Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z lékáren zmizel framykoin. Lidé mají problém sehnat náhradu

Z lékáren zmizel framykoin. Lidé mají problém sehnat náhradu
 (Autor: Profimedia.cz/Omlazeni.cz/Blesk.cz)
Autor: sou - 
1. března 2016
12:30

Oblíbená antibiotická mast Framykoin loni na podzim zmizela z lékáren. Lékaři a lékárníci ji od té doby musí nahrazovat alternativními léčivy se stejným nebo podobným složením. Někteří dokonce předepisují oční mast. Upozornil na to server iDnes.cz. Jako důvod komplikací uvádí nutnost nové registrace přípravku, která souvisí se změnou dodavatele účinné látky. 

Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv má Zentiva, která framykoin vyrábí, problém s dodáním dat prokazující kvalitu účinné látky.

„Obnovení dodávek do distribuční sítě v plné výši předpokládáme na konci prvního čtvrtletí roku 2016. Pacientům doporučujeme, aby se poradili se svým ošetřujícím lékařem nebo lékárníkem o možné náhradě této masti jiným léčivým přípravkem,“ uvedl pro web Libor Kytýr, mluvčí Sanofi Group, kam Zentiva spadá.

Z trhu zmizel nejen framykoin, ale i obdobný přípravek britské firmy Smithkline Bactroban. Kvůli vyššímu prodeji jiných antibiotických mastí je ale i těch v lékárnách nedostatek. Farmaceutický průmysl totiž kvůli dlouhodobému plánu výroby nedokáže pružně reagovat na spotřebu. 

Lékaři proto často stojí před volbou z několika ne příliš dokonalých řešení. „Existují třeba jódové masti, například betadine, ale ne vždy se hodí. Nebo jiná lokální antibiotika, mohou je namíchat v lékárně, ale nebývá to vyzkoušené,“ míní praktický lékař z Pardubic Jiří Smolík.

Státní ústav pro kontrolu léčiv na webových stránkách doporučuje lék dánské společnosti Leopharma Fucidin. „Dá se to použít, lékaři ho píší, ale není to totožné. Navíc teď ho sice máme, ale měl také výpadek,“ informuje královehradecká lékárnice Martina Rejsková. 

Dočasné přerušení výroby a její úplné ukončení nejsou v Česku výjimkou. Stejně jako takzvaný reexport, kdy farmaceutické firmy prodávají léky do zahraničí a na místním trhu pak chybí.

Rutinou se tak v lékárnách stává procházení seznamů léků s pozastavenou nebo ukončenou výrobou. Jen za poslední tři týdny zaregistrovali asi 90 změn. Výrobci musí veškeré výpadky hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, který zveřejní alternativní léky, kterými je možné přípravek nahradit. Případ framykoinu ale ukazuje, že systém má mezery.

ellenic ( 1. března 2016 19:59 )

Hlavně, že máme kvanta zástupců farmaceutických firem, kteří mají hodně nadprůměrný plat, takže ať mi nikdo neříká, že se ty jejich platy nepromítají do ceny léků . A Framykoin, to je další hanba farmaceutického průmyslu. Ať se konečně všichni proberou. Dále, často se čeká do druhého dne na lék, protože se musí objednat, to je normální ?

tgbg ( 1. března 2016 15:50 )

státní terorismus a zakládání teroristických organizací je běžnou politikou fašistické diktatury RUSKA islamohavloidní extremisté jsou pátou kolonou RUSKA hitlera v čr ,otevřeně podporují neonacismus, fašismus, klerofašismus, oslavují a podporují banderovské vrahy , alkajdu RUSKA , je to generace hitlerjugend, sociopati podporující genocidu indiánů, katolické kolaboranty s nacisty, porušování mezinárodního práva a okupace jiných zemí

stacho ( 1. března 2016 14:13 )

Heslo těch kur na hoře je přece zničit vše co pomáhá lidu....

Zobrazit celou diskusi