Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Česko se připravuje na uprchlíky: 200 policistů vyrazilo na hranice s Rakouskem

Autor: ČTK, sou - 
8. března 2016
09:08

Do úterního cvičení na hranicích s Rakouskem se zapojí 200 policistů. Policie bude v Dolním Dvořišti, Mikulově a na zelené hranici simulovat situaci příchodu většího množství uprchlíků. Zaměří se na kontroly běženců a fungování registračních míst, které jsou nyní známy třeba z Makedonie či Maďarska.

Cvičení zaměřené na zavedení kontrol na hranicích s Rakouskem se v Česku konalo i loni v září, kdy se zapojila také armáda. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) tehdejší cvičení ukázalo, že Česko je na případný nápor migrantů připraveno. Ideálního času pro nasazení policie a armády, který podle ministra činí pět hodin, ale tehdy dosaženo nebylo. 

Dnešní cvičení navazuje na to loňské, jehož cílem bylo zmapovat prostupnost hranice s Rakouskem. „Cílem bude nacvičit činnosti, které dnes známe ze států jako Maďarsko, Makedonie, Slovinsko,“ uvedl na úterní tiskové konferenci policejní prezident Tomáš Tuhý. Policisté tak budou cizince kontrolovat, zaměří se třeba na jejich cestovní doklady. Na hranicích byly rozmístěny stany, z kterých vznikla registrační místa pro příchod uprchlíků. 

Podle šéfa cizinecké policie Milana Majera bude cvičení přínosné, jelikož si policisté poprvé vyzkoušejí činnost na registračních místech. „Chceme si na místě vyzkoušet a nacvičit situace, kdy zadržíme větší množství migrantů a chceme si s nimi udělat pohovory, zjistit, zda mají a jaké mají cestovní doklady. Provedeme identifikační úkony, zjistíme, zda vůbec chtějí požádat o azyl v České republice“ popsal Majer. 

Cvičení se bude účastnit i dvacet celníků 

Na cvičení se bude podílet i 20 celníků. Podle jejich ředitele Petra Kašpara budou namátkově kontrolovat osoby i zboží v autech. „Chceme poprvé na hraničních přechodech vyzkoušet dva psy na detekci platidel,“ podotkl Kašpar. 

Podle Tuhého by se cvičení nemělo dotknout lidí, kteří v úterý budou přes hraniční přechody směřovat. Policisté běžně dělají preventivní kontroly na šesti hraničních přechodech. „Tyto preventivní opatření budou probíhat i v souvislosti s tímto cvičením,“ řekl Tuhý. Česko-rakouská hranice má 464 kilometrů a je na ní 20 hraničních přechodů.

Cvičení zaměřené na kontrolu hranic s Rakouskem se v Česku konalo i loni v září, kdy se zapojila také armáda:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi