Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Za mříže se vrátí 70 % vězňů, často kvůli dluhům. Stát chce trestance vyučovat

Autor: tmp - 
28. února 2016
06:43

Finanční gramotnost – jedna z klíčových oblastí, kterou má řešit nová vězeňská koncepce. O ní promluvil v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz jeden z hlavních spoluautorů Kamil Nedvědický. Podle něj jsou dluhy jednou z příčin, proč se lidé vrací zpátky do vězení. Koncepce by to měla vyřešit.

„Dluhová past je jedním z faktorů, který výrazně ovlivňuje recidivu ve společnosti a působí také silně nemotivačně,“ řekl zástupce ředitele odboru vězeňství, trestní politiky, probace a mediace na ministerstvu spravedlnosti Kamil Nedvědický. Pokud odchází člověk propuštěný z výkonu trestu odnětí svobody z vězení s ještě většími dluhy, než když přišel, tak podle odborníka před sebou nemá dobrou perspektivu. Recidiva, tedy procentuální vyjádření návratnosti trestaných osob do vězení, je v současné době 70 %.

Právě proto se autoři koncepce rozhodli zařadit finanční poradenství do běžného života vězňů. Podporovat se budou především takové programy, které pomůžou individuálně konkrétním trestancům. „Po skončení kurzu má tedy vězněná osoba v ideálním případě vyřešen jeden se svých finančních problémů, dalším přínosem kurzů je však také nově nabytá schopnost vězněných osob vést komunikaci s úřady, efektivně vyhledávat informace a své problémy aktivně a samostatně řešit,“ uvedl Nedvědický.

Vzdělávací aktivity budou zaměřeny především na osoby bez dokončeného základního vzdělání, se základním vzděláním a s výučním listem. K dispozici budou mít vězni i jednoduchou brožuru, která bude obsahovat možnosti řešení dluhů. Pomoci vyřešit dluhovou situaci vězňů by mělo i více pracovních příležitostí, za které budou vězni odměňováni, a budou si moci své dluhy pomalu splácet. Koncepce počítá s provázáním zaměstnávání i u externích zaměstnavatelů.

Desetiletá vězeňská koncepce byla vládou schválena na začátku února. Ministerstvo si slibuje, že by mohla snížit recidivu ze sedmdesáti na padesát procent.



rumungro ( 28. února 2016 12:24 )

Ředitel věznic je jak ten hlupák, který chce učit utopence plavat. Největším problémem je, pro napraveny, pro získání zaměstnání jejich tr. rejstřík. Ten dnes požaduje většina zaměstnavatelů na doporučení různých prac. agentur, které takto chtějí získat solidní pověst. Druhá věc je ta, že diferenční skupiny ve vězení umožňují, na doporučení vychovatele získat vězňům funkci, která jim umožňuje šikanováním a donášením nadstandartní výhody. Přesto, že je to zakázany, jedná se vždy o agresivní jedince s dlouhodobým trestem. Dokud si nebudou všichni rovni v kázeňských trestech a odměnách, tak vždycky se najdou vězni, kteří si různými dárky z balíků, nákupy z kantýn či službičkami kupují tyto bijce, kteří jim umožňují klid na oddílu, plus jejich doporučení vychovateli na kázeňskou odměnu. Takto v pohodě proplouvá většina vězňů. Dokud nebude pro všechny vězně stejný přísný řád, tak vždy se najdou ti, kterým nevadí se vrátit do známého prostředí.

santikxauz ( 28. února 2016 10:33 )

Oni se do vězení nevrací,ale do bezplatné ubytovny,až tu budou věznice jako v Thajsku,tak se vracet nebudou.

moiaza ( 28. února 2016 07:50 )

Proč asi se velká většina vězňů vrácí za mříže? Můj selský rozum mi říká, že lidé se rádi vrácejí na místa, kde jim bylo dobře, nebo se jim líbilo. Ale nejsem odborník. Ti to určitě umí vysvětlit po svém.

zab_haz ( 28. února 2016 07:21 )

To je přesně ono. Dnes aby člověk potřeboval speciální školu, aby vůbec dokázal nějak mluvit s úředníky! Kde jsou ty halasné kecy politických stran o odstranění zrůdně přebujelé byrokracie, hm?

Zobrazit celou diskusi