Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko vyvěsí tibetské vlajky: Pražský magistrát ne, chce smlouvu s Pekingem

Autor: ČTK, sou - 
10. března 2016
07:18

Vlajky na podporu Tibetu ve čtvrtek 10. března vyvěsí přes 740 obcí, krajů či městských částí a více než stovka škol. Úřady, školy a instituce ji zavěsí jako symbolické připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zahynulo nejméně 80 tisíc Tibeťanů. V Praze se uskuteční také happening před čínskou ambasádou, tamní magistrát stejně jako loni akci nepodpoří. S čínským hlavním městem Pekingem uzavře totiž smlouvu o spolupráci. Koncem měsíce by měl přiletět do České republiky tamní prezident.

Vůbec poprvé podle sdružení Lungta vlajka zavlaje například v Kladrubech nad Labem, Kravařích nebo Heřmanicích u Oder. Tibetskou vlajku na radnici naopak po letech vyvěšování neuvidí v Českých Budějovicích, Karlových Varech, Zlíně, Jablonci nad Nisou nebo Žatci. Už dva roky po sobě nezavlaje tibetská vlajka také nad pražským magistrátem, naopak ji vyvěsí většina pražských městských částí včetně Prahy 10, která o tom na poslední chvíli rozhodla v anketě mezi zastupiteli

Vlajky budou vlát i na 113 českých školách a do kampaně se zapojí také Národní galerie. Vlajky tak vyvěsí na budově paláce Kinských na Staroměstském náměstí a na Salmovském paláci na Hradčanském náměstí.

Přímo před čínskou ambasádou se navíc bude v 17:00 konat happening Hlas pro Tibet. Začne hrou na tibetské mísy a zazní na něm i tibetská hymna. Na místě bude možné podepsat petice na podporu lidských práv či vytvořit papírovou vlaštovku, která poputuje do Centra tibetské exilové vlády v indické Dharamsale. Další akce budou na 30 místech po celé ČR po celý březen. 

Proti Číně i na její podporu se v Praze bude demonstrovat i koncem března, kdy by měl metropoli navštívit čínský prezident Si Ťin-pching. Kromě obchodních smluv se plánuje podpis dohody o strategickém partnerství. Česko bude jedinou zemí Evropské unie, kterou čínský prezident při této cestě navštíví. 

Společnost Amnesty International ČR uspořádala v minulém roce při příležitosti Světového dne Tibetu happening před čínským velvyslanectvím v Praze:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 10. března 2016 12:33 )

Lepšíš se ve výrazech-hradní sluníčkář-dobrý, ale ještě by to něco chtělo. Z "andreslawicky" zatím nemáš ani tkaničky. Sice to byl taky trouba, ale s větší slovní zásobou a vyjadřoval se mnohem košatěji

tgbg ( 10. března 2016 10:51 )

 Hradní sluníčkář Zeman vystupuje proti imigrantům, ale rád nechá Prahu a Česko zamořit čínským šikmookým hejnem žlutých kobylek. Za peníze jde všechno. Že.

baronessa ( 10. března 2016 09:21 )

 Zajíímalo by mě, kolik z historie Tibetu protestující znají. Vždyť je to nesmysl, zrovna Tibet....to je docela jiný svět, lidé mají na všechno zcela jiná měřítka a žijí po svém. Vlajky na radnicích si radní vyvěšují sami pro sebe a jako okázalé gesto, ničemu nezabrání ani v ničem nepomůžou. No, Bursík si zas po roce užije a připomene se lidu.

salto ( 10. března 2016 08:24 )

Sluníčkáři by si měli zjistit něco o Tibetu a jeho režimu, jak to tam bylo před čínskou "okupací" a potom vyvěšovat vlajky

Zobrazit celou diskusi