Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exšéf rozvědky: Únosci Hanči a Tonči nedostali celé výkupné. Češi si část ulili

Autor: všm, ČTK - 
5. března 2016
11:48

145 milionů korun. Tolik stát údajně zaplatil za dvě dívky unesené v Pákistánu - Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou. Podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka ovšem celý obnos peněz k únoscům nikdy nedorazil. Kam se jeho část poděla? Někdo v Česku si ji prý nechal pro sebe. Odborník to uvedl v rozhovoru pro Denik.cz.


 

Informaci, že Česko za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou zaplatilo šest milionů dolarů (zhruba 145 milionů korun), přinesl týdeník Respekt. Zveřejnění částky vyvolalo silnou kritiku na adresu tajných služeb a vedení státu. Za problém to považuje i Randák, a to hned z několika důvodů.

To, že ta částka unikla ven, je průšvih. A problém je i v tom, že podle dostupných informací stát sice zaplatil šest milionů dolarů, ale únosci tuto sumu neviděli celou, že dostali daleko méně. O tom se moc nemluví,“ uvedl exšéf rozvědky pro Deník.cz.

Kam se část poděla, je podle něj nasnadě. Někde po cestě někomu nějaké dolary „uvázly za nehty“. S největší pravděpodobností skončily v Česku. „Je to normální. To nemůže překvapit. Takhle to tady funguje. Tady žijí lidé, kteří jsou schopní uloupnout si z čehokoliv,“ okomentoval to Randák. Důrazně taky doporučil celou věc prošetřit. 

Záhadný zpravodajec

Pozdvižení vzbudil v Česku také případ Libanonce Alího Fajáda a pětice Čechů unesených právě v jeho rodné vlasti. Součástí pětice byl i člen vojenské tajné služby Martin Psík, což vyvolalo nejvíce otázek. Prý vyrazil na pomoc dalšímu unesenému Čechovi (tentokrát v Libyi) - Pavlovi Hrůzovi. To je ovšem podle Randáka nesmysl. 

„Proč a s čím tam vlastně jel, jel tam opravdu získávat nějaké informace 
o českém kuchaři, který byl unesený v Libyi? Proč se „přifařil" k této skupině? Pokud tam totiž jel získávat informace z polooficiálních, nebo dokonce oficiálních libanonských zdrojů, tak rozhodně nemusel jezdit do údolí Biká,“ popsal odborník. Zpravodajec si prý mohl prostě sednout na ambasádu a dohodnout si schůzku s někým z libanonské rozvědky. Rozhodně nemusel vystavovat nebezpečí další lidi. 

Zeman by prý Hanče s Tončou naplácal na zadek:

Video Hanča a Tonča by měly dostat na zadek, řekl Zeman - Blesk
Video se připravuje ...

Otázkou ovšem je, na kolik byli zbývající Češi opravdu pouze nevinnou obětí. „Někteří z nich tam byli za blbce, to se týká těch dvou novinářů. Pak tam byl jeden člověk absolutně nedůvěryhodný, což byl Fajádův právník, dále tlumočník, který je tam, podle mě, všechny dostal,“ uvedl Randák. Jak to ovšem s celou kauzou bylo, kdo byl přesně Fajád, pro koho pracoval, jak to bylo s jeho (ne)vydáním do USA, to už se prý veřejnost dost možná nikdy nedozví. 

Pětice mužů zmizela v červenci 2015, domů se vrátila letos 4. února. Ve stejnou dobu byli z pražské věznice propuštěni Fajád a jeho kolega Chálid Marabí - oba obvinění ze spolupráce s teroristy.

Vše o Fajádovi čtěte ZDE, vše o Hanče a Tonče ZDE

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 7. března 2016 09:14 )

sores ( 6. března 2016 12:03 )

Skoro už se dá říci, co čech to zloděj! Jsme tím známé po celém světě proto vyspělé státy na nás koukají jako češi koukají na Kambodžu, Etiopii atd. jsme jeden velký cikánov.

vladimir1950 ( 6. března 2016 10:54 )

Nic nového pod sluncem. Češi (někteří) jsou vynalézavý národ v páchání podvodů. To, že se někdo napakoval je evidentní..

dzery ( 6. března 2016 10:37 )

Soudíš podle sebe?

dzery ( 6. března 2016 10:35 )

Zobrazit celou diskusi