Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladí mají zatím smůlu. Návrh výhodných půjček se nelíbil ČSSD ani TOP 09

Vláda smetla ze stolu návrh na půjčky pro mladé rodiny
Vláda smetla ze stolu návrh na půjčky pro mladé rodiny  (Autor: Profimedia)
Autor: ula, ČTK - 
25. února 2016
22:00

Jednání o návrhu na poskytování půjček na bydlení pro lidi do 36 let pečující o dítě do šesti let vláda ve středu přerušila. Novelu z dílny ministerstva pro místní rozvoj totiž nepodpořila ČSSD. A proti se staví i opozice, místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová označila návrh za marketingový tah, který prý nikomu nepomůže. Odborníci jsou ale přesvědčeni, že státní půjčka na bydlení by mohla pomoci lidem s nižšími příjmy.

Podle návrhu ministerstva by měl stát poskytovat půjčky na bydlení pro lidi do 36 let pečující o dítě do šesti let. Půjčky od 50 tisíc do 600 tisíc korun by měly být poskytnuty ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Maximální doba splatnosti úvěru má být 15 let. Úvěr od SFRB měl být poskytnut na výstavbu nebo koupi bytu či rodinného domu. Maximální výše podpory měla činit polovinu převodní nebo odhadní ceny nemovitosti. Úroková sazba by se aktuálně pohybovala na úrovni 1,46 procenta, fixovaná měla být na pět let. Dobu splácení 15 let bylo MMR ochotno v nevyhnutelných případech prodloužit až na 21 let. Vláda však jednání o návrhu odložila.

Šlechtová: Ministři chtěli zvýšit věk

„Musím říct, že to přerušení je pro mě velkým překvapením. Tou myšlenkou jsme se zabývali dlouho, chtěli jsme podpořit mladé rodiny s dětmi, které mají vyšší náklady. Bohužel, vláda, a konkrétně ministři sociální demokracie návrh nepodpořili a žádali, aby se zvýšila věková hranice,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová považuje návrh za marketingový tah, který skutečnou pomoc nepřináší. Podporu mladých rodin schvaluje, dá se ale dělat i mnohem lépe a efektivněji. „Dnes jsou úrokové sazby na trhu hypoték natolik výhodné a dostupné, že státní nabídka maximální výše úvěru 600 tisíc korun, maximálně na polovinu hodnoty nemovitosti navíc s dalšími omezeními, bude zajímavá pro naprosté minimum mladých rodin,“ uvedla Adamová v tiskové zprávě.

Pomoc lidem s nižšími příjmy

Podle finančního poradce Lukáše Urbánka ze společnosti Partners by zavedení takového produktu mohlo pomoci v sociálně slabších lokalitách, kde mají lidé obecně nižší příjmy a úvěr v bance je pro ně nedosažitelný.

„Největší výhodou tohoto úvěru je, že je poskytovaný bez zástavy nemovitostí. Může tedy být použit místo vlastních zdrojů na povinou akontaci 10-15 % v bance. Případně je možné lépe financovat rekonstrukci kupované nemovitosti,“ řekl Blesk.cz Urbánek.

Úvěr by měl také své mínusy, mezi která patří například krátká splatnost v porovnání s hypotékami. „Právě mladí lidé s malými dětmi potřebují své měsíční výdaje snížit na minimum. Poloviční délka úvěru potom znamená téměř dvojnásobnou splátku. 600 000 na 30 let 2 217 Kč/měs., na 15 let 3 861 Kč,“ vyjmenovává finanční poradce.

Zároveň upozornil na to, že díky tomu, že by stát půjčil pouze polovinu ceny nemovistosti, museli by si zájemci půjčit druhou polovinu jinde a zřejmě méně výhodně. Každá banka totiž započítává do platební schopnosti klienta i splátky na půjčky od SFRB.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi