 nových ohnisek. Důvodem loňského poklesu jsou radikální opatření, k nimž jsou veterináři nuceni přistupovat. Včelstva musela být v mnoha případech spálena. „Je to ale boj, který nikdy nekončí,“ upozornil Císař. V Česku je podle něj nejvíce případů včelího moru na střední a severní Moravě.

Součástí opatření je kromě pálení nakažených včelstev také vyhlášení ochranných pásem. Pro včelaře to znamená, že nesmějí přesouvat včelstva ani včelí matky na jiná místa a musí odevzdat vzorky k bakteriologickému vyšetření. Těm, kteří nesplní nařízení krajské veterinární správy, hrozí pokuta až 50 000 korun u fyzické a až 200 000 korun u právnické osoby.

Léčit antibiotiky se nesmí

Mor včelího plodu je bakteriální nákazou, která napadá a zabíjí zavíčkovaný včelí plod. Postupně může zdecimovat celé včelstvo. Spory moru přežívají v úlech a na pomůckách až několik desítek let. V Česku se mor nesmí v žádném případě léčit antibiotiky jako v některých zemích, ale včelstva v ohnisku nákazy se povinně likvidují. Nejčastěji se spálí spolu s úly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi