Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lékaři chtějí extra daň na tabák a alkohol. Varují před rozpadem zdravotnictví

Autor: ČTK, sou - 
7. března 2016
15:15

Připravte plán na záchranu českého zdravotnictví, vyzvala vládu Česká lékařská komora (ČLK). Plán by měl obsahovat pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce, zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o deset procent každý rok. A také sjednocení platových tabulek ve státních i soukromých nemocnicích. 

„Chci upozornit na rozpad českého zdravotnictví. Naší povinností je varovat občany. Základní úlohou je zajistit kvalitní, dostupnou zdravotní péči, bohužel ani navzdory obětavé práci zdravotnictví není schopno tuto úlohu plnit. My upozorňujeme na to, že programové prohlášení vlády z oblasti zdravotnictví není plněno. Pomalá příprava zákonů, jsme nespokojeni s prací ministerstva zdravotnictví,“ uvedl v pondělí před novináři prezident ČLK Milan Kubek.

Lékařská komora se se svým stanoviskem obrátila už i na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) v otevřeném dopise 2. března. Základním úkolem zdravotnictví podle Kubka je zajišťování dostupnosti kvalitní a bezpečné péče pro každého, kdo ji potřebuje. „Navzdory obětavé práci tisíců lékařů a zdravotních sester již české zdravotnictví není schopno tento úkol plnit a česká medicína začíná ztrácet svoji dosud oceňovanou kvalitu a pověst,“ řekl Kubek. 

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) v reakci na prohlášení komory uvedl, že její požadavky chápe. Připravuje novelu, která by pravidelně valorizovala příspěvky za státní pojištěnce. Změna by přinesla přibližně tři miliardy ročně, zástupci ministerstva financí ale proti návrhu mají výhrady.

Pokud by se rozpory s ministerstvem financí nepodařilo odstranit, řešením by bylo připravit do poloviny roku nařízení vlády s jednorázovou valorizací,“ uvedl náměstek pro zdravotní pojištění Tom Philipp. To by přineslo asi sedm miliard korun.

V celém Česku prý chybí zhruba tisíc lékařů   

Podle ankety ČLK chybí v krajských nemocnicích mimo Prahu 826 lékařů. Když by se do toho čísla započítalo i hlavní město, pohyboval by se počet poptávaných lékařů zhruba na tisíci. Nedostatek pracovníků souvisí právě s nedostatkem peněz v resortu. Na lékařských fakultách ročně promuje v oboru tisícovka lékařů, ale 200 jich odchází do zahraničí, aniž vůbec začalo v ČR pracovat. 

„Řada regionálních nemocnic je personálně zdevastovaná a zcela závislá na nejisté práci cizinců. Zavírají se klíčová oddělení, například okresní interny a pediatrie. V mnoha městech a obcích občané marně shánějí lékaře,“ upozornila komora premiéra. Počet chybějících zdravotních sester má být ještě mnohem vyšší. Navíc měla vymizet výběrová řízení na primáře.

Kolik lékařů chybí v krajských nemocnicích? Kolik lékařů chybí v krajských nemocnicích? | Blesk.cz

V Rokycanech je zavřená půlka interního oddělení

„Za místo primáře jsou i náborové příspěvky, taková je situace s primáři. Není poptávka, není výběr, tak klesá kvalita. Nejen odborná, ale i pedagogická. Vzdělává totiž lékaře pod sebou. Situace sester je ještě katastrofálnější, do toho jsem se nepouštěl,“ uvedl člen etické komise ČLK Jiří Wicherek.  

Podle něj je momentálně v Rokycanech uzavřena půlka interního oddělení z personálních důvodů. Mezi lékaři mají padat otevřeně návrhy, že když neuspěli s protesty, tak je na místě zvolit protest formou dodržování zákonů a vyhlášek. „Do týdne by bylo hotovo,“ míní Wicherek. 

Vše se podepisuje na kvalitě lékařské péče  

„Nedostatek peněz, nedostatek lékařů i ostatních zdravotníků jsou spolu s porušováním platných zákonů a dalších právních norem příčinou krize českého zdravotnictví, která se projevuje poklesem dostupnosti, kvality a bezpečnosti zdravotních služeb pro naše občany,“ shrnul Kubek.  

Index kvality zdravotní péče v evropských zemích za rok 2015 vyzdvihuje Českou republiku spolu s Estonskem jako země, které při nízkých celkových výdajích na zdravotnictví nabízejí dobrou péči. Podle Kubka ale je kvalita péče a vysoká efektivita českého zdravotnictví dosahována na úkor spravedlivého odměňování zdravotníků.  

Čeští doktoři zachránili chlapce v Jordánsku. Tamní lékaři si s ním nevěděli rady:

joudajoudovy ( 8. března 2016 07:59 )

lekarsky krikloun, drzici se koryta, opet mate narod. pokud nejsou lekari, vcetne ucitelu, zavedte umistenky, jako to bylo za socialismu. vyse jmenovani si po studiich museli odpracovat diplomy, ktere dostali zdarma. kdyz dotycny emigroval, statu musel studia zaplatit. dnes ukonci VS, v oboru nezustanou nebo odejdou na zapad. dale, kazdy lekar pacientovi uctuje hotovost za vystaveni potvrzeni. aby napsal odpovidajci lekarskou zpravu, ci doporuceni k odbornikovi, pacient mu dava uplatek (flaska, kafe, listky na kulturu, penize v obalce atd.). dale, mnoho lekaru ma nekolik ordinaci, externe pracuji v nemocnicich, ci prednasi. nepocitam dary nedary od farmakologickych firem, jejichz zastupci, v dobe ordinace, navstevuji lekare. pacient v cekarne ceka az 3hodiny, v ordianci je cca 10min. zastupce jde primo, bez cekani a s lekarem hovori hodinu. mimo jine, kazdy lekar za svoji kartoteku, at paciet prijde ci neprijde, od zdravotni pojistovny, dostava poplatek na hlavu. o pristupu lekare k pacientovi se nebudu ani zminovat, zna to kazdy, pokud neni vlivnym obcanem ci bozskym kajou. co je pro lekare prioritni? pacient nebo byznys? neni to v rozporu s hippokratovou prisahou?

rumungro ( 7. března 2016 23:50 )

...šuk...

rumungro ( 7. března 2016 23:47 )

Tss, bez tabáku a chlastu se u***me.

djaba ( 7. března 2016 22:16 )

Asi jsem mimo mísu , ale soukromý lékař je od slova soukromý .To znamená , že se u něj platí keš a ne aby jeho výkon platila "pokladna".Státní lékař - je placen pojišťovnou a soukromý klientem.To platilo už za první republiky ,nevím , kdo na tohle přišel , asi zdr. pojišťovna .

gjim ( 7. března 2016 21:13 )

Já chci vybírat od doktorů daň za arogantnost a neschopnost.

Zobrazit celou diskusi