Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nakažení Češi tušili, že mají ziku: Muž (58) a žena (49) přijeli z Karibiku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. února 2016
11:10

Virem zika se nakazili dva čeští turisté, jde o muže a ženu. Ta však naštěstí není těhotná. Na tiskovce to ve čtvrtek prozradil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Turisté se vrátili z Martiniku a Dominikánské republiky.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vystoupil k nákaze virem zika, která se rozšířila již i do Česka, na narychlo svolané tiskové konferenci společně se zástupkyněmi pražské Nemocnice Na Bulovce, kde se nachází klinika infekčních a tropických nemocí.  

„Mohu oficiálně potvrdit, že v ČR máme první dva potvrzené případy nákazy virem zika. V obou případech jde o turisty, kteří se zhruba před dvěma týdny vrátili z pobytu v zasažených oblastech. Ani v jednom případě se nejedná naštěstí o těhotnou ženu,“ uvedl Němeček.

Virus zika vyděsil především Jižní Ameriku. Podle lékařů je příčinou toho, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často způsobeno nedostatečně vyvinutým mozkem.

Podívejte se na rozhovor s expertkou, která léčí nakažené:

Video Vše o Češích nakažených virem zika: Už jsou doma, říká primářka - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„První případ: jde o muže, který pobýval na Martiniku od 30. ledna do poloviny února. V druhém případě jde o ženu, která pobývala v Dominikánské republice,“ pokračoval ministr. Jde o ženu ve věku 49 let a muže 58 let.

Nákaza virem zika se rozšířila již do 28 zemí. Bojují s ním však především v Brazílii. Česká vláda již dříve schválila, že v souvislosti s případným výskytem tohoto viru v ČR se nebudou přijímat žádná speciální opatření.

České zdravotnictví je podle Němečka připraveno se s onemocněním vypořádat. „Chci zdůraznit, že nejde o případ šíření se infekce v ČR. Jde o zavlečené onemocnění z oněch oblastí, kam jsme nedoporučovali našim občanům cestovat,“ uvedl ministr.

Němeček: Dovolená je hezká i v Česku

V obou případech se onemocnění projevilo podle Němečka nespecifickými chřipkovými příznaky a vyrážkou. Oba čeští turisté navštívili Nemocnici Na Bulovce, byli vyšetřeni a virus zika byl laboratorně potvrzen. Primářka z Bulovky Hana Roháčová uvedla, že v tomto případě se jim odebrala krev a moč.

„Znovu chci zdůraznit, že v nebezpečí jsou těhotné ženy. V opačném případě, pokud nejste těhotnou ženou nebo neplánujete těhotenství, se v podstatě tento virus projevuje jako běžná chřipka,“ mírní obavy Němeček.

„Já bych chtěl jen zopakovat doporučení české populaci, aby v případě, že nemusí do těchto rizikových oblastí jezdit, tak aby tam skutečně nejezdili. Myslím si, že dovolená se dá strávit hezky i v České republice, v Evropě, v severských zemích. Zvláště ženy ve fertilním věku a jejich partneři by měli skutečně zvážit, jestli toto riziko jim stojí za to,“ doplnil Němeček.

Muži doporučili chráněný styk

Vzhledem k tomu, že se zika nepřenáší vzduchem jako chřipka, nebude se v ČR aktivovat systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí. Přenašečem viru zika je komár Aedes aegypti. „Ukázalo se tedy – a nakonec to potvrdila Světová zdravotnická organizace – že ten přenos je možný i spermatem, takže ta doporučení, která jsou, vychází i z tohoto,“ upozornila primářka z Bulovky Hana Roháčová. 

„U té ženy žádná doporučení nejsou. Není to přenosné ani běžným kontaktem, ani vzduchem. Muž dostane doporučení o chráněném pohlavním styku po dobu šesti měsíců,“ dodala k českému případu s tím, že i u dalších lidí, kteří se vrací z těchto oblastí, se v tuto chvíli dělají testy.

Co je vir zika? Podívejte se na video:

Video Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

janejaneja ( 25. února 2016 14:03 )

Dovezli nám všem exotický "dáreček" a ještě jim budeme všichni cvakat za léčbu.. A tak hlavně, že měli krásnou dovolenou ! nechala bych je za jejich léčbu zaplatit. Proč ze společného, za něčí neopatrnost a nezodpovědnost ??

moiaza ( 25. února 2016 13:20 )

 Tak tak. Jen dál vymetejte všechny pralesy a bydliště opičáků. Aspoň bude u nás veselo. Co druhé novorozeně bude se podobat opicím a další budou jiné zrůdičky.

rumungro ( 25. února 2016 13:13 )

Máme se na co těšit po OH. / ginnu už někdo nakazil!

ginna15 ( 25. února 2016 12:36 )

Konečně zasloužená odplata lidstvu za za svinstva co dělá!!!! Takto vypadají diskutující zde v Blesku....vir Zika je jejich poznávací znamení...

asijo ( 25. února 2016 12:24 )

Proč tam ti zbohatlíci nezůstali,když tušili,že maji ziku.

Zobrazit celou diskusi