Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Chřipka v Česku zabila od září 46 lidí. Epidemie ale už ustupuje

Čekárny u lékařů se pomalu vyprázdňují.
Čekárny u lékařů se pomalu vyprázdňují.  (Autor: Blesk / Alexandr Malachovský)
Autor: ČTK, ula - 
11. března 2016
19:15

Chřipková epidemie končí, drží se pouze jen v některých regionech. Nejvyšší nemocnost je na Liberecku, jinak počty nemocných klesají. V sezoně zemřelo na chřipku 46 lidí.

Celková nemocnost dosáhla 1229 případů na 100 tisíc obyvatel. „V desátém kalendářním týdnu dochází k poklesu ve všech věkových skupinách, u školních dětí se počty případů podobně jako v předchozím týdnu snižují jen minimálně, o 0,9 procenta,“ uvedl Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Nejvyšší nemocnost podle Kynčla nadále eviduje Liberecký kraj s 1496 případy na 100 tisíc obyvatel. Nejčastějším původcem onemocnění je virus chřipky subtypu A/H1N1, převažuje u většiny těžkých průběhů infekce.

V sezoně od 1. září 2015 do 11. března 2016 bylo hlášeno 197 pacientů se závažným průběhem chřipky, 46 z nich zemřelo. Převážná většina měla nějaké jiné závažné chronické onemocnění, jehož průběh chřipka zhoršila. Věk pacientů se pohyboval od pěti měsíců do 91 let. Z komplikovaných pacientů 178 dostalo antivirotika.

Chřipková epidemie zvolna ustupuje v celé Evropě, výskyt pravé chřipky je však zatím stále poměrně vysoký. V Česku zůstávají regionální ohniska. I v dalším období lze podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martiny Havlíčkové očekávat výskyt chřipky v Česku, včetně závažných případů.

Roman_Koblizek ( 7. listopadu 2016 14:04 )

Chřipka udeřila v plné síle, vidím to na okolí. Já se zatím držím asi protože chodím do sauny a pravda je, že od doby co se pravidelně očkuji jsem chřipku neměl, na vakcínu mi přispěje moje pojišťovna ozp a stejně tak proplatí doplňky stravy a vitamíny což moc nevyužívám spíš se snažím jíst zeleninu.

Zobrazit celou diskusi