Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obezita, infarkt a nádory. Krátký spánek škodí zdraví, „šlofík“ mu ale prospěje

Spíte málo? Hrozí vám obezita nebo infarkt. (Ilustrační foto)
Spíte málo? Hrozí vám obezita nebo infarkt. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ula - 
3. března 2016
19:45

Pokud spíte nedostatečně dlouho a přerušovaně, hrozí vám více obezita, cukrovka, infarkt, mozková příhoda, ale i nádorová onemocnění. Nekvalitní spánek zvyšuje i riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Naopak krátký „šlofík“ je zdraví prospěšný. 

Krátký, přerušovaný a povrchní spánek může ovlivňovat a vyvolávat obezitu, cukrovku, kardiovaskulární choroby či nádorová onemocnění. Riziko vzniku infarktů a mozkových příhod může ale zvyšovat i dlouhý odpolední spánek, který trvá dvě až čtyři hodiny. Naopak prospěšný je pro tělo čtvrthodinový či dvacetiminutový spánek během dne.

Vědci sledují i souvislost kvality spánku a vzniku nádorových onemocnění. Hrozí víc lidem, kteří spí krátce, nepravidelně a přerušovaně. Studie potvrdily, že větší riziko rakoviny prsu, prostaty či tlustého střeva je třeba u těch, kteří pracují v třísměnném provozu.

Vědci: Alzheimer ohrožuje nespavce

Nekvalitní spaní může ale přispívat i ke vzniku Alzheimerovy choroby. První vědecké poznatky se objevily v posledních dvou letech. Souvislost kvality spánku a onemocnění se nejprve prokázala u myší. Při onemocnění se v mozku ukládá bílkovina amyloid beta, která může za poškození. Odplavuje se jen v hlubokém spánku.

„Ti lidé, kteří ve středním a pokročilém věku dobře spí, mají tři až pětkrát nižší riziko Alzheimerovy choroby než ti, kteří spí špatně,“ uvedla Nevšímalová. Podle ní vyšší riziko hrozí třeba u pacientů se spánkovou apnoe, tedy se zástavou dechu ve spaní.

Aby organismus dobře fungoval, je nutná dostatečná délka, hloubka a nepřerušovanost spánku. Spaní se přitom postupně zkracuje, a to u dospělých i dětí. Lidé spí nyní o 1,5 či dvě hodiny méně než před půlstoletím. „Zkracování spánku souvisí se zrychlováním životního tempa a požadavky, které jsou na nás kladeny,“ uvedla Soňa Nevšímalová z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Podle ní optimální spánek trvá sedm až osm hodin a „kritickou mezí“ pro zdraví je šest hodin. Pokud člověk spává kratší dobu, aktivují se zánětlivé procesy, zvyšuje se stres a snižují se ochranné mechanismy. Zdraví škodlivý může být ale i příliš dlouhý spánek.

Mirka Nová ( 15. března 2024 21:27 )

Je zajímavé, jak krátký spánek může mít negativní dopad na naše zdraví. Já, pokud špatně spím, tak sáhnu po Krupa Kratomu, který si kupuji na internetových stránkách http­s://ww­w.adam­krupa­.cz/. Tenhle přírodní doplněk stravy mi pomáhá se uvolnit, a pak lépe usínám. Hlavně ráno vstávám dokonale odpočatá a mám dostatek energie na celý den.

tymitaky ( 3. března 2016 20:06 )

Prospěšný je pro tělo čtvrthodinový či dvacetiminutový spánek během dne. Tak to bude Karel Veliký hodně dlouho strašit.

Zobrazit celou diskusi