Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nahradí nás stroje: 140 tisíc Čechů přijde o práci, ministerstvo chystá opatření

Autor: tmp - 
1. března 2016
05:25

Kvůli technologickému pokroku se sníží počet pracovních míst až o 140 tisíc. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle něj může právě probíhající čtvrtá průmyslová revoluce za zásadní změny v zaměstnanosti a její struktuře. Její dopad pak bude údajně daleko vyšší, než tomu bylo v předchozích desetiletích.

Předpokládá se, že v důsledku digitalizace a robotizace budou mizet především málo kvalifikované pracovní pozice, které bude možné snadno nahradit stroji,“ uvedlo ministerstvo. V delším časovém úseku se ale úbytek pracovních míst neomezí jen na ně. O tom, která pracovní místa jsou nejvíce ohrožená, jsme informovali již v listopadu.

„Mezi lety 2018–2025 se očekává pokles počtu pracovních míst o 140 tisíc,“ uvedl náměstek Jan Marek, který vede sekci zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek. Podle něj nebude pokles způsoben poklesem tempa růstu ekonomiky, ale rychleji rostoucí produktivitou práce díky novým technologiím a robotizací.

To, že se sníží počet pracovních míst, ale neznamená, že nebudou potřeba nově obsadit žádná místa. „Na trhu práce se uvolňují pracovní místa po osobách, které přecházejí do ekonomické neaktivity,“ vysvětlil Marek. Takoví lidé jdou většinou do starobního důchodu. Právě po nich bude potřeba, podle výpočtů ministerstva, obsadit celkem 870 tisíc pracovních míst. 

Nezůstane kámen na kameni?

Přesto ministerstvo varuje, že riziko růstu nezaměstnanosti je velmi aktuální. „Tento vývoj staví před úplně novou situaci nejen podniky a jejich zaměstnance, ale také úřady státní správy,“ uvádí ministerstvo. Řešením má být mimo jiné snižování disproporcí na trhu práce. Ministerstvo za tímto účelem momentálně připravuje opatření, která se mají zaměřit na podporu regionální mobility pracovní síly.

Ministerstvo také chce vytvořit model monitoringu a předvídání potřeb trhu práce, aby bylo dost času se na změny připravit i formou nových rekvalifikačních programů. „Systém může být podkladem pro změny ve struktuře regionálního školství a ovlivňovat výběr vzdělávací dráhy a volby povolání mladých lidí,“ uvedl Marek.

Situace ale podle statistiky projekce obyvatelstva Českého statistického úřadu nebude až tak dramatická. Ta rovněž uvádí, že do uvedeného roku 2025 se sníží počet osob v produktivním věku – o více než 400 tisíc. V praxi to tedy může vypadat tak, že bude dokonce nadbytek pracovních míst.

panda82 ( 1. března 2016 07:45 )

no a kdy začnou u sebe na mnisterstvu, je jich tam jak malých myší, vymyslí papír a hned úřednici, s počítačem a drahým programem si neví rady, jak se jich něco optáte tak má na to 60 dní , no děs, tak začít u sebe jít příkladem, když nebudou pracovníci nemusí být tolik úředníků, kdo bude dělat na jejich platy

Zobrazit celou diskusi