Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brigády i plné úvazky: Firmy chtějí zaměstnat studenty, jak získat místo?

Autor: Tomáš Polák - 
2. března 2016
20:49

Firmy, které dokonce platí za to, aby se mohly potkat se zájemci o pracovní místo. To je takzvaný veletrh ŠANCE, na kterém sedm desítek prestižních zaměstnavatelů představí studentům vysokých škol své volné pozice. Zájem ze strany zaměstnavatelů je letos rekordní, škola jich musela několik i odmítnout.

Vysoká škola ekonomická organizuje veletrh pracovních příležitostí již desátým rokem. Na veletrhu o sobě bude informovat celkem sedmdesát firem. Takhle vysokou účast škola nepamatuje. „Jsme na úplném maximu kapacity, už jsme museli dokonce odmítnout několik firem, protože by se nevešly,“ řekla Blesk.cz tisková mluvčí školy Julie Daňková.

Desítky konkrétních pracovních nabídek, stáží nebo trainee programů. To vše budou mít k dispozici absolventi a studenti vysokých škol. Mezi tradiční zaměstnavatele, kteří se studentům představí, budou patřit zejména firmy z oblasti bankovnictví a pojišťovnictví, daní a auditu, logistiky a dopravy, marketingu, obchodu či personalistiky. Letos poprvé studenty osloví například The LEGO Group, Alza.cz, Slevomat.cz, Seznam.cz, Dell nebo Foxconn.

„Oproti předchozím ročníkům jsme zaznamenali největší nárůst zájmu ze strany firem hledajících odborníky na IT a telekomunikace. V úterý se jich na VŠE bude prezentovat sedm, ve středu dokonce patnáct, uvedla koordinátorka ŠANCE Dana Berková. Cílem samotné školy je pak pomoci studentům získat praxi již během studia. Ta je podle zástupců univerzity důležitým předpokladem budoucího pracovního uplatnění studentů.

Firmy za účast na veletrhu škole zaplatily 14 až 26 tisíc korun za pronájem jednoho stánku. Záleželo na atraktivitě místa. I přes tuto částku byl zájem enormní a škola musela odmítnout 15 zájemců.

„Šanci obvykle navštíví až 1400 studentů a absolventů denně,“ doplnila Berková. Návštěvníci zde získají přehled o aktuální nabídce pracovních míst a požadavcích zaměstnavatelů z nejrůznějších oborů. Firmy nabízejí brigády, částečné úvazky, stáže, ale i plné úvazky a absolventské programy.

Stánky firem budou pro studenty otevřeny v areálu školy na pražském Žižkově 15. a 16. března vždy od 10 do 16:30 hodin. Vstupné je zdarma. Během doprovodného programu budou moci studenti konzultovat svůj životopis s profesionálními personalisty nebo se poradit o svém podnikatelském záměru.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi