Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Divocí a plodní. Koním v Milovicích se narodilo první letošní hříbě

Autor: ČTK, kal - 
13. března 2016
13:02

Divokým koním dovezeným z Británie do bývalého vojenského prostoru v Milovicích se narodilo letošní první hříbě. Poprvé se stádo rozrostlo v říjnu. Matkou hříběte je klisna Funny, otcem hřebec Northcroft Firestarter. Úkolem zvířat je spásat agresivní trávu a přispět k záchraně ohrožených motýlů a mizejících stepních společenstev.

Hříbě se narodilo v neděli 10:50. Na místě je etoložka Martina Komárková z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Univerzity Karlovy.

„Dnes a v nejbližších dnech nebude možné vstupovat přímo do ohrady, natáčení bude možné teleobjektivy z vnějšku ohrady,“ vzkázal šéf společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Prvních 14 divokých koní bylo do Milovic přivezeno loni 28. ledna. Po aklimatizaci v menší ohradě byli 21. března vypuštěni na hlavní pastvinu o rozloze 40 hektarů. V dubnu se ke klisnám připojil také hřebec Northcroft Firestarter, pocházející z pomezí severovýchodní Anglie a Skotska, a další koně z Británie byli dovezeni v prosinci. Nyní na dvou pastvinách žijí více než tři desítky koní a přibyli k nim také pratuři a zubři.

První mládě porodila klisna, která přijela už březí

Zatímco první mládě porodila klisna, která už přijela do Milovic březí z Anglie, nejnovější přírůstek byl podle Dostála počat v Milovicích. „Jde o první hříbě, jehož otcem je hřebec Northcroft Firestarter,“ uvedl Dostál.

Výzkum, který v lokalitě provedl etolog Michael Duruttya, potvrdil, že koně v bývalém vojenském prostoru se projevují jako opravdová divoká zvířata. Podle něj našla v Milovicích klid a pohodu, takže u nich chybí většina projevů stresu a nervozity. Vědecký výzkum porovnával i takzvanou chodivost stáda, tedy jeho schopnost putovat za potravou. Po přepočtu naměřené trasy na celý rok dosahuje u milovického stáda 1400 kilometrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 13. března 2016 18:25 )

 Zaplať Pán Bůh, že jsou tam koně a ne ruští okupanti.

Zobrazit celou diskusi