Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dennis má Hodgkinův syndrom: Celá škola se zapsala do registru dárců, aby mu pomohla

Autor: ČTK, dce - 
26. února 2016
12:54

Studenti, učitelé a úředníci z Kyjova se v kyjovské nemocnici zapsali do registru dárců kostní dřeně. Chtějí pomoct devatenáctiletému Dennisovi Urcovi ze sousedních Svatobořic-Mistřína, který trpí Hodgkinovým syndromem, tedy nádorovým onemocněním lymfatické tkáně. Potřebuje transplantaci kostní dřeně. Urc prohlásil, že je solidaritou ostatních lidí dojatý.

Zájemci odevzdali vzorek krve, která slouží k vyhodnocení, zda jsou vhodným kandidátem, ať už pro Dennise Urce nebo pro jiné nemocné, kteří potřebují transplantaci kostní dřeně. Do akce se zapojila desítka studentů zdravotnické školy, šest učitelů ze Střední školy automobilní Kyjov, kterou chlapec navštěvuje, a také desítka úředníků z radnice.

„Chtěl jsem se do registru zapsat už dřív, ale 18 let jsem měl teprve minulý týden. Když jsme se na sociálních sítích dozvěděli o případu Dennise, motivovalo nás to. Někteří ho znají, někteří ne. Já jsem proti němu hrál kdysi fotbalový zápas,“ uvedl student zdravotnické školy Jakub Kuchař. Dodal, že další studenti se do registru zapíšou, jakmile jim bude 18 let. O den dříve se kvůli chlapci do registru zapojili fotbalisté Kyjova a Vlčnova. Podmínkou zapsání do registru je věk 18 až 35 let, váha nad 50 kilogramů a dobrý zdravotní stav.

Urc je za pomoc vděčný. „Jsem rád, že to může pomoct nejen mně, ale i ostatním. Je vidět, že nejsou lhostejní a záleží jim na mně i na ostatních lidech. Líbí se mi to a jsem šťastný,“ řekl Urc.

Lékaři u něj nemoc zjistili před čtyřmi lety. „První příznaky byly zvýšená teplota a svědění kůže. Byl jsem pořád nemocný,“ uvedl Urc. Nemoc mu zkomplikovala studium a omezila ho ve sportu. „Hrával jsem fotbal, futsal a lyžoval jsem. To je to jediné, co mi nejvíc chybí, co nemůžu. Taky jsem nemohl chodit do školy nebo třeba na party a tak,“ dodal student. Dennise nemoc poprvé potkala v 16 letech a od té doby se mu už třikrát vrátila.

Studenta do nemocnice doprovodila i Zdenka Wasserbauerová, propagátorka Českého národního registru dárců kostní dřeně. Lékaři v ČR podle ní loni transplantovali kostní dřeň u šesti lidí. „Ze zahraničí jsme měli 82 dárců kostní dřeně, zbytek byl z České republiky. Je to zpravidla tak, že dvě třetiny kostní dřeně dostáváme ze zahraničí. U nás je v registru každý 280. občan, v Německu je to každý dvacátý,“ řekla Wasserbauerová, která objíždí školy a přesvědčuje mladé lidi k tomu, aby se do registru zapsali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tuhosmakos ( 26. února 2016 14:32 )

 Ne, ne, kupodivu to maji bleskaci spravne ;-)

kapsle ( 26. února 2016 13:15 )

 V tom nadpisu- co je to za chorobu- snad hodginův- ne?

Zobrazit celou diskusi