Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kde se dá nejlépe podnikat? Na Vysočině již posedmé vyhrál Humpolec

Autor: ČTK, tmp - 
2. března 2016
18:24

Hliník věděl, proč se odstěhovat do Humpolce. Podle srovnávacího výzkumu Město pro byznys je totiž Humpolec vůbec nejlepší místo pro podnikání na Vysočině. V krajském kole výzkumu zvítězil již posedmé. Také na dalších dvou příčkách se umístila sídla na Pelhřimovsku. Druhou příčku obhájil Pelhřimov a třetí skončilo město Pacov. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom.

Humpolec se drží v čele krajské tabulky i díky vysokému podílu podnikatelů, firem a velkých zaměstnavatelů. Dlouhodobá nezaměstnanost mezi obyvateli je nejnižší v celém kraji. Radnice podle výzkumu také poměrně dobře hospodaří a její náklady na dluhovou službu jsou na nízké úrovni. „Mám radost z toho, že se výčtem našich vítězství dokazuje, že to děláme dobře,“ řekl humpolecký starosta Jiří Kučera (ODS).

Pelhřimovu pomohl obhájit druhé místo největší podíl podnikatelů a druhý největší podíl firem. Také v tomto městě je nízká nezaměstnanost, důležitým faktorem při hodnocení byl také velký objem dotací získaných z Evropské unie.

Pacov se dostal na třetí místo z předchozí šesté pozice, i vzhledem tomu, že prokázal největší nárůst ekonomických subjektů. K rozvoji podnikání v tomto městě pomáhají nízké ceny bytů a stavebních pozemků.

Srovnávací výzkum Město pro byznys vyhodnocuje poosmé podnikatelské prostředí v 205 obcích s rozšířenou působností v ČR a v městských částech Prahy. Polovina z 34 hodnocených kritérií je zaměřena na podnikatelské prostředí, zbývající mapují přístup veřejné správy. Výzkum zpracovává analytická agentura Datank.

koliaska ( 29. června 2018 23:49 )

Tak to je hodně zajímavé. V Humpolci jsem nikdy nebyla, ale určitě se tam musím někdy podívat. Jinak já si myslím, že u nás se už moc nevyplatí podnikat skoro nikde. Ty podmínky, které jsou zde pro ponikatele nastavené jsou takové, že se to prostě málokomu vyplatí. Proto je mnohem lepší podnikat v zahraničí. Já takto podnikám díky https://www.ioffshore.cz/ a jsem maximálně spokojená.

Zobrazit celou diskusi