Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chcete veřejnou zakázku? Zaměstnejte vězně, požaduje stát

Autor: Tomáš Polák - 
28. února 2016
19:46

Jeden z hlavních spoluautorů nové vězeňské koncepce Kamil Nedvědický řekl v exkluzivním rozhovoru pro Blesk.cz, že jedno z podrobných témat, kterému se koncepce věnuje, je i zaměstnávání osob po výkonu trestu. Veřejné zakázky by měly být zadávány se zvláštní podmínkou zaměstnávání lidí, kteří vyšli z vězení. Pomůže to podle něj návratu trestaných do normálního života.

Jedním z hlavních problémů současného vězeňství je vysoká recidiva trestaných osob. Ta se pohybuje na sedmdesátiprocentní úrovni, což významně převyšuje evropský průměr. Jedním z důvodů, proč se trestaní vrací do vězení, je i těžké uplatnění na pracovním trhu. „Uplatnění vězňů po skončení výkonu trestu odnětí svobody je často znesnadněno tím, že se nemohou prokázat praxí ve vystudovaném oboru a významnou roli hraje též skutečnost, že mají záznam v rejstříku trestů,“ řekl Nedvědický. Podle něj zaměstnavatelé nadužívají požadavek na čistý výpis z rejstříku trestů jako kvalifikační předpoklad.

Právě podpoře zaměstnanosti se podrobně věnuje nová koncepce. Jedním z řešení má být i účelná podpora „společensky odpovědného“ zadávání veřejných zakázek. „Veřejné zakázky budou častěji zadávány tak, že bude jako zvláštní podmínka plnění veřejné zakázky stanoven požadavek na realizaci veřejné zakázky určitým počtem (procentem) osob se záznamem v rejstříku trestů,“ řekl pro Blesk.cz. 

Nedvědický ale zároveň upozorňuje, že podstatný je předpoklad, že takový požadavek je reálně splnitelný. Koncepce má také řešit časté měnění práce. „Je třeba připomenout, že kontinuita zaměstnávání vězněných osob po skončení výkonu trestu je v současné době velmi nízká a to je jednou z priorit k řešení při realizaci Koncepce,“ uvedl Nedvědický.

Více zedníků, truhlářů nebo omítkářů

V rámci nové koncepce se budou vězni školit takovým pracím, o které je na trhu práce skutečně zájem. „Stát by měl využít svých možností a více do vzdělávání vězněných osob promítat své priority (např. podporovat řemesla, která na trhu práce dlouhodobě chybí) a potřeby trhu práce,“ řekl Nedvědický. Tomu by měla pomoci ucelená a komplexní analýza, na základě které by byly obory vzdělání a kurzy cíleně vybírány a zaváděny.

Novou koncepci vězeňství do roku 2025 vláda schválila na začátku února. Předkladatelem bylo ministerstvo spravedlnosti, které ji nechalo zpracovat bezmála padesáti odborníky. Koncepce také ukládá důkladný vstupní pohovor při nástupu odsouzeného do věznice či dluhové poradenství. Hlavním záměrem je snížit recidivu.

Takhle pracují vězni momentálně ve věznici na Pankráci:

zigzag ( 28. února 2016 20:31 )

ok a jà bych màvala praporkem

krdasseneda ( 28. února 2016 20:30 )

Já bych jezdila sem a tam

zigzag ( 28. února 2016 20:24 )

Jà bych s lokomotivou popojela a i kousek couvla

Zobrazit celou diskusi