Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi poslali osm milionů dětem do Nepálu. Pomohla i herečka Čvančarová

Autor: tmp - 
12. března 2016
19:35

Češi tradičně nejvíc soucítí s oběťmi přírodních katastrof. Vyplývá to alespoň ze statistik Dětského fondu OSN (UNICEF), který působí i v České republice. Nejvíc přispěli dárci po zemětřesení v Nepálu v roce 2015, a to přes 8 milionů korun. Do pomoci se zapojily i některé známé tváře. Například za dětmi do Mali vycestovala herečka Jitka Čvančarová, a to v rámci českého výboru UNICEF.

„Z naší zkušenosti vyplývá, že čeští dárci tradičně velmi soucítí s oběťmi přírodních katastrof – na pomoc UNICEF po zemětřesení v Nepálu naši příznivci přispěli částkou 8 167 363 Kč,“ řekl Blesk.cz mluvčí české pobočky Miroslav Ledvinka. Ochotu přispívat podle něj hodně ovlivňuje aktuální naladění společnosti i očekávání do budoucna.

„Loňský rok byl specifický tím, že se mnohé problémy přesunuly mnohem blíže našich hranic – konflikt na Ukrajině, migrační krize v Evropě apod.,“ uvedl Ledvinka. Právě uprchlická krize loni vyvolala ohromný nárůst finančních příspěvků na pomoc v Sýrii. „Na naše programy v Sýrii čeští do konce roku 2015 přispěli částkou 3 552 530 Kč,“ zmínil Ledvinka. Celkově se také loni zvýšily přípěvky od drobných přispěvovatelů o 11 procent.

Kam jdou peníze z příspěvků?

Co ale často dárci netuší je, kolik procent z jejich částky jde na účel, na který přispívají. Rozdělení nákladů totiž UNICEF počítá vždy až pro potřeby výroční zprávy, která vychází v polovině následujícího roku. Proto ani teď přispěvovatelé netuší, kolik procent z jejich částky šlo loni na přímou pomoc ohroženým dětem.

Za rok 2014 šla více než desetina příspěvků jinam, než na přímou programovou pomoc dětem prostřednictvím programů UNICEF – na tu šlo „jen“ 89 %. Celkem šest procent pak šlo na provoz a management, dvě procenta skončila v podpoře programů (například ostraha skladů, doprava na místo určení atp.), další dvě procenta peněz byla využita na fundraising a investice a jedno procento pak UNICEF uvádí do položky ostatní náklady.

„Data za loňský rok se momentálně zpracovávají a budou uveřejněna ve výroční zprávě v polovině roku 2016,“ řekl Ledvinka.

Dětský fond Organizace spojených národů, neboli UNICEF, byl původně založen pro pomoc dětem v utrpení po 2. světové válce v roce 1946. O sedm let později se stal součástí OSN a postupně se stal největší organizací pomáhající ohroženým dětem.

jity ( 13. března 2016 11:04 )

Čvančarová pořád leze do postižených zemí, hlavně nemocemi a potom se diví, že potratila. To ji samozřejmě nepřeji, ale pokud chtěla ještě rodinu, tak raději neměla nikam lézt.

brum ( 13. března 2016 08:04 )

Hlavně,že u nás nemá víc než 100tis.dětí na školní obědy!

moiaza ( 13. března 2016 07:35 )

Jasně, proč bychom neposlali do Nepálu osm milionu. Vždyť na naše děti vyžebráme peníze před supermarkety. Jsme přece bohatá země, ne? A na nemocné děti ať si v médiich vyžebrají rodiče.

fotrpjotr ( 13. března 2016 06:55 )

Lůza Čvančarová si to může dovolit,pracující člověk na to nemá.

mandat ( 12. března 2016 20:07 )

 V Nepalu nejsou cernosi.Dokonce tam mate fotky, typicke Africanky s oblecky, co se nosi v Nigerii.Kdyz pisete o Nepalu,tak tam dejte fotky z Nepalu.UNICEF je nejvetsi zlodejina na svete, za 100 dolaru pro UNICEF se daruje ve skutecnosti 1 dolar, zbytek jde na naklady lidi,co zastupuji tuhle organizaci.Tak vam nemusim rikat,kolik penez si uleje na naklday takova Vendula Svobodova.tohle je vsechno velky podvod.

Zobrazit celou diskusi