IT obory lákají v Česku čím dál víc žen. Například na Masarykově univerzitě v Brně se za posledních pět let jejich podíl zvýšil o sedm procentních bodů, z 10,3 na 17,1 procenta. V meziuniverzitním srovnání se podle školy jedná o nadprůměrná čísla.

„Stojíme o větší počet studentek, které jsou pro nás určitě přínosem. Ženy vedle zcela srovnatelných studijních výsledků zlepšují celkovou atmosféru na fakultě,“ řekl Blesk.cz tamní proděkan Fakulty informatiky pro kvalitu, propagaci a celoživotní vzdělávání univerzitnímu serveru Petr Sojka. 

Nejvíce žen v oboru IT bylo podle Českého statistického úřadu v roce 1993. Tehdy tvořily zhruba třetinu odborníků, tedy přes 20 tisíc pracovnic. O dvacet let později jich už v informatice pracovalo jen necelých 14 tisíc, což odpovídalo zhruba desetině odborníků. Výrazný pokles počtu žen v tomto oboru jde prý připsat mimo jiné i rychlému rozvoji informačních technologií. A tím i zvýšeným nárokům na rozvoj znalostí spojených s časem a flexibilitou zaměstnaných.

Dalším faktorem je i podle odborníků to, že na počátku 90. let zabíraly počítače celé místnosti a pro jejich obsluhu bylo zapotřebí většího množství lidí, mnohdy právě žen. Potvrzují to i statistická data, která ukazují, že nejvíce žen bylo v roce 1993 zaměstnáno mezi IT odborníky z kategorie Operátoři a obsluha výpočetní techniky. Momentálně ale ženy lákají spíš obory aplikované informatiky, jako je například grafický design, který na brněnské univerzitě zajišťuje Ateliér grafického designu a multimédií. 

Dívky univerzita láká i na prázdninový kurz

Celkově je mezi akademickými pracovníky Fakulty informatiky na Masarykově univerzitě více žen, než je v IT běžné na jiných vysokých školách. Aby univerzita přitáhla ke studiu informatiky víc dívek, pořádá pro ně například týdenní prázdninový kurz, na kterých spolupracují i s rozvíjející se komunitou žen se zájmem o informační technologie.

„Spolupracujeme na letní škole IT pro holky na středních školách, která se letos bude konat v Brně v srpnu. Dále pořádáme i kurzy programování Androidu pro žáky středních škol a Javy pro holky, které probíhají v 10 týdnech na univerzitě,“ upřesnila zakladatelka a ředitelka Czechitas Dita Přikrylová.

„My samy jsme holky, které vystudovaly informatiku a nějakým způsobem se kolem IT pohybují. A hlavně víme, že je to skvělá práce pro holky. Je to nový způsob, který jim může zajistit docela flexibilní a dobře placenou práci,“ dodala Přikrylová. Právě Masarykova univerzita v Brně je almou mater jí a jejích kolegyň. Přikrylová tvrdí, že ženy mají oproti mužům mnohem větší smysl pro detail například při tvoření webových stránek.

Největšími „strašáky“ pro práci v IT oborech je prý pro ženy jejich sebekritika a malé sebevědomí. „Holka strašně těžko zvedne ruku a zeptá se na nějaký problém nebo otázku, když si tím není úplně jistá. Ta odvaha, kterou holky nemají, je to, co se jim snažíme dávat v rámci našeho projektu,“ doplnila Přikrylová.

V polygonu Masarykovy univerzity se konalo i cvičení Cyber Czech 2015 zaměřené na mohutný kybernetický útok na jadernou elektrárnu:

Fotogalerie
8 fotografií