Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Němečkův náměstek rezignoval. Může za to letecká záchranka?

Autor: ČTK, sou - 
7. března 2016
12:40

Náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Josef Vymazal (ANO) k 11. březnu rezignoval. Oficiálním důvodem mají být jeho zdravotní potíže. Podle zdrojů z ministerstva ale za jeho rezignací stojí především problémy s tendrem na leteckou záchrannou službu. Na rezignaci se dohodl Vymazal po pondělní poradě s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD).

Vymazal byl podle Zdravotnického deníku delší dobu na zdravotní dovolené. Jeho jméno se v poslední době opakovaně objevilo v souvislosti s výběrovým řízením na leteckou záchrannou službu. Byl odpovědný za zadání posudku expertům Dopravní fakulty ČVUT, na základě kterého pak chtělo ministerstvo tendr připravit, včetně cenových podmínek.

Posudek napadl Vymazalův stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš, protože došel ke zcela jiným částkám. Podle webu se tak „Vymazal ocitl mezi dvěma ministry jako mlýnskými kameny“.

Nynější smlouvy se soukromými firmami Alfa-Helicopter a DSA z roku 2008 na zakázku za 3,128 miliardy korun vyprší ke konci letošního roku. Podle původního záměru se měl vypisovat tendr na osm základen z deseti znovu na osm let.

Předsednictvo vlády schválilo, že tendr na provoz letecké záchranné služby se bude vypisovat jen pro šest základen. Armáda a policie, které nyní zajišťují po jedné základně, by si přibraly každá jednu další. Cena má vycházet z toho, za kolik provozuje službu vnitro.

Vláda opakovaně projednání bodu odkládala, Babiš napadl cenu připravovaného tendru 3,2 miliardy korun. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby celou leteckou záchranku zajišťoval stát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi