Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

RWE zlevní zemní plyn asi o deset procent. Cena na burze je ale ještě nižší

Autor: ČTK, tmp - 
3. března 2016
19:59

Největší český distributor plynu, skupina RWE, zlevní od května zákazníkům cenu zemního plynu přibližně o 10 procent. Informaci potvrdil mluvčí RWE Martin Chalupský. Důvodem jsou podle něj nízké ceny plynu na světových trzích, které umožňují společnosti komoditu zlevnit. Konkrétní ceny společnost představí nejpozději v dubnu.

„Jde už o druhé zlevnění plynu v letošním roce. K 1. lednu jsme o šest procent zlevnili plyn pro domácnosti, které jím topí, a o 13 procent těm, kteří na plynu vaří,“ řekl dnes Chalupský.

Ceny elektřiny a plynu na trhu klesají dlouhodobě. Například cena plynu na Pražské energetické burze pro rok 2017 se v současnosti pohybuje kolem 14 eur (zhruba 380 korun) za MWh. Před rokem přitom stála kolem 22 eur (zhruba 600 korun).

RWE není jediným dodavatelem, který kvůli nízkým cenám komodit na velkoobchodních trzích přistupuje ke zlevňování. Už od března zlevnily například Moravské naftové doly. Plyn v základním ceníku zlevnily o sedm procent, elektřinu pak o pět.

Distributoři cenu plynu zlevňují poté, co deník Blesk zveřejnil, že někteří z nich si k ceně přidávají marži až 140 procent. Redakci Blesku vzápětí zaplavily desítky čtenářských dopisů s fakturami, které ukazovaly, jak předražený plyn odebírají.

Skupina RWE v ČR zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků. Kromě plynových zásobníků provozuje 64 tisíc kilometrů distribučních sítí a vyrábí teplo a elektřinu v 28 provozech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi