Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak žijí čeští senioři? Nespoléhají na stát, nepracují, chtějí cestovat

Čeští senioři nepracují, nemají příležitost.
Čeští senioři nepracují, nemají příležitost.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
28. února 2016
21:02

Čeští senioři odcházejí do důchodu zpravidla dříve, než je v Evropě zvykem. Navíc v řadě zemí EU senioři v důchodu pracují, zatímco Češi se věnují odpočinku a cestují. Není to ovšem tím, že by byli čeští senioři líní – často nemají zkrátka příležitost pracovat.

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení činil v roce 2015 průměrný důchod 11 334 Kč. Čistá peněžní vydání domácností však podle Českého statistického úřadu dosahovala ve třetí čtvrtině loňského roku na osobu měsíčně 11 276 Kč, z toho domácnosti důchodců 11 161 Kč. Je to málo, ale i přesto si senioři oproti období před dvaceti lety běžně dopřávají mobily, počítače a zahraniční dovolené. Kde na to berou? Penzisté totiž žijí spíše z úspor, které nastřádali těsně před odchodem do důchodu. V jiných zemích EU řada seniorů ještě chodí do práce.

Nižší pracovní morálka?

Průměrně věk pro odchod do výslužby podle posledních zjištěných údajů uváděných akademickým pracovištěm IDEA CERGE-EI činí u mužů 59 let, u žen dokonce 56. Pracujících seniorů však v Česku nalezneme méně než v jiných členských zemích EU.


Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat z roku 2012 až 40 % norských důchodců dále pracuje. Podobně jsou na tom britští, ale třeba i estonští senioři. V České republice bylo evidováno jen cca 13 % pracujících důchodců, což je méně než průměr EU činící 16 %.

Není to ovšem tím, že by se jim nechtělo pracovat. Na rozdíl od jiných evropských států se totiž českým občanům dostává mnohem méně příležitostí pracovat i v důchodovém věku. „Je pravda, že ne všechny firmy v České republice jsou zaměstnávání starších lidí nakloněné, v některých případech mají firmy zejména obavy o jejich jazykové či IT znalosti. Nicméně stále více firem si uvědomuje, že právě starší ročníky mohou mladší kolegy obohatit svým nadhledem, odstupem a bohatými zkušenostmi,“ vysvětluje Petra Karlachová z personální agentury.

Čeští senioři se na stát nespoléhají

Čeští senioři chtějí podle odborníků trávit čas plnohodnotně, pokud jim to zdraví dovolí. Chtějí hlavně cestovat, poznávat nové věci, věnovat se svým zálibám a společenskému životu. Na státní důchod se přitom nespoléhají. Žijí hlavně z úspor. Z průzkumu Expobank CZ vyplývá, že 43 % lidí nad 55 let zvládne měsíčně ušetřit dva až pět tisíc korun a to hlavně na cestování.

Cestovky vycházejí vstříc

Pro cestovní kanceláře představují senioři klienty, kteří mají jasnou představu, co od své dovolené očekávají. „Mezi nejčastější požadavky seniorských turistů patří dobrá přístupnost hotelu a hotelových zařízení,
nadstandardní delegátský servis, stálá přítomnost lékaře či bohatší program poznávacích výletů,“ vyjmenovává specifika zájezdů pro lidi důchodového věku Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín Travel.

Nejraději jezdí penzisté do Španělska, vyhledávají spíše evropská letoviska. Důvodem může být i to, že velmi dají na varování v médiích a jejich zájem o destinace jako Turecko, Tunisko nebo Egypt není nijak vysoký.

9rot6 ( 1. března 2016 05:55 )

Odkud jsi,člověče, vypadá to na kašpárkovnu doktora Chocholouška, uběhlo již 25 let od revoluce, tedy máme jaksi demokracii neznámého střihu, poněvadž ČSSR patřilo v roce 1989 k jedněm nejvyspělejším zemím,ne-li byla nejvyspělejší ze zemí RVHP, vysvětlivka pro tebe RVHP=rada vzájemné hospodářské pomoci,ČSSR neměla žádné dluhy ( cca 10 miliard us. dolarů), ale ČSSR dlužili země po celém světě stovky miliard,z nich některé nabyly nikdy vymoženy z důvodu změny režimů atd.Jaký pohled se nám naskýtá dnes,kdy samotná EU považuje česko za chudou zemi, máme ve světě biliónové dluhy, že nebude trvat dlouho a nebudeme stačit splácet ani úroky z těchto dluhů, tak a teď mi tam najdi souvislost s bolševikem, Havel, byl bolševik? Klaus byl bolševik? Zeman je bolševik? Naspořené miliardy v tzv. důchodovém fondu (hovoří se o 300 miliardách) rozkradl také bolševik? Mám ještě pokračovat,nebo si to vygůgluješ sám!

sores ( 29. února 2016 10:33 )

neštěstí je, že ti současní ještě zatím nedůchodci, si nejsou schopni uvědomit že na tom budou stejně blbě a bez peněz jako ti současný důchodci pokud nebudou mít teď z čeho šetřit na důchod.Jasně, ten důchodce co dřepí doma a nic už si nekoupí na sebe, nejede 1x za rok na dovču alespoň na týden pouze si kupuje žvanec tomu ten ubohý důchod zákonitě stačí.Ale co je to proboha za život??? Pouze čekání na smrt!!!  

moiaza ( 29. února 2016 10:05 )

A těm ubožákům co zde píši jak důchodci za socialismu žili zbídačení, nevěřte. Oni za socialismu nebyli na světě a jen v hospodě zaslechli pár drbů. Bylo to stejné, jako dnes. Někteří důchodci si žili v socialismu líp, někteří hůř. Jen nemuseli mít takový strach o svůj život.

moiaza ( 29. února 2016 10:01 )

 Proč to zde řešíte? Každý důchoce žije tak, jak žije. Někdo všechny peníze prokouří a prochlastá, no a potom si stěžuje, jak málo mu v důchodu zbývá a jak je na tom špatně. Někdo dřel celý život jak Nečasová kobyla, nekouřil, nechlastal a přesto mu peněz nenadbývá. Nespravedlnost ve světě vždy byla, je a bude. Ať se mi to líbí nebo ne, stejně s tím nic nenadělám. Jsem důchodce, zbytečně jsem neutrácel a jelikož máme důchody dva, nestěžujeme si. Daleko horší se žije z jednoho důchodu. Pokud ovšem nejste Špidla a jemu podobní.

salto ( 29. února 2016 09:52 )

Kde jsou ty časy, když papá Klaus posílal lidi do důchodu v 58 letech. No jóó, komouší mu nechali balík peněz, tak si to mohl dovolit. Teď po 25 letech radostného budování kapitalismu (= rozkrádání všeho) budou lidi makat dokud nepadnou... Cink, cink dělají klíče...

Zobrazit celou diskusi