Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Topíte se na jezu? Díky novým cedulím vás zachrání dřív, test bude na Moravě

Autor: Matěj Smlsal - 
12. března 2016
06:40

Povodí Moravy přichází s novinkou. Vybrané jezy osadí tabulkou, na které bude unikátní kód, jako mají například železniční přejezdy. Když někdo bude potřebovat pomoc, hasiči budou díky číslu jezu okamžitě vědět, kam přijet.

Čísla pomohou, protože například při sjíždění řeky řada vodáků přesně neví, jak se jmenuje místo, kde se jez zrovna nachází.

„Impulsem k zavedení bodů záchrany je snaha o maximální zkrácení času příjezdu záchranných složek na místo v případech nehod na jezech. Právě přesná evidence místa zásahu a znalost nejrychlejší trasy k němu značně napomůže záchraně lidských životů,“ řekla Blesk.cz mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Cedule obsahují unikátní kód, díky němuž budou záchranáři přesně vědět, kam přijet. Cedule obsahují unikátní kód, díky němuž budou záchranáři přesně vědět, kam přijet. | Povodí Moravy

Bod záchrany bude mít podobu žluté tabulky. „Obsahuje unikátní kód, důležitá telefonní čísla i název a logo vlastníka značky plus jeho telefonní spojení. Podle kódu jsou složky integrovaného záchranného systému schopny spárovat data o jeho umístění s nejsnadnější trasou k němu,“ dodala Kučerová.

Myšlenku na očíslování jezů projednávalo Povodí Moravy s hasiči Olomouckého kraje už v roce 2012. Teprve po čtyřech letech se ji podaří uskutečnit.

Teď budou společně vybírat, které jezy osadí. „Zatím není stanoven počet jezů k označení, výběr provede Hasičský záchranný sbor ČR spolu se složkami integrovaného záchranného systému. Povodí Moravy poté na vybrané jezy tabule nainstaluje,“ sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Rezort rozhodně číslování jezů vítá. „Pokud se systém osvědčí, mohou i další Povodí podobným způsobem navázat jednání s hasičskými jednotkami a ministerstvo zemědělství jejich snahu i postoj určitě podpoří,“ podotkl Jordán.

Lidé kradou lana i podkovy

Na řadě jezů budou i nadále k dispozici záchranné prvky – například kruhy nebo lana. Problémem však je, že lidé je kradou.

Povodí Labe proto plánuje vybavení, které může zachránit životy, k 1. dubnu doplnit. „Na šesti z 11 míst se ztratilo lano a na dvou místech i házecí podkova,“ sdělil mluvčí Hynek Jordán.

A také Povodí Ohře zajišťuje každý rok údržbu záchranných prvků na jezech, kde dochází k utonutí osob, a to na Kynšperku a Černém Mlýně.

Připomeňte si, jak loni trápilo řeky sucho:

Zobrazit celou diskusi