S Nanukem a Kometou poprvé Cora vyrazila do výběhu, když jim bylo tři a půl měsíce. Medvíděti, které zatím nemá jméno a ani se nezná jeho pohlaví, ale ještě nebyly ani tři měsíce!

„Může v tom hrát roli to, že je medvídě jedno a v boxu se nudí, ale může to být i extrémně teplým počasím,“ říká ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. Cora a malý chlupáč potřebovali absolutní klid. V porodním boxu je snímaly pouze kamery. Koncem minulého týdne je poprvé od narození medvíděte navštívil i chovatel, který za nimi teď bude chodit pravidelně, aby zjistil, jak medvědice reaguje.

Video
Video se připravuje ...

Medvědice Cora Blesk TV

„První kontakt proběhl dobře. Cora sice byla trochu nervózní, ale tento postup je důležitý, aby si postupně zvykala na přítomnost lidí a byla připravena na první veterinární prohlídku mláděte,“ říká chovatel Jaroslav Jasínek.

Pokud bude vše probíhat v pořádku, uzavře zoo na nezbytnou dobu vstup do venkovního výběhu a vyčistí medvědům bazén. Pak už nebude nic bránit tomu, aby rodinku spatřili i návštěvníci zoo. Odhadem by to mohlo být v prvních březnových týdnech. Až veterináři zjistí pohlaví medvíděte, jméno mu vybere veřejnost.

Cora porodila první dvě životaschopná medvíďata v roce 2007, dostala jména Bill a Tom a další dvě – Nanuka a Kometu – přivedla na svět v roce 2012.

Fotogalerie
7 fotografií