Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šibenice na demonstracích jsou podle soudu legální. Chovancovi se to nezdá

Autor: ČTK - 
4. března 2016
12:11

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nesouhlasí s tím, že by nošení šibenic na demonstrace mělo být beztrestné. Reagoval tak na to, že podle závěru Úřadu městské části Praha 1 muž, který přišel s maketami šibenic na červencovou demonstraci proti migraci, nespáchal ani přestupek. Ministr uvedl, že pokud v rozhodnutí shledá jakékoliv nedostatky, vnitro se odvolá. Nevyloučil ani přípravu legislativní změny.

"Chci se nejdříve seznámit s nálezem městské části. Pokud shledáme jakékoliv nedostatky, odvoláme se. Mně jako občanovi se však stále zdá podivné, že by v České republice bylo legální nosit šibenice kamkoliv. Musíme nejdříve zjistit, zda stávající právní pořádek opravdu toto umožňuje," sdělil Chovanec.

Pražští policisté proti demonstrantovi s šibenicemi nezasáhli, vnitřní kontrola i policejní prezidium jejich postup následně odsouhlasily. Chovanec tehdy uvedl, že kontrolní závěr policistů "legitimizuje šibenice na demonstracích" a on se s tím nehodlá smířit.

Na rozhodnutí městské části ve pátek upozornil deník Právo. Mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková napsala, že úřad posuzoval oznámení ministerstva vnitra pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití a pro podezření z porušení shromažďovacího zákona. V prvním případě se měl pachatel vystavováním maket šibenic podle ministerstva dopustit úmyslného narušení občanského soužití hrubým jednáním. Ve druhém případě měl spáchat přestupek tím, že přišel na shromáždění s předmětem, kterým lze ublížit na zdraví.

"Po zvážení všech skutečností jsme oznámení ministerstva vnitra odložili, neboť neodůvodňovalo zahájení přestupkového řízení," konstatovala mluvčí. Vysvětlila, že u narušení občanského soužití zákon předpokládá úmysl, přičemž jednání demonstranta bylo nedbalostní. Porušen podle ní nebyl ani zákon o právu shromažďovacím. "V tomto případě rozhodně nešlo zpětně hodnotit, zda v okamžiku shromáždění bylo možno makety šibenic považovat za předmět, kterým lze ublížit na zdraví, či zda bylo možno z chování účastníka shromáždění usoudit, že má tento předmět být užit k násilí či pohrůžce násilí," poznamenala.

Soud nedávno nepravomocně uložil podmíněný trest levicové aktivistce, která se červencovému průvodu odpůrců migrace pokoušela zabránit a údajně při tom napadla zasahujícího policistu. Soudkyně při odůvodnění verdiktu mimo jiné uvedla, že nechápe, proč město povolilo konání dvou názorově odlišných demonstrací tak blízko u sebe.

luder ( 4. března 2016 13:08 )

Chovancovi se to nezdá, protože ty šibenice byly proti Sobotkovi a ne proti Zemanovi!

moiaza ( 4. března 2016 08:40 )

 Odpůrci demonstrace a šibenic si možná ještě vzpomenou jak pravdivá to byla demonstrace. Až budou jejich tmaví oblíbenci unášet jejich dětí a vnoučata od škol a budou znásilňovat je a jejich dcery, do smíchu jim zřejmě nebude. Dnes si nikdo nedokáže ani ve snů představit, co nás čeká, pokud se rychle neudělá problému "migranti" přítrž. Pak se budou věšet i lidé naprosto nevinní.

sosacek ( 4. března 2016 07:42 )

A kalašnikov se 60ti ostrými nebude určitě také ani přestupek.. Jinak ty šibenice příště bytelnější, aby něco udržely - až se budou šmejdi cukat!

Zobrazit celou diskusi