Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Účet za restaurace hrůzy: 259 zavřených podniků a 13 milionů pokuty

Autor: ČTK, sou - 
29. února 2016
10:25

Hygienici uložili loni pokuty za téměř 13 milionů korun a nařídili uzavřít či pozastavit činnost 259 restaurací a provozoven hromadného stravování, o 105 víc než v roce 2014. Sdělil to v pondělí hlavní hygienik České republiky Vladimír Valenta. Celkem provedli hygienici přes 23 tisíc kontrol. K nejčastějším prohřeškům patřily nedostatky v provozní hygieně, ve skladování potravin a neodpovídající stavebně-technický stav provozoven.

„Důležitou součástí kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví je také monitorování zdravotního stavu personálu. Loni jsme z provozu vyloučili 1986 pracovníků s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy,“ uvedl. 

Provozovny kontrolují vedle hygieniků také inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce, ti ale neprověřují zdravotní stav personálu. V novele zákona o potravinách, která je nyní ve sněmovně, je návrh, aby veškeré pravomoci při kontrole restaurací a dalších provozoven stravovacích služeb převzali zemědělci. Hygienikům by zůstala kontrola stravovacích provozů jen ve školách, nemocnicích či zařízeních sociální péče. Odbory varují před možným zhoršením ochrany pro zákazníky restaurací.

„V roce 2015 bylo uloženo 919 opatření spočívajících v nařízení sanitace, uzavření provozovny či pozastavení činnosti nebo v nařízení likvidace pokrmů. Za tyto prohřešky bylo navrženo 4452 sankcí ve výši 12 934 100 korun,“ uvedl Valenta k dopadům hygienických kontrol. 

Dodal, že hygienici pokračují v kontrolách i letos. Do 20. února provedli 2324 kontrol v 2200 provozovnách. „Výsledkem je šest uzavřených provozoven, deset pozastavení výkonu činnosti, 17 nařízení sanitace a ve 24 případech bylo nutné zlikvidovat závadné pokrmy. Za toto období bylo navrženo celkem 397 sankcí ve výši 1 160 700 korun,“ shrnul hlavní hygienik.

Kontroly v restauracích a provozovnách hromadného stravování provádí i inspektoři SZPI:

adjacky ( 29. února 2016 14:44 )

Obyčenjné keci je vydět že jsi fanda šikmookých tak ti držím a všem palce co taqm chodíte aby jste nedostali PSINKU/hahahááááááááááááááááááááááááááááá jste pro smích blbci co tam chodíte srdíčko z lásky všem co snědli bobíka

adjacky ( 29. února 2016 14:40 )

 Okamžitězavřete Činské a Vetnamské restaurace vždyt lidi žerete a ani nevíte co!!!!!!!!!!!!!! Co když jste právě nedávno sežrali BOBIKA chudák pejsek... Sami vite moc dobře co oni jsou schopni sežrat a to se netýká jen jich ale všech těhlech šmejdů k terý higieni znaj ledatak z časopisu--- CHválím ČOI že tak to zabodovali a chtělo by to vícekrát udělat... Jen tak dále všechny tito šmajdy zlikvydovat aby to nemohli provozovat... Já osobně u těchto mamlasů nikdy nekupuji a větnamci.čínani at si to strčí za klobou jestli vůbec vědí c to je.... NEDATE SI CINSKE NUDLE Z BOBIKA

tgbg ( 29. února 2016 14:05 )

Za komunistů by tyto restaurace ještě dostaly řád vítězného února a personál by byl v brigádě socialistické práce. Ostatní putyky byly daleko horší.

hulimihoukolen ( 29. února 2016 12:04 )

Však Tě nikdo nenutí tam chodit... a věř tomu, že i za komunistů by jsi se v zázemí některých hospod pěkně vyděsil.

pepen ( 29. února 2016 12:00 )

Za to mohou naší politici,že nechají bez placení daní tuhle špinavou sebranku!!!!Jsou to většinou Vietnamci a Číňané-oni si na čistotu moc nepotrpí a sežerou cokoliv nic je nepoloží.Za komoušu chodila pravidelně kontrola-hygienici.V životě bych si u nic nic nedal k žrádlu!!!I v prodejnách tam smrdí myšina!!!Fuj -hnus!!!

Zobrazit celou diskusi