Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šokující zjištění ohledně Nutelly: V jednom balení 57 kostek cukru

Autor: štš, haj - 
4. března 2016
21:44

Nutella patří k nejoblíbenějším laskominám planety. Děti i dospělí na celém světě ji občas tajně mlsají, ovšem nyní čokoládová pomazánka mnohým možná zhořkne na jazyku, když zjistí, co se v jednom balení „dobroty“ skrývá.

Reklamy představují Nutellu jako poměrně zdravou pochoutku, v níž nechybí lískové oříšky, mléko a kakao. Ovšem ve skutečnosti tvoří hnědou pomazánku hlavně mix tuku a cukru.

Do Nutelly, kterou vyrábí italská společnost Ferrero, se nyní ve velkém opřely zejména britské noviny v rámci boje proti „bílému zabijáku“ alias cukru. Z jejich průzkumů vyplývá, že dvě třetiny výrobku tvoří právě cukr spolu s palmovým olejem. Dle deníků The Sun, Daily Mail či The Evening Standard obsahuje 400gramová piksla neuvěřitelných 227,2 gramu cukru, což je přepočteno na kostky neskutečných 57 kostiček cukru.

Možná si příště rozmyslíte i menší dávku jedovaté dobroty, protože pouhé dvě polévkové lžíce obsahují 34 gramů cukru, tedy 8 a půl kostky! Není divu, že poslední dobou ve světě frčí různé formy domácího oříškového mlsu, které jsou stejně dobré, ale nesrovnatelně zdravější.

Složení Nutelly dle výrobce:

❍ Cukr (řepný, rafinovaný, třtinový)

❍ Palmový olej

❍ Lískové ořechy (13 %)

❍ Kakao (7,4 %)

❍ Mléko (sušené, odstředěné, 6,6 %)

❍ Lecitin (emulgátor, sójový)

❍ Vanilin (syntetický)

❍ Sušená syrovátka

Nutriční hodnoty (na 100 g): 57,6 g sacharidů (z toho 56,8 g cukrů), 31,6 g tuků (z toho 11 g nasycených), 6 g bílkovin. Energie 2286 kJ.

Recept na domácí „nutellu“

Ingredience: 100 g loupaných lískových oříšků, 1 konzerva slazeného kondenz. mléka, 200 g mléčné čokolády, 3 až 4 lžíce medu, 1 lžíce oleje, špetka mletého kardamomu.

Příprava: Oříšky nasucho opražte na pánvi nebo na plechu v troubě a ještě horké je rozmixujte na kaši. Mléko, čokoládu, med, kardamom a olej dejte do ohnivzdorné mísy a vložte ji do rendlíku s vroucí vodou. Zahřívejte a míchejte, abyste získali hladkou hmotu. Pak tuto směs přidejte k oříškům a promixujte dohladka.

Nebo si vyrobte pochoutku podle následujícího videa:

Video VYROBTE SI DOMÁCÍ NUTELLU - FACEBOOK.COM
Video se připravuje ...

tgbg ( 5. března 2016 16:59 )

Je vidět, že Nutella není ošizená.

anka ( 5. března 2016 14:13 )

presne.

dobrotka ( 5. března 2016 05:44 )

 A kolik kostek cukru obsahuje jedna plechovka slazeneho kondenzovaneho mleka??????????????

Zobrazit celou diskusi